Zadovoljna.si
Premik ure na poletni čas

Novice

Konec tedna se prestavi ura, prehajamo na poletni čas

Zadovoljna.si
27. 03. 2024 05.00
0

Bliža se premik ure, ob tem pa se mnogi sprašujejo, ali jo bomo premaknili naprej ali nazaj. Tokrat prehajamo na poletni čas, kar pomeni, da se bo ura premaknila naprej.

Premik ure je že skoraj tu. Ta nas čaka konec marca, natančneje v noči z 30. na 31. marec, ura pa se bo premaknila naprej. Prešli bomo na poletni čas, kar pomeni, da bomo tisto noč spali eno uro manj. 

Astrološka znamenja, ki obožujejo pomlad
Preberi še
Astrološka znamenja, ki obožujejo pomlad

Ali bomo premik ure kdaj ukinili?

V Sloveniji in v večini evropskih držav smo do zdaj redno izvajali premik ure, vendar pa se je v zadnjih letih pojavila razprava o opuščanju te prakse. Evropska unija se je leta 2019 odločila, da bi lahko leta 2021 izvajanje premika ure opustili, a do tega zaradi epidemije koronavirusa in drugih razlogov, še ni prišlo.

Pozneje so se odločili, da naj bi premik ure opustili v letu 2026, toda ali bo do tega tokrat zares prišlo, za zdaj še ni jasno, z gotovostjo pa lahko rečemo, da še vedno ostajamo pri tradicionalnem premiku ure dvakrat letno, in tako bo tudi ostalo še vsaj naslednja tri leta.

Prazniki 2024: koliko dela prostih dni nas čaka?
Preberi še
Prazniki 2024: koliko dela prostih dni nas čaka?

Ali bomo ob ukinitvi premika ure imeli zimski ali poletni čas?

Zdi se, da se evropske države ne morejo uskladiti glede tega, kateri čas bi izbrale za stalnega – zimski ali poletni. Tako zimski kot poletni čas imata svoje pluse in minuse. Zimski letni čas naj bi bil namreč boljši za naš spanec in našo biološko uro, poletni letni čas pa naj bi bil boljši za turizem in zabavne aktivnosti na sploh. 

Ali ste pripravljene na premik ure?
Ali ste pripravljene na premik ure?FOTO: Shutterstock

Zakaj uro sploh premikamo?

Glavni razlog za uvedbo premika ure je povezan s prihrankom energije. Z vzpostavitvijo poletnega časa želimo izkoristiti daljše dnevne svetlobe in tako zmanjšati porabo električne energije za razsvetljavo v večernih urah, vendar pa so raziskave v zadnjih letih pokazale, da so prihranki energije zaradi premika ure precej manjši, kot bi pričakovali.

Poleg tega se premik ure uporablja tudi zaradi splošnega dobrega počutja, do katerega pride, če imamo v dnevu več svetlobe. Tako se lažje lotevamo različnih prostočasnih aktivnosti, kot sta rekreacija na prostem in druženje.

Ura se premika na poletni čas!
Ura se premika na poletni čas!FOTO: Dreamstime
Katero cvetje podariti osebi, glede na astrološko znamenje
Preberi še
Katero cvetje podariti osebi, glede na astrološko znamenje
Po razkritju diagnoze se je oglasil brat Kate Middleton
Preberi še
Po razkritju diagnoze se je oglasil brat Kate Middleton
Najbolj seksi športnik na svetu se potika po Ljubljani
Preberi še
Najbolj seksi športnik na svetu se potika po Ljubljani
Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375