Zadovoljna.si
Za lepo in zdravo kožo je hrana še kako pomembna.

Šport in zdravje

Dieta, ki s kilogrami pometa

Alenka Oldroyd
14. 06. 2009 18.58
0

Obsedenost z dietami postaja že prav smešna. Neprestano imamo slab občutek, kaj in koliko pojemo, štejemo kalorije in si zatiskamo oči. Kdaj bomo končno spoznale, da hrana ne more in ne sme biti vodilo našega življenjskega sloga?

Saj vendar ne živimo, da bi jedle, ampak jemo, da bi živele. Pomembno je le, kaj in koliko pojemo. V tem je tudi vsa skrivnost našega uspeha. In ni ga junaka, ki bi iznašel zmagovalno formulo vitkosti in zdravja, ki bi bila uspešna brez truda in neškodljiva za naše zdravje.

Na dieto se dobro pripravimo. Naj zdrav življenjski slog postane naše vodilo.
Na dieto se dobro pripravimo. Naj zdrav življenjski slog postane naše vodilo.FOTO: iStockphoto
Poznamo celo vrsto različnih definicij, aksiomov, pravil in načinov v zvezi našimi prehranjevalnimi navadami, a priznajmo si: jesti manj in kakovostno je odgovor na vsa vprašanja.
Bodimo razumne in zmerne, saj se tako v prvem kot v drugem  skriva naš uspeh na vseh področjih našega življenja. Ko se odločamo za počitnice, vemo, kaj in za koliko denarja si jih lahko privoščimo. Tudi ko kupujemo avto, ni dvoma, kateri je za nas najprimernejši, čeprav bi marsikdaj rade imele bolj športen in luksuzen model. Pa ne gre in se pač odločimo za tistega, ki si ga lahko privoščimo. Ko pa je čas za hrano, jemo vse po vrsti v količinah, ki velikokrat presegajo naše zmogljivosti in predvsem potrebe. Morda je odgovor v skrbnem načrtovanju našega prehranjevanja. Razmislimo o tem.
Za lepo in zdravo kožo je hrana še kako pomembna.
Za lepo in zdravo kožo je hrana še kako pomembna. FOTO: iStockphoto

Proč s slabimi navadami. Vemo, da je navada železna srajca, ki se je zelo težko znebimo. Raje vztrajamo v slabih navadah, kot da bi se potrudile in jih spremenile. To včasih počnemo tudi z medsebojnimi odnosi, ko vztrajamo v zvezi, ki nas ne zapolnjuje in smo vedno znova razočarane. Zakaj? Verjetno zato, ker se nam ne da spreminjati ustaljenih navad. Ampak na dolgi rok se obrestuje. Ko to ugotovimo, se spremenimo, in ko se ozremo nazaj v preteklost, je občutek nebeški.
Začnimo počasi in po pameti. Začrtajmo si zastavljene cilje in ne bodimo neučakane. Ne pretiravajmo z odrekanjem, ampak se navadimo jesti manj. Obroki naj bodo majhni in poskušajmo na krožniku vedno pustiti vsaj kak košček hrane. Čez čas se bo naše telo navadilo na manjše vnose, me bomo bolj zadovoljne in kilogrami bodo kar kopneli. In kako lahko to dosežemo?
Naj bo majhen obrok vodilo številka ena. Skrivnost je v tem, kaj si naložiti na krožnik. Da nas ne bo lakota prehito zagrabila, pojejmo za četrtino krožnika proteinov, malo maščob, drugo naj zapolnita sadje in zelenjava. Odrecimo se prigrizkom, kot so piškoti, torte, slano pecivo. Če se odločimo za sadje, naj mu družbo dela vsaj jogurt ali misliji. To je vsekakor boljša izbira kot dva jabolka, da nas prehitro ne zagrabi volčja lakota.


Ne štejmo kalorij, bodimo pozorne na porcije. Stradanje je največji sovražnik hujšanja. Telo začuti lakoto in se takoj, ko spet začnemo normalno jesti, brani pred naslednjim izbruhom lakote z nalaganjem maščob na naše najobčutljivejše dele telesa. Tega si pa res ne želimo, kajne? Zato nikar ne upočasnimo delovanja metabolizma z drastičnim zmanjšanjem vnosa hrane. Če želimo izgubiti kak kilogram ali dva, se odpovejmo le 20 odstotkom hrane. A to zahteva načrtovanje in premišljeno uživanje hrane in s časom se obrestuje.


Jejmo kalorije, ne pijmo jih. To je pri zdravi prehrani izjemno pomembno, saj imajo pijače z okusom lahko tudi več kot 150 kalorij. In če popijemo tri na dan, zaužijemo več kot 500 kalorij, pa smo še vedno lačni. Če se odločimo za vodo ali nesladkan čaj, se dobro počutimo, obvladujemo lahko celulit, pa še za hrano imamo dovolj prostora. Privoščimo si okusne obroke in uživajmo v zdravi hrani.
Najboljši partner je telovadba, zato vsako dieto nadgradimo z redno telesno vadbo. Ne razmišljajmo o tem, koliko tehtamo, raje se osredotočimo na to, kako izgledamo in kako se počutimo. Z drugimi besedami, razmišljajmo v centimetrih, ne v kilogramih. Saj dobro vemo, da mišice tehtajo več kot maščoba.

Naj obrok traja dovolj časa, da se bo center v možganih, zadolžen za oddajanje sporočila, da smo siti, pravočasno odzval. Res je, da imata dve žitni ploščici skupaj le 360 kalorij in vsebujeta vitamine, minerale, vlaknine, proteine in še kaj. A kje so užitki žvečenja, kje je čas, ki nam pripada za hrano? Jejmo počasi, žvečimo previdno in počakajmo, da zaključimo z enim grižljajem. Najboljša metoda je, da po vsakem grižljaju odložimo pribor na mizo.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646