Obrok navadno oplemenitimo z namiznimi začimbami, kot so sezamova sol, umeboša, praženi kosmiči, rižev kis in dišavnice. Hrano izbiramo glede na letni čas in jo kombiniramo v skladu z jin jang načelom, je povedala Olivera Mirkovič, makrobiotična kuharica.
Alge – hrana prihodnosti
Morske alge so izjemno zdrave za naše telo, saj vsebujejo veliko mineralov, ki telo čistijo in polnijo s hranljivimi snovmi. Poznamo različne vrste morskih alg: norja, vakama, komba. K jedi jih dodajamo 2 do 3 krat tedensko. Uživamo jih lahko kuhane s stročnicami ali zelenjavo, v juhah, lahko pa si jih pripravimo tudi kot okusen čips.
Kako naredimo glavni obrok?
Olivera Mirkovič nam je razložila, da približno 1 do 2 skodelici dnevnega zaužitja tvorijo juhe. Juhe pripravljamo z zelenjavo, algami, žitom ali stročnicami, začinimo pa jih z misom (kvašena krema – je zelo zdravilna), sojino omako, tamarijem in morsko soljo.
Žitarice, ki jih izberemo glede na letni čas: ajda (zima), pšenica, ješprenj, rž, oves, pira, kuskus (pomlad), koruza (poletje), proso (pozno poletje), riž (jesen), sestavljajo 30 do 50 odstotkov obroka.
Zelenjavo izbiramo v poljubnih količinah. Paziti pa moramo na razmerje med kuhano in surovo zelenjavo. Tako je priporočljivo, da na dan zaužijemo dve tretini kuhane in eno tretino surove zelenjave. Zelenjavo lahko pripravimo na različne načine: v pari, jo kuhamo, dušimo na brisu sezamovega olja, občasno jo lahko tudi pražimo ali pečemo v olju. Uporabljamo vso listnato zelenjavo, oble zelenjadnice in korenasto zelenjavo.
Stročnice, ki jih uporabljamo so rjava leča, čičerka, azuki. Ne smemo pa pozabiti tudi izdelke iz stročnic. Tofu lahko, na primer, uživamo kar vsak dan.
Mirkoviča pa nas je še posebej opozorila, da morajo paziti, da dbevno zaužijejo zadosti vode ali zdravilnega čaja.
NASLEDNJIČ: Vzpostavimo ravnovesje z makrobiotiko 3.del
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV