Učinkovita in koristna!
Kratica MUFA izhaja iz angleščine (monounsaturated fat acids) ali po naše mononenasičene maščobe. Če uživamo tovrstne maščobe, jih jetra veliko bolj učinkovito izločajo, znižujejo 'slabi' oziroma LDL holesterol, ter ostale toksine. Tako se maščobe ne kopičijo v srednjem delu telesa, kar se zgodi, kadar 'dobre' maščobe niso na našem jedilniku. MUFA dieta sicer ne pomeni, da uživamo le hrano z 'dobrimi' maščobami, temveč da take jedi dodajamo na jedilnik. Ob tem moramo upoštevati kalorijski vnos, kar je predpogoj za hujšanje. Tudi če ste vitki, v vsak obrok vključite 'dobre' maščobe. Izboljšali boste kakovost svojega življenja in se bolje počutili.
Dobre maščobe proti slabim
Mononenasičene oziroma enkrat nasičene maščobe so vedno rastlinskega izvora in jih imenujemo rastlinska olja. Najbolj razširjena maščobna kislina, ki spada v to skupino je oleinska kislina, ki je glavna sestavina olivnega olja. Med polinenasičenimi oziroma večkrat nenasičenimi maščobami je najbolj znana linolna kislina, ki sestavlja številna rastlinska olja kot so sončnično, koruzno, sojino, sezamovo. Omega-3 maščobne kisline se pojavljajo v dveh tipičnih oblikah. Lahko so pridobljene iz morskih živali ali pa so rastlinske. Najdemo jih predvsem v olju iz semen in v mesu plavih rib oziroma v ribjih oljih. Najbogatejši vir so skuše, sardele, tune, losos. Med slabe maščobe sodijo nasičene in transmaščobe, največ jih vsebuje predvsem rdeče meso, polnomastni mlečni izdelki in nekatere vrste tropskih olj. Telo za normalno delovanje potrebuje vse vrste maščob, vendar nenasičenih samo ne tvori, kar pomeni, da jih je treba dodajati in omejiti vnos nasičenih.
5 bistvenih sestavin
Bistvo MUFA diete je, da v svojo prehrano vključite 5 glavnih sestavin, ki so ključnega pomena pri izgubi maščobe okoli pasu. Vse vsebujejo 'dobre' maščobe in pomagajo pri izgubi teže ter vas varujejo pred kroničnimi boleznimi. Strokovnjaki za prehrano priporočajo 4 obroke na dan, vsak naj vsebuje največ 400 kalorij. Prav tako mora vsak obrok vsebovati vsaj eno od petih bistvenih sestavin:
– olja (laneno, olivno, sezamovo, sojino, sončnično, orehovo), ena porcija je ena jedilna žlica
– oreščki in semena (mandeljni, brazilski in indijski oreščki, arašidi, makadamija, orehi, lešniki, sončnična semena, bučna semena), ena porcijo sta dve jedilni žlici
– avokado; ena porcija je četrtina skodelice
– olive (črne, zelene), ena porcija je 10 velikih oliv
– temna čokolada, ena porcija je en košček
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV