Prehrana makrobiotike je sestavljena iz žitaric (neoluščenih), zelenjave, juh (miso juha) in stročnic. Ne smemo pozabiti tudi na začimbe in pijačo. Občasno dodamo ribe, morske sadeže, semena, polivke, kvašenec, sadje pridelano v svojem letnem času ter naravno sladke priboljške, nam je razložila makrobiotična kuharica Olivera Mirkovič.
Ne naprezajmo želodca
V makrobiotiki je potrebno jesti redno. Dnevni obroki morajo biti znotraj predlaganih smernic. Zadnji obrok se poje tri ure pred spanjem.
Splošna načela makrobiotične kuhe so: lokalno pridelana hrana in prehrana v skladu s tradicijo, proporcije v prehrani, poudarek na okušanju in misel »nič ni preveč dobro ali preveč slabo«.
Pomlad sveži, zima gosti
Jin jang načelo v makrobiotiki opisuje povezavo med letnim časom, rastjo zelenjave in sadja ter našega telesa. Jin hrana namreč sveži, razpušča telo in ga hladi. Obsega pa vse dele rastlin, ki so nad zemljo in dišavnice. V prehrani predstavlja kisel in grenak okus. Jang hrana pa telo zgošča, greje in krči. Velja za vse podzemne rastline (npr: korenje, repa ...) in semenje. Jang hrano okusimo slano, sladko in pekoče.
NASLEDNJIČ: Vzpostavimo ravnovesje z makrobiotiko 2. del
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV