Kuhinje širom po svetu so zaznamovale njegovo življenje in življenje njegove žene Metke, saj sta pri svojem delu imela priložnost spoznati najvplivnejše, najbogatejše, najlepše, pa tudi čisto preproste ljudi.
Pokaži mi svojo kuhinjo in povem ti, kdo si
Jožef je našo zadovoljno kuhinjo ocenil kot preprosto, prijetno in enostavno. "Enostavno je najboljše in v kuhinji to še posebej velja. Spominjam se časov, ko sem kot 24-letni fant prišel k predsedniku Titu. Zadolžen sem bil za vse njegove goste, za organizacijo in strežbo. To so bili nepozabni časi. Oba z Jovanko sta bila do naju z Metko zelo prijazna, profesionalna, večkrat sta naju povabila na Brione. Tu in tam sva prevzela tudi organizacijo čajank na ladji," se je razgovoril Jožef.
V kuhinji mora vedno biti red
"Sproti je treba pospravljati, pripravljati in brisati. Tudi pomivanje je pomembno in lahko rečem, da je to opravilo neke vrste meditacija. Zanimivo je, da vedno več moških preživlja čas v kuhinji, ker jih to delo enostavno sprošča. Zlato pravilo v kuhinji je volja in pomembno je, da kuhamo z ljubeznijo. Če bi imele ženske toliko časa kot ga imajo moški, bi bile glavne svetovne kuharske mojstrice prav one," zadovoljno pripomne naš današnji gost.
Jožef Oseli in Miša Novak
V svoji kuharski karieri je pripravljal hrano za marsikatero žensko, se pa z nostalgijo spominja tudi leta 1998, ko je na Sejšelih kuhal za najlepša dekleta na svetu. Takrat je Slovenijo na svetovnem izboru zastopala Miša Novak. "Spoznal sem res lepa dekleta in z gotovostjo lahko rečem, da zunanja lepota ni tako zelo pomembna. Važno je, da je dekle pametno, preprosto, enostavno, izobraženo, kulturno in vzgojeno v zdravem duhu."
Recept za 'zadovoljno poletno pašto'
Jožef Oseli se je za vse 'zadovoljne' odločil pripraviti lahko poletno pašto, kapeline s paradižnikovo omako in bučkami. "Enostavno, brez mesa, lahek obrok za ženske, ki imajo rade malo in dobro," še doda. Za dve osebi potrebujemo: 10 dkg testenin, tri narezane paradižnike in tri bučke, nekoliko belega vina, sol, malo nasekljane čebule, origano, svežo baziliko in toliko žlic olivnega olja, kolikor porcij pripravljamo. Po okusu lahko dodamo še malce popra in pražimo od pet do sedem minut.
Kako skuhamo testenine 'al dente'
Testenine kuhamo v slanem kropu. Po določenem času posodo odstavimo in jih pustimo še kakšno minuto v vreli vodi. Poznamo dva načina za nadaljnjo obdelavo: če jed takoj postrežemo, testenin ne spiramo z vodo. V nasprotnem primeru jih najprej speremo s hladno vodo, da jih šokiramo, dodamo olivno olje, ohladimo in po potrebi postrežemo.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV