Zadovoljna.si
Organska hrana je biološko, ekološko pridelana brez pesticidov in drugih strupenih kemikalij.

Šport in zdravje

Organska hrana pomladi

J.G.
12. 11. 2008 18.26
0

Navdih je našla v filmu o moškem, ki se je mesec dni prehranjeval le s hitro hrano. Odločila pa se je narediti ravno nasprotno in 30 dni jesti le surovo, organsko hrano.

Se morda spomnite dokumentarca Super veliki jaz, v katerem smo leta 2004 lahko spremljali ameriškega filmskega ustvarjalca Morgana Spurlocka, ki je mesec dni jedel le v McDonald'su. Vsakič, ko so mu to ponudili, pa je naročil „super veliki“ obrok. Rezultat je bil 11,11 kilograma več, nihanje razpoloženja in poškodovana jetra.

Na Floridi se je Jenna Norwood po ogledu filma odločila, da bo naredila ravno nasprotno. Zanimalo jo je, kaj se bo zgodilo, če bo mesec dni jedla le zdravo hrano. Eden od njenih ciljev je bil shujšati toliko, da bi lahko na noč čarovnic zablestela v kostumu barske plesalke. Tako kot Spurlock pa je želela, da jo pri tem spremlja filmska ekipa.

S črnimi olivami si lahko pripravimo okusno omako.
S črnimi olivami si lahko pripravimo okusno omako. FOTO: iStockphoto

Film že pobira nagrade

In rezultati? Shujšala je 6,8 kilograma, vid se ji je izboljšal, imela je več energije in uspešno je posnela dokumentarni film z naslovom Supercharge Me! 30 Days Raw, ki je že pobral nekaj nagrad na festivalih neodvisnega filma. Januarja naj bi se znašel tudi na velikem platnu.

Vendar pa s tem načinom prehranjevanja ni prenehala, ko so ugasnile kamere. Še naprej je jedla zdravo in po še enem mesecu dni je izgubila še 6,8 kilograma telesne teže. 42-letnici sedaj tehtnica pokaže težo 55 kilogramov in mnogi mislijo, da je veliko mlajša, kot je v resnici. Pravi, da se ji je življenje spremenilo bolj, kot je pričakovala. Čeprav je bila že prej 26 let vegetarijanka, je jedla veliko nezdrave, predelane hrane in nikoli si ni vzela časa, da bi v miru pojedla.

Popolnoma se je spremenila

V prvih 30 dneh se je zanjo vse popolnoma spremenilo. Organska hrana (biološko, ekološko pridelana brez pesticidov in drugih strupenih kemikalij) je naredila svoje. To je bilo pred tremi leti in od takrat je opustila delo v službi za stike z javnostjo, dokončala svoj dokumentarni film, ustanovila skupino za organsko hrano in odprla dve restavraciji s surovo organsko hrano na Floridi.

Pravi, da še vedno večinoma pazi, da se na njenem krožniku znajde čim več takšne hrane. V njenih restavracijah naj bi stregli le surovo in dehidrirano hrano. Iz te vodo odstranijo tako, da jo za več ur postavijo na topel zrak. „Hrana, ki je dlje časa na toplem zraku, ima lahko precej drugačen okus in teksturo,“ je povedala.

Makrobiotika
Makrobiotika FOTO: iStockphoto

Zdravo ni dolgočasno

Norwoodova pravi, da takšno prehranjevanje ni nujno dolgočasno. Vino destilirajo in ne fermentirajo, da ostane 'surovo', dobimo pa lahko tudi takšno čokolado. „Če ne bi obstajala 'surova' čokolada, ne vem, če bi mi uspelo. Pripravljamo organske čokoladne piškote in tartufe, ki so še boljši kot navadni,“ je še dodala.

Na svoji spletni strani pa objavlja tudi recepte za svoje specialitete in med njimi so tudi Budove testenine. Za pripravo teh potrebujemo dve veliki bučki, za omako pa dva sveža in šest posušenih paradižnikov, 12 črnih oliv, dva stroka česna, četrt žličke rdeče paprike ter dve žlički ekstra deviškega oljčnega olja.

Pripravimo si organski obrok

Testenine pripravimo tako, da bučki olupimo ter nato z dolgimi potegi nastrgamo dokler ne pridemo do sredice. Ti trakovi so naše surove bučne testenine brez glutena. Vse sestavine za omako damo v multipraktik ali sesekljamo na roko. Na testenine nakapljamo oljčno olje in dodamo omako. Tako, zdrav in surov obrok je pripravljen. Pa dober tek.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604