Z enomesečno lepotno dieto ne boste le izgubile nekaj odvečnih kilogramov, ampak bo tudi vaša koža postala sijoča in bolj mladostna.
Lepotna dieta
Lepotna dieta je bogata s sestavinami, ki varujejo telo pred zunanjimi vplivi. To je uravnotežena dieta, ki zagotavlja telesu vse potrebne hranilne snovi in blagodejno vpliva na telo in na um. K temu prispevajo aktivne sestavine, kot so vitamini, flavonoidi in mineralne soli.
Kisik, ki ga vdihavamo, pride iz pljuč v kri in iz krvi v vse celice našega telesa in tako proizvaja energijo. Vendar pa se v tem procesu proizvajajo tudi prosti radikali, nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo biološke strukture. Več kot je prostih radikalov, večja je nevarnost škode, ki jo povzročajo. Telo lahko proste radikale nevtralizira in tako ohranja celično ravnovesje s pomočjo encimov in antioksidantov – vitamini C, E in betakaroteni, na primer.
Prosti radikali nastajajo v telesu nenehno. Pospešujejo jih cigaretni dim, alkohol, onesnažen zrak, pretirano izpostavljanje sončnim žarkom, prevelik vnos kalorij v telo. A tudi če se izogibamo vsem tem dejavnikom, delovanja prostih radikalov v telesu ne bomo mogli nikoli popolnoma zaustaviti. Lahko pa poskrbimo, da s pravilno prehrano v telo vnesemo večje količine antioksidantov, ki proste radikale vežejo nase in jih tako nevtralizirajo.
Kje najdemo vitamin C, vitamin E, betakaroten in flavonoide?
Vitamin C najdemo v zeleni papriki, brokoliju, koromaču, cvetači, krompirju, kiviju, jagodah, črnem ribezu, pomarančah, melonah.
Vitamin E najdemo v pšenici, rižu, koruzi, soji, avokadu, oreščkih, brstičnem ohrovtu, listnati zelenjavi, špinači, jajcih, olivah, korenju, paradižniku, mandljih, lešnikih, orehih in sončničnih semenih.
Betakaroten, se v telesu spremeni v vitamin A. Najdemo ga v korenju, feferonih in marelicah. Nekatere mineralne soli, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, pivskem kvasu.
Zgodba zase so flavonoidi. Ti imajo izrazito antioksidacijsko delovanje in krepijo obtočilni sistem. Veliko jih vsebujejo rdeči feferoni, zelena, žita, čebula, zelje, agrumi, čaji, kakav, kava, sadje rdeče-modre barve in soja.
TEDENSKI JEDILNIK LEPOTNE DIETE
Po prebujanju najprej spijte kozarec mlačne vode z žličko pivskega kvasa.
Zajtrk za vsak dan
Privoščite si kozarec pomarančnega soka in 4 rezine integralnega prepečenca z žličko medu.
Malica za vsak dan
Spijte kozarec borovničevega soka.
Pred spanjem
Postrezite si s čajem iz črnega bezga, artičoke ali breze.
PONEDELJEK
Kosilo:
Privoščite si solato, narejeno iz 100 g kuhanega krompirja, kuhanega graha, paradižnika, oliv in jo začinite z žličko olja. Zraven lahko pojeste 25 g kruha in jabolko.
Večerja:
Za večerjo si pripravite riž z artičokami.
TOREK
Kosilo:
Za kosilo si postrezite z integralnim kruhkom (50 g), s kuhanim jajcem in dvema filejema belega piščančjega mesa.
Večerja:
Privoščite si četrtino pice margerite (100 g), kuhano cvetačo, začinjeno s ščepcem soli in žličko olja. Po večerji pojejte še 200 g češenj.
SREDA
Kosilo:
Pripravite si solato iz 100 g kuhanega krompirja, paradižnika, trdo kuhanega jajca s polovico rdeče čebule, žličko olja in ščepcem soli.
Večerja:
Za večerjo si privoščite polnjeno čebulo. Napolnite jo s šampinjoni in začinite z žličko olja.
ČETRTEK
Kosilo:
Postrezite si s kruhkom (50 g) in s 60 g rakcev, paradižnikom, dvema rezinama kuhanega pršuta in 200 g češenj.
Večerja:
Pripravite pašteto iz stročnic iz 50 g fižola in 50 g graha. Zelenjavo najprej skuhajte in pretlačite, potem pa začinite z žličko olja, 200 g piščančjih prsi na žaru. Na koncu si privoščite jabolko.
PETEK
Kosilo:
Za kosilo si privoščite solato endivja in presne gobe, ki ste jih začinili z žličko olja. Zraven lahko pojeste tudi pol integralnega kruhka (25 g) in eno banano.
Večerja:
Postrezite si s pašteto iz graha in z morsko solato. Solato pripravite iz 50 g hobotnice in 60 g kuhanih rakcev, začinite pa jo z žličko olja.
SOBOTA
Kosilo:
Za kosilo pojejte 60 g makaronov s kuhano zelenjavo in žličko sira. Zraven si privoščite 150 g teletine na žaru, nekaj zelenjave na žaru in dva kivija.
Večerja:
Pripravite si v pečici pečeno cvetačo, posuto z malo parmezana, zraven pa si privoščite solato iz zelene solate in paradižnika. Na koncu se posladkajte s 100 g gozdnih sadežev.
NEDELJA
Kosilo:
Za kosilo si postrezite s 70 g riža začinjenega z žličko masla in z žličko naribanega sira. Zraven postrezite solato endivjo s 50 g rakcev in začinjeno z žličko olja. Na koncu si privoščite jabolko.
Večerja:
Privoščite si četrtino pice margerite (100 g) in dve rezini kuhanega pršuta brez vidne maščobe. Za desert si postrezite s sadno kupo iz pol banane, petih jagod, polovice jabolka in limoninega soka.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV