Da prigrizki in nezdrave malice med službo ne bi postali vzrok slabe volje in odvečnih kilogramov, poskusite opustiti obiske avtomatov s hitro hrano in si raje pripravite zdrav obrok kar doma. Tako se boste izognili uživanju premalo hranljivih, a visoko kaloričnih živil, ki vas pustijo tako rekoč lačne. Slabo pa vplivajo tudi na počutje, postavo in kožo.
Odpovejte se nezdravim navadam!
Če želite spremeniti nezdrave prehranske navade, ni potrebnega prav veliko truda. Dovolj je, če se odločite, da boste hitro hrano, ki vam je vselej na dosegu roke, nadomestili z doma pripravljenimi okusnimi in zdravimi obroki. Vse, na kar morate biti pozorni, je to, da pazite, kako bodo takšni obroki sestavljeni.
Najbolje bo, če se odrečete kombinaciji beljakovin in ogljikov hidratov v enem obroku. Tako organizma ne boste prikrajšali za pomembne hranilne snovi, obenem pa boste lahko vzdrževali lepo postavo in morda celo nekoliko shujšali. Če boste dnevno zaužili 1000–1200 kalorij v nekaj manjših obrokih, bo uspeh zagotovljen.
Za lažji začetek vam predlagamo petdnevni jedilnik, ki ga lahko poljubno oblikujete v skladu z omenjenimi pravili: zaužijte vsaj tri obroke dnevno in si privoščite vsa živila. Pazite le, da v istem obroku ne uživate skupaj beljakovin in ogljikov hidratov, prav tako pa ločujte tudi zelenjavo in sadje, ki si ju lahko privoščite med nekoliko večjima obrokoma.
PONEDELJEK
Zajtrk: sadje
Privoščite si kozarec pomarančnega soka, 1 banano in 2 kivija.
Kosilo: testenine z zelenjavo
50 g brstičnega ohrovta, 50 g brokolija, korenček in rdeča paprika
Narezano zelenjavo skuhajte in primešajte k 70 g testenin. Vse skupaj začinite z limoninim sokom, soljo in žličko olivnega olja.
Večerja: zrezek z gobami
Kuhan telečji zrezek postrezite z dušenimi šampinjoni.
TOREK
Zajtrk: kruh in sir
Privoščite si kozarec korenčkovega soka, 2 rezini črnega kruha in 20 g nemastnega sira.
Kosilo: hrenovke z zelenjavo
100 g hrenovk postrezite s 50 g belušev in 50 g graha.
Vse skupaj zmešajte z decilitrom navadnega jogurta in začinite z limoninim sokom.
Večerja: gratinirana zelenjava
Popraženo zelenjavo – jajčevec, čebulo, paradižnik in bučke – stresite v pekač in na vrh potresite žličko naribanega parmezana. Vse skupaj rahlo zapecite v pečici.
SREDA
Zajtrk: žemljica z maslom in marmelado
Privoščite si skodelico nesladkanega čaja, žemljico z maslom in z marmelado.
Kosilo: krompirjeva solata z jabolkom
300 g krompirja, žlica kisa, žlica peteršilja, jabolko, pest oliv in mlada čebula
Vse skupaj premešajte in začinite z jogurtom in s soljo.
Večerja: oslič z zelenjavo
200 g fileja osliča postrezite s 100 g kuhanega korenčka in 100 g belušev iz konzerve.
ČETRTEK
Zajtrk:
Privoščite si kozarec ribezovega soka in svežo hruško.
Kosilo: piščančji sendvič
Pripravite si sendvič iz polnozrnate žemlje in pečenih piščančjih prsi s kislimi kumaricami.
Večerja: riž in rdeča pesa
Pest kuhanega riža postrezite z 200 g rdeče pese.
PETEK
Zajtrk:
Privoščite si četrt kilograma narezanega ananasa.
Kosilo: mešana solata z jajci
100 g zelene paprike, 50 g graha, 50 g koruze, paradižnik in trdo kuhano jajce začinite z navadnim jogurtom in ščepcem jodirane soli.
Večerja: oslič s stročjim fižolom
V segreto smetano dodajte file osliča, ki ste ga poprej marinirali z limono. Vse skupaj kuhajte pet minut in začinite z žličko olja, dvema žlicama smetane za kuho, soljo in poprom. Postrezite z 200 g stročjega fižola.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV