"Učinek, ki ga ima hrana na občutek sitosti, je odvisen od kompleksnih mehaničnih in hormonskih dejavnikov," pojasnjuje nutricionist Alan Aragon. "Kako črevesje komunicira z možgani in jih obvešča, da je sito ali lačno, pa še vedno predstavlja dokaj novo in malo raziskano področje." No, nekaj dejstev pa je popolnoma jasnih. Beljakovine so bolj nasitne od maščob in ogljikovih hidratov. Preverite, katera živila predstavljajo najslabšo izbiro.
Kruh in predelana hrana
Predelani ogljikovi hidrati lahko spodbudijo potrebo po določeni hrani, podobno kot mamila pri odvisnikih, je pokazala študija, ki je bila objavljena v American Journal of Clinical Nutrition. Razlog za to se skriva predvsem v visoki vsebnosti fruktoznega koruznega sirupa, ki povzroči nenaden porast in zatem hiter padec krvnega sladkorja. Raziskave kažejo, da to ne povzroči zgolj lakote, temveč aktivira centre za odvisnost v možganih, zaradi česar začne posameznik še bolj hrepeneti po predelani hrani.
Kitajska hrana
MSG (mononatrijev glutamat), kemikalija, ki jo Kitajci dodajajo prehrani, da okrepijo njen okus, lahko povzroči neenakomerne potrebe po hrani. Raziskovalci z University of Sussex v Veliki Britaniji so odkrili, da so ljudje, ki uživajo veliko hrane, ki ji je dodana ta kemikalija, 30 minut po obroku močno siti, po eni uri pa se jim apetit že ponovno poveča. Pri skupini ljudi, ki v raziskavi niso uživali hrane, obogatene z MSG, se apetit eno uro po obroku ni bistveno povečal. Kako točno kemikalija deluje, ni znano, vendar strokovnjaki domnevajo, da morda tako močno izboljša okus hrane, da si jo, potem ko izgubimo okus po njej v ustih, ponovno želimo okusiti.
Vodeni beljakovinski napitki
Če beljakovinski napitek namesto z mlekom zmešate z vodo, učinek napitka ne bo enak. Pa ne le zaradi slabšega okusa, tudi manj nasitni so. Moški, ki so preizkušali beljakovinske napitke, so se počutili manj lačne, ko so pili bolj goste in kremne napitke z višjo vsebnostjo ogljikovih hidratov kot po zaužitju napitkov, mešanih z vodo, je pokazala študija, objavljena v British Journal of Nutrition. Raziskovalci pravijo, da verjetno zato, ker gosto teksturo in kremne okuse povezujemo s polnim želodcem in sitostjo.
Temna čokolada z morsko soljo
Temna čokolada z morsko soljo je za brbončice in dušo morda res odlična kombinacija, a sladko slani prigrizki niso ravno najbolj primerni za postavo. "Biološko smo grajeni tako, da sladko-slano kombinacijo zaznavamo kot 'neprijazno', strupeno," pojasnjuje Aragon in dodaja, da prisotnost maščobe v čokoladi ta občutek zabriše. Pravi, da prisotnost maščobe kombinacijo naredi okusnejšo, zaradi česar živilo postane okusnejše in nas vedno bolj privlači.
Pri vsem naštetem pa ne smemo pozabiti tudi na alkohol. Ta namreč prav tako povečuje občutek lakote in se mu je zato treba v čim večji meri izogibati.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV