Čarobna živila
Ključ do zdravega in lepega telesa je uravnotežena prehrana. Telo poleg beljakovin potrebuje tudi nekaj maščob in ogljikovih hidratov za energijo in dobro počutje. Sestavine s seznama so ključne za zdrav način življenja in lahko ob pravilni kombinaciji zagotovijo presenetljive rezultate. Čas je, da 10 čarobnih živil vnesete tudi na svoj jedilnik.
1. Ananas
Sadež vsebuje bromelin, encim, ki telesu omogoča hitrejšo razgradnjo beljakovin, kar zagotavlja več energije. Bogat je z vlakninami in vitaminom C, pomaga pa tudi pri razstrupljanju telesa. Sadež vsebuje tudi veliko sladkorja, zato ga je najbolj priporočljivo jesti zjutraj ali popoldne.
2. Avokado
Vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki pospešujejo presnovo. Je idealen kot dodatek k solati ali k beljakovinam. Pomaga pri absorpciji betakarotena in likopena, ki sta bistvena za zdravo srce. Ko kupujemo avokado, se mora pod pritiskom prstov rahlo vdreti. Olupljen avokado hitro potemni, zato ga pokapamo z limoninim sokom.
3. Mandlji
Mandlji so bogati z beljakovinami in vlakninami. Jejte jih ob lakoti, saj bodo oreščki zmanjšali apetit. Bogati so z vitaminom E, ki preprečuje nastenek pljučnega raka. S količino ne pretiravajte, dovolj bosta že dve jedilni žlici oreščkov na dan. Nekaj jih spravite tudi v svojo torbico – za trenutke, ko vas napade neustavljiva lakota.
4. Brokoli
Zelena zelenjava, bogata z vitaminoma A in C, vsebuje veliko vlaknin, ki vam pomagajo do občutka sitosti in urejene prebave. Kombinirate ga lahko s cvetačo in korenjem ter ga jeste kot dodatek k beljakovinam. Največ zdravih sestavin se skriva v svežem brokoliju.
5. Losos
Losos v sebi skriva bogat vir omega 3 maščobnih kislin, ki prispevajo k večji porabi kalorij. Ima visoko hranilno vrednost in ne vsebuje drobnih koščic kot druge ribe. Vsebuje tudi vitamina B in D, kalij, beljakovine, selen in kalij.
6. Zeleni čaj
Pri zelenem čaju presnovo pospešuje spojina, imenovana EGCG, ki spodbuja delovanje možganov in živčnega sistema. Zmanjšuje možnost rakavih obolenj, saj uspešno nevtralizira proste radikale, preden ti povzročijo genske mutacije, preventivno deluje proti srčno-žilnim boleznim, hkrati pa vzpodbuja termogenezo in je zaradi tega zelo primeren dodatek pri izgubljanju odvečnih kilogramov.
7. Mleko
Bela tekočina, ki je bogata s kalcijem. Vsebuje tudi velike odmerke sestavljenih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo. Kozarec mleka na dan povečuje porabljanje maščob, če ga pijemo pred kosilom, pa bo zaustavil tudi pretirano lakoto.
8. Beluši
Nizkokalorična zelenjava ima visoko hranilno vrednost in prispeva k večji pretočnosti prebavnega sistema. Beluši hitreje izločajo maščobne zaloge, zato so priporočljivi predvsem kot priloge h glavni jedi. Okus zelenih belušev je intenzivnejši kot pri belih beluših in spominja na orehe. Uvrščamo ga tudi med afrodiziake, ki naj bi povečevali moško spolno moč.
9. Grenivke
Sadje, ki vsebuje galakturonično kislino, katera razgrajuje maščobo, medtem ko vlaknine prispevajo k občutku sitosti. Grenivke veljajo za naravnega topilca kalorij in so zato uporabljene v vse več dietah. Sadež je bogat tudi z minerali, slednimi elementi in vsebuje veliko vitamina C.
10. Jabolko
Jabolko je odličen vir energije in zdravilnih snovi. Pomaga pri izboljšanju odpornosti telesa, pomembno vlogo pa igra tudi pri preprečevanju številnih obolenj. Njegova lupina vsebuje kar 6-krat več vitamina C kot meso. Jabolko krepi črevesno steno in zmanjšuje apetit.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV