Vsi vemo, da so glavni vir sladkorja dobrote, kot so piškoti, čokolada, torte in podobno, marsikdo pa pozablja, da se sladkor skriva tudi v marsikateri drugi hrani. Najdemo ga v polnozrnatih ploščicah, energijskih pijačah, v večini kosmičev, sadnih jogurtih in preostalih že pripravljenih jedeh, kot so bele testenine, beli riž in podobno.
Tovrstna hrana spodbudi delovanje inzulina, hormona, ki je lahko krivec za prekomerno težo. S prehrano, ki vsebuje visok glikemični indeks, namreč pride do močne obremenitve trebušne slinavke in do izločanja večjih količin inzulina. Dokler je v krvi prisoten inzulin, je v telesu blokiran encim, ki razgrajuje telesno maščobo. Zato inzulin maščobo skladišči in jo nalaga na boke, trebuh ter stegna.
Brez maščob, a z veliko sladkorja
Prava zakladnica sladkorja se ponavadi skriva v omakah in jedeh, ki so pripravljene vnaprej in jih je treba le še pogreti. Naj vas embalaža, na kateri je izpostavljeno, da hrana ne vsebuje sladkorja in maščob, ne zavede. V resnici se v njej pogosto skriva veliko prikritega sladkorja, opozarjajo strokovnjaki. Proizvajalci namreč s sladkorjem obogatijo okus hrane, ki vsebuje manj maščobe, da bi bila ta bolj privlačna. Posledica tega je, da večina ljudi živi v prepričanju, da je za svoje zdravje naredila nekaj koristnega, ko so si za zajtrk privoščili jogurt z manj maščobami, ne zavedajo pa se, da so s tem zaužili ogromno vrednost sladkorja.
Koliko sladkorja na dan je zdravo zaužiti?
Sladkana hrana, med, sirupi in različni sadni sokovi tako ne bi smeli vsebovati več kot 10 odstotkov sladkorja, ki ga lahko zaužijemo na dan. Govorimo o 50 gramih, ki jih lahko enačimo z desetimi kockami sladkorja za odrasle in mladostnike, ter o petih do devetih kockah sladkorja, ki jih lahko zaužijejo otroci. Strašljiv je tudi podatek, da že pol litra priljubljene gazirane pijače presega dnevno kvoto priporočenega sladkorja.
Kakšen sladkor je boljši?
Rezultati nedavne raziskave so pokazali, da povprečen Slovenec na leto poje okoli 30 kg sladkorja, kar je približno 20 kockic sladkorja na dan. Sladkor v različnih oblikah in teksturah najdemo povsod – tudi v sadju in zelenjavi, prehrambene verige pa ga za izboljšanje okusa uporabljajo tudi pri cvrtju in pri sestavi različnih omak ter prelivov. Kljub vsemu so naravni sladkorji, ki jih najdemo tako v sadju kot v zelenjavi, telesu mnogo manj nevarni kot prikriti sladkorji, ki so živilu dodani za izboljšanje njegovega okusa.
Nekaj izdelkov s približnimi vrednostmi vsebovanega sladkorja
pol litra gazirane pijače – 10,5 kocke sladkorja
ploščica iz suhega sadja, oreščkov in žitaric – 2 kocki sladkorja
liter in pol vode z okusom – 16,5 kocke sladkorja
pločevinka energijske pijače – 5,5 kocke sladkorja
pol litra sladoleda s čokoladnimi delci – 28 kock sladkorja
250 ml sadnega smoothija – 6 kock sladkorja
žlica kečapa – 1 kocka sladkorja
banana – 4 kocke sladkorja
kozarec naravnega pomarančnega soka – 3,5 kocke sladkorja
jabolko – 2,5 kocke sladkorja
Ste vedeli, da se v njih skriva sladkor?
Paradižnikova omaka
Morda sladkega okusa, a večinoma so omake, narejene iz paradižnika, polne sladkorja. Običajno ne vsebujejo manj kot 7 gramov sladkorja na porcijo, medtem ko nekater vsebujejo kar 15 gramov sladkorja na porcijo. Tako je najbolje, da pripravite svežo paradižnikovo omako, za katero natanko veste, kaj vsebuje.
Ovseni kosmiči
Poleg ovsenih kosmičev je sladkor ena najpogostejših sestavin v številnih kosmičih z okusom, ki jih najdete na trgovinskih policah. Nekateri vsebujejo kar 18 gramov sladkorja, kar je več kot 4 čajne žlice sladkorja. Tako je veliko bolje, da kupite le ovsene kosmiče in jim sami dodate sveže sadje in kapljico meda za bolj sladek okus.
Grški jogurt
Čeprav je grški jogurt bolj bogat z beljakovinami kot tradicionalni jogurt, lahko poleg naravnega sladkorja laktoze vsebuje veliko dodanega sladkorja – do tri čajne žlice. Še posebej, če se odločite za sadni grški jogurt. Na mesto tega tako raje izberite navadnega in mu sami dodajte sveže sadje in nekaj medu.
Voda z okusom
Nekatere vode z okusom vsebujejo kar 4 čajne žlice saldkorja, kar je skoraj enakovredno nekaterim sladkim gaziranim pijačam, ki jih zdravniki in nutricionisti vse bolj odsvetujejo.
Mleko brez laktoze
Za vse, ki so občutljivi na mlečni sladkor - laktozo, je dobra rešitev lahko riževo, sojino, mandljevo, kokosovo mleko. A pri pitju teh je treba biti previden, saj vsebujejo dodani sladkor.
KOMENTARJI (14)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV