Šparglji so enokaličnice iz družine beluševk. Prav zato jih nekateri imenujejo tudi beluši. So zelena trajnica, ki lahko uspeva več desetletij. Pri nas rastejo predvsem na Primorskem, saj za rast potrebujejo rahla tla. Poznamo več vrst špargljev. V osnovi jih delimo na divje in gojene, slednje pa delimo še na bele in zelene. Preden so se šparglji znašli na krožnikih, so jih uporabljali kot zdravilno rastlino pri povišani temperaturi, odvajanju seča in zobobolu. Danes jih številni zdravniki priporočajo kot preventivo pred rakavimi obolenji, pomagali naj bi pri vnetjih in preprečevali prirojene napake.
Razstrupljajo telo
Porcija špargljev vsebuje kar 288 miligramov kalija, ki je znan kot odličen uničevalec maščobnih oblog v predelu trebuha. 100 gramov svežih špargljev namreč vsebuje le 84 kilodžulov. To pomeni, da večino energijske vrednosti porabimo že med presnavljanjem, zato šparglji spadajo v kategorijo živil z nizko ali negativno energijsko vrednostjo. Z vsemi svojimi blagodejnimi učinki na prebavo in telo so ena od vrst zelenjave, ki razstruplja naše telo in pomaga pri izgubljanju maščobnih oblog, pridobljenih v dolgih zimskih mesecih.
Afrodiziak
Šparglji naj bi bili zaradi svoje oblike znani tudi kot psihofiziološki afrodiziak. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi namreč moškim možganom dali znak za fiziološki odziv. K tej asociaciji je najbrž pripomogla tudi francoska beseda za šparglje 'asperge', ki je slengovski izraz za moški spolni ud.
Bogati z vitaminom K
Šparglji so znani kot eden od največjih naravnih virov vitamina K, za katerega so raziskave pokazale, da zavira nastanek osteoporoze in osteoartritisa. So tudi bogat vir vlaknin. 100 gramov svežih špargljev namreč zagotovi 2,1 grama vlaknin, ki pomagajo nadzorovati težave z zaprtjem, zmanjšujejo holesterol ter uravnavajo raven sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale, da z uživanjem špargljev lahko preprečimo in zdravimo tudi okužbe sečil in ledvične kamne.
Proti raku
Šparglji so bogati s folati, ki so znani kot pomembna zaščita v boju proti raku, prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca. Prav zaradi visoke vsebnosti folatov, kalija ter vitaminov A in B naj bi bili šparglji stalnica na jedilniku nosečih žensk in tistih, ki načrtujejo povečanje družine, saj naj bi pomagali preprečevati nastanek napak na hrbtenjači in živčevju zarodka. Folate sicer najdemo v zeleni listnati zelenjavi in agrumih. Nikakor pa jih ne smemo zamenjevati s folno kislino. Folati so namreč naravne vitaminske snovi, folna kislina pa je umetna snov, ki jo najdemo v prehranskih dodatkih. Organizem jo lažje vsrka in jo izkoristi kot folate.
KOMENTARJI (9)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV