Z enomesečno dieto, ki vam jo predlagamo tokrat, boste izgubili kar štiri kilograme, ne da bi se ob tem čemurkoli odrekali. Da je temu res tako, govori v korist dejstvo, da boste, če se boste diete res držali, vsak dan zaužili kar 1400 kalorij. Jedli boste petkrat dnevno, privoščili pa si boste vse – od testenin in riža, do mesa in začinjenih solat, ki jih lahko jeste v neomejenih količinah.
Če ste doslej imeli z dietami neprijetne izkušnje, ker so te slabo vplivale na vaše počutje, bo tokrat drugače. Dieta, ki vam jo predlagamo, ne oslabi telesa in ne vpliva na pomanjkanje koncentracije, kakor se to navadno zgodi z reduktivnimi dietami. Kot pove že ime energijske diete, je njena posebnost ravno to, da boste z njo shujšali in se odlično počutili. Hrana, ki jo boste uživali, pozitivno vpliva na sposobnost koncentracije, odzivnost in dobro počutje. Zato se vam verjetno ne bo zgodilo, da boste z dieto odnehali na pol poti, kakor se ponavadi zgodi z omejevalnimi dietami, ob katerih se počutite utrujeno in izčrpano.
To je dieta, bogata z železom, jodom, magnezijem, vitaminom B6 in kofeinom. Ker predvideva veliko mesa in rib, ki vsebujejo železo, ne boste utrujeni. Jod, ki ga najdemo v jodirani soli, izboljšuje koncentracijo in pozitivno vpliva na telesno dejavnost. Magnezij, ki ga vsebuje predvsem zelenjava, integralna hrana in suho sadje, bo skupaj z vitaminom B6, ki ga najdemo v žitih, stročnicah, lignjih in suhih gobah, odlično vplival na vaše počutje. Navsezadnje energijska dieta priporoča tudi uživanje kofeina, saj ta blaži telesni in mentalni stres in dobro vpliva na spomin in koncentracijo.
TEDENSKI JEDILNIK ENERGIJSKE DIETE
Zajtrk za vsak dan
Za zajtrk si vsak dan privoščite skodelico posnetega mleka z žličko kakava, kavo, dve rezini polnozrnatega prepečenca in do dvesto gramski sadež po želji.
Malica za vsak dan
Vsak dan si med zajtrkom in kosilom ter med kosilom in večerjo privoščite malico. Vsakič zaužijte do dvesto gramski sadež in spijte skodelico čaja.
PONEDELJEK
Kosilo: Testenine z lososom in mešana solata
70 g makaronov postrezite s filejem lososa (150 g), ki ste ga narezali na manjše koščke in ga prepražili v ponvi z oljem, žajbljem in rožmarinom. Zraven postrezite mešano solato, začinjeno z oljem in kisom. Po kosilu si privoščite sadež in kavo brez sladkorja.
Večerja: Solata z mocarelo in s paradižnikom
100 gramom mocarele dodajte paradižnik in origano, vse skupaj pa začinite z oljem in kisom. Zraven si privoščite 50 g integralnega kruha.
TOREK
Kosilo: Rižota z žafranom in puranjimi prsmi
70 g riža pripravite na olju in popraženi čebuli, vse skupaj zalijte z zelenjavno jušno osnovo in dodajte žafran. K temu postrezite 100 g puranjih prsi, ki ste jih podušili z dišavnicami. Zraven si privoščite solato iz svežega koromača, začinjeno z oljem in s kisom. Po kosilu si privoščite sadež in kavo brez sladkorja.
Večerja: Skuša v foliji
150 g skuše pripravite v foliji z oljem in dišavnicami. Kot solato postrezite radič, začinjen z oljem in s kisom. Zraven si privoščite 50 g integralnega kruha.
SREDA
Kosilo: Testenine z mesom in gobami
70 g makaronov pripravite s 100 g mletega govejega mesa in suhimi gobami, ki ste jih prej namočili v vodo, potrebujete še olje in česen. Zraven postrezite špinačo, začinjeno z oljem. Po kosilu si privoščite sadež in kavo brez sladkorja.
Večerja: Lignji na žaru
150 g lignjev na žaru postrezite s kuhano cikorijo, začinjeno z oljem. Zraven si privoščite 50 g integralnega kruha.
ČETRTEK
Kosilo: Rižota s parmezanom
70 g riža pripravite na olju in popraženi čebuli, dodajte zelenjavno jušno osnovo in 50 gramov parmezana v koščkih. Postrezite bučke na žaru. Po kosilu si privoščite sadež in kavo brez sladkorja.
Večerja: Velika solata iz fižola
Privoščite si veliko solato s fižolom, trdo kuhanim jajcem in paradižnikom. Vse skupaj začinite z oljem in peteršiljem. Zraven si privoščite 50 g integralnega kruha.
PETEK
Kosilo: Testenine s sojo in z zelenjavo
70 g makaronov pripravite s 50 grami kuhane soje in mešano zelenjavo, začinjeno s česnom, čebulo, oljem in žafranom. Zraven postrezite kuhane beluše, začinjene z oljem in s kisom. Po kosilu si privoščite kavo brez sladkorja.
Večerja: Sardine z gobami
150 g sardin gratinirajte, dodajte na tenko zrezane gobe, začinjene z oljem, česnom in peteršiljem. Zraven si privoščite 50 g integralnega kruha.
SOBOTA
Kosilo: Rižota s porom
70 g riža popražite na olju in čebuli ter dodajte na tenko narezan por. Zraven postrezite solato iz radiča in rukole s 30 grami popraženih arašidov. Po kosilu si privoščite sadež in kavo brez sladkorja.
Večerja: Tunin file s solato
150 g fileja tune pečenega v pečici postrezite s solato iz kumar in paradižnika, začinjeno z oljem in s kisom. Zraven si privoščite 50 g integralnega kruha.
NEDELJA
Kosilo: Testenine z jajčevci
70 g špagetov postrezite z na žaru popečenimi jajčevci in s svežim paradižnikom, narezanim na kockice. Kot prilogo si privoščite še omlete z zelenjavo. Te pripravite iz dveh jajc, olja in sezonske zelenjave, popečene na žaru. Po kosilu si privoščite sadež in kavo brez sladkorja.
Večerja: Goveji carpaccio
100 gramski goveji carpaccio začinite z oljem, limono, soljo in poprom. Zraven postrezite s kuhano peso, začinjeno z oljem in si privoščite 50 g integralnega kruha.
… IN ŠE PRIPOROČILA ZA KONEC
Vsak dan zaužijte dve žlici olivnega ekstra deviškega olja in žličko jodirane soli. Porcije zelenjave so lahko obilne in vam jih ni treba tehtati ali se pri njihovem uživanju kakorkoli omejevati. Vsak dan popijte najmanj liter in pol vode, čaja ali pa sadnih sokov brez dodanega sladkorja.
Vaša mnenja in izkušnje so dobrodošle na na forumu.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV