Indijski oreščki so prava zakladnica hranil in beljakovin. Vsebujejo vitamine B1, B2, B6, C in E, prav tako pa tudi veliko cinka, natrija, bakra, fluorja, joda, kalcija, železa, fosforja ter maščob, ki jim dajejo visoko energijsko vrednost. Indijske oreščke nutricionisti priporočajo vsem, ki se soočajo s psihičnim stresom, zlasti študentom, saj izboljšujejo koncentracijo, prav tako pa tudi tistim, ki večji del dneva presedijo za računalnikom. Oreščki so namreč znani po tem, da pospešujejo metabolizem in uravnavajo prebavo.
Številni pozitivni učinki
Znanstvene raziskave so pokazale, da ima plod indijskega oreščka antimikrobni, antiseptični in osvežujoč učinek ter da deluje protivnetno. Prav tako naj bi pomagal v boju proti kašlju, povišani telesni temperaturi in gripi, zniževal pa naj bi tudi krvni sladkor in tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, reguliral povišan krvni tlak, uravnaval holesterol in čistil črevesje. Ti okusni oreščki učinkovito preprečujejo okužbo z bakterijo 'Helicobacter Pylori', ki med drugim povzroča čir na želodcu, v njegovi lupini pa so odkrili tudi posebno kislino, ki naj bi domnevno ubijala rakave celice.
Uporabno tudi listje in lubje
Zdravilne učinke naj sicer ne bi imeli le oreščki akažujevega drevesa, temveč tudi njegovo listje in lubje, iz katerih naj bi pripravljali čaj proti driski, saj naj bi njune sestavine učinkovito uničevale bakterije in mikrobe. Poseben pripravek iz mešanice listja in lubja naj bi bil odličen tudi za razkuževanje in hitrejše celjenje ran, pomagal pa naj bi celo pri povečevanju libida. Kljub vsem pozitivnim učinkom, ki ga imajo indijski oreščki na telo, pa strokovnjaki pri uživanju in zdravljenju svetujejo posebno previdnost, saj naj bi bili tudi močno alergeni.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV