Zadovoljna.si
jagode

Dieta

Rdeča redi, modra pomlajuje

M. H.
13. 04. 2015 07.53
0

Barva živil nam pove, ali so sveža, kako so predelana in celo katere hranljive snovi vsebujejo. To najbolj drži za sadje in zelenjavo. Pa veste, kaj pomeni barva posameznega živila?

jagode
jagodeFOTO: iStockphoto


Dekorirana hrana na krožniku nam lahko zbudi tek tudi takrat, ko sploh nismo lačni. Da bi to vedeli, nam ni treba biti izobražen nutricionist. Vendar pa slednji vedo tudi to, kar ostali zaradi hitrega tempa življenja in tudi nemarnosti včasih preprosto zanemarimo: živila nas »hranijo« tudi s svojo barvo.

Razen tega, da barve vplivajo na naše počutje, po barvi spoznamo, ali je živilo sveže, kako je predelano in celo katere hranljive snovi vsebuje. To najbolj drži za sadje in zelenjavo. Pa veste, kaj pomeni barva posameznega živila?

Zelena ne redi

Ker zelena barva pomirja, jo nutricionisti priporočajo tistim, ki imajo navado hitro jesti. Da bi torej jedli počasneje, uživajte bučke, pesto, brokoli, šparglje, baziliko, kumare, špinačo in različne zelene solate. Zelena zelenjava vsebuje veliko železa, vitaminov in mineralov in zato dobro vpliva na vid, krepi kosti in zobe. Ker vsebuje veliko vlaknin, ugodno deluje tudi na prebavo.

Najlepše pa je, da zeleno zelenjavo lahko uživamo tako rekoč v neomejenih količinah, ker preprosto – ne redi.

Modra upočasnjuje staranje

Modra in vijolična živila kot so jajčevci, radič, gozdni sadeži, grozdje, slive in fige pozitivno vplivajo na izločanje urina, upočasnjujejo staranje in spodbujajo spomin. Poleg tega zmanjšujejo možnosti za nastanek tumorjev in srčno-žilnih bolezni.

Oranžna je idealna pred sončenjem

Oranžna je barva vitalnosti. Ker pomaga pri prebavnih težavah, je priporočljivo, da se na vašem krožniku vedno znajde kakšen korenček, ali pa da si po obroku privoščite kakšno marelico, pomarančo, mandarino, melono ali breskev. Če pa se želite izogniti visokim energetskim vrednostim, ki jih imajo oranžna živila, lahko sklenete kompromis in si privoščite limono ali grenivko.

Oranžna živila pozitivno učinkujejo na imunski sistem, vid in kožo. Zmanjšujejo tudi možnosti za nastanek tumorjev in preprečujejo srčno-žilne bolezni.

Posebnost oranžnih živil pa je tudi v tem, da so posebno priporočljiva, če se odpravljate na sonce.

Zmerno z rdečo

Enako kot za oranžno sadje tudi za rdeče velja, da je primerno pred sončenjem, ker spodbuja nastanek melanina in tako varuje kožo pred sončnimi žarki. Prednost rdeče zelenjave in sadja pa je tudi v tem, da zavira sproščanje prostih radikalov ter tako preprečuje pospešeno staranje.

Vendar je pri uživanju rdečih živil potrebno nekaj zmernosti, saj ravno njihova rdeča barva spodbuja lakoto in celo krepi nervozo.

Po drugi strani pa rdeča pesa, paprike, lubenica, češnje, jagode, rdeče pomaranče in druga rdeča živila pozitivno vplivajo na urinski sistem in spodbujajo spomin. Skupno z oranžnimi živili pa jim je tudi to, da zmanjšujejo možnosti za nastanek tumorjev in preprečujejo srčno-žilne bolezni.

Rumena spodbuja prebavo

Rumena živila telesu vračajo moč in energijo in so zato posebno primerna, če smo v stresu. Zato se je takrat pametno založiti z bananami in ananasom, na primer.

Ker rumena ugodno vpliva na prebavo, pravijo, da je to primerna barva tudi za opremo prostora v katerem jemo. Navsezadnje pa rumena živila ugodno vplivajo tudi na elastičnost in svežino kože.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646