Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.
V osnovi gre torej za prehrano, ki vsebuje nekuhano in nepredelano polnovredno hrano. Najbolj enostavno bi dejali, da gre pri presni hrani za uživanje surove ali žive hrane. Za presnojedca pa velja tisti, ki ima na svojem jedilniku vsaj 75 odstotkov takšne hrane. Vendar je pogoj tudi ta, da je hrana naravna, iz domačega vrta ali ekotržnice, saj bo le s takšno hrano telo dobilo vse potrebne snovi, ki jih z industrijsko predelano ne more dobiti.
Tako v svoje telo vnesete manj kalorij kot sicer, postanete odpornejši in bolj vzdržljivi, poleg tega pa iz telesa odstranite vse škodljive snovi, ki »mašijo« organizem. Bolj učinkovit naj bi bil le še post.
Uživati naravno hrano
Guru presne hrane je Helmut Wandmaker, ki je po 2. svetovni vojni začel raziskovati, kakšna hrana je za človeka zdrava. Prišel je do zaključka, da ima vsaka žival na svetu svojo hrano, ki jo prepozna po vonju in okusu. Enako velja za človeka. Avtor svetovne uspešnice Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem! meni, da bi se ljudje morali prehranjevati izključno s t. i. naravno in surovo hrano.
Zakaj le surova hrana?
Presnojedci pravijo takole: s kuhanjem zelenjave (in sadja) uničite 60 odstotkov njune vrednosti. Uničite ne le vseh encimov, pač pa tudi vitamine.
Sladkor in škrob se pri kuhanju (ali pečenju) tako spremenita in ustvarita takšno kemijsko reakcijo, da utegneta postati nevarna za človeka, predvsem tistega, ki ima težave s prekomerno težo.
Največji zločin pa naredite s segrevanjem maščobe in olja, kar ima hude posledice za vse, predvsem pa srčno-žilne bolnike.
Surovo sadje in zelenjava vam zagotavljata veliko vitaminov, kalija in ostalih vlaknin, ki preprečujejo zaprtost.
Z uživanjem presne hrane zmanjšate možnost za nastanek »sodobnih« bolezni, vse od srčno-žilnih obolenj do različnih vrst raka.
Prihranite čas in denar, saj hrano le naberete na domačem vrtu ali jo kupite na biokmetiji ali ekotržnici. Ni vam treba kupovati olja, sladkarij, izdelkov iz bele moke, umetnih pijač in druge industrijsko predelane hrane, ki postaja vse bolj umetna in škodljiva.
Vaše počutje se bo drastično izboljšalo in izgubili boste vse odvečne kilograme in maščobo.
Imeli boste več energije in brez težav boste kos vsakodnevnim izzivom.
Še več: ker se organizem ob takšni prehrani čisti, bo tudi vaša koža postala lepa in sijoča, izboljšala pa se bo tudi prebava. Tovrsten način prehranjevanja je primeren tudi za tiste, ki imajo težave z aknasto kožo.
Prehod na presno hrano potrebuje čas
Ker presno prehranjevanje zahteva precejšnjo spremembo, je dobro, da telo nanjo najprej pripravite. Poznavalci svetujejo, da iz prehrane počasi izločite sladkarije, vse meso in ostalo industrijsko hrano, se dan ali dva postite in nato začnete uvajati presno – surovo hrano. Različni spletni portali ponujajo izvrstne recepte za pripravo presnih jedi.
Kljub pozitivnim učinkom pa nekateri strokovnjaki vendarle svetujejo previdnost, saj ponavadi vsebuje premalo beljakovin in železa. Nekateri celo trdijo, da je tovrsten način prehranjevanja priporočljiv le za tiste, ki živijo v toplih krajih. Vsekakor ni primeren za nosečnice ali ljudi, ki so bolni, zato se za nasvet obrnite na strokovnjaka za prehrano.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV