Kašice naj bi kljub svoji hranilni vrednosti nadomeščale zgolj dva do tri obroke dnevno, s svojega jedilnika pa nikakor ne smemo črtati kosila in še enega ’klasičnega’ obroka – zajtrka ali večerje. Če bi v telo vnašali zgolj kašice, bi se to hitro poznalo tudi na prebavi, ki bi se po nekaj dneh zaustavila in telo bi prenehalo hujšati. Dieto naj bi upoštevali od 7 do 10 dni, nato pa naj bi se postopoma lotili bolj lahke in zdrave hrane, kar bi pripomoglo, da telo ponovno ne pridobi izgubljene telesne teže.
Nekaj idej za pripravo domačih kašic
Jabolčna kašica z dodatki
- 1 olupljeno jabolko sorte zlati delišes
- 1 skodelica rdečega zelja
- 2,5 dl vode
- 2 žlici zlatih rozin
Jabolko in zelje zalijemo z vodo in dobro prekuhamo. Nato sestavine s paličnim mešalnikom spremenimo v tekočo zmes in dodamo rozine. Zaužijemo nekoliko ohlajeno.
- štiri večje marelice
- polovica navadnega jogurta v lončku
- četrtina banane
- žlica zdrobljenih mandljev
Marelice, banano in jogurt zmiksamo, na koncu pa kašici dodamo še zdrobljene mandlje. Mandlje lahko nadomestijo tudi lešniki ali orehi.
Zelena kašica
- skodelica belušev
- skodelica brokolija
- strok česna
- žlica olivnega olja
- ščepec soli
Česen narežemo na tanke lističe in popečemo na olju. Nato dodamo beluše in brokoli. Zelenjavo dobro pretlačimo in po potrebi dodamo nekaj žlic vode.
Kašica za odrasle
- skodelica graha
- polovica navadnega jogurta v lončku
- dve čajni žlički karija
Grah prekuhamo in mu dodamo jogurt. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in na koncu dodamo še curry. Dobro premešamo.
Zelenjavno-riževa kašica
- skodelica kuhanega ohrovta
- skodelica kuhanega stročjega fižola
- polovica skodelice kuhanega rjavega riža
- 2 dl vode
- ščepec soli
Ohrovt in stročji fižol zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo vodo in riž ter ponovno premešamo. Na koncu kašico še solimo.
Krompirjeva kašica
- srednje velik olupljen in kuhan krompir
- žlička masla
- žlica bučnih semen ali žlica bučnega olja
- ščepec kumine
- žlička olivnega olja
Krompir narežemo na koščke in ga popečemo na maslu in olivnem olju. Dodamo kumino. Nato sestavine zmiksamo in dodamo še bučna semena ali bučno olje. Po potrebi solimo.
Kombiniranje z zdravo hrano
Poleg dveh ali treh obrokov, ki so sestavljeni iz kašic, dieto kombiniramo tudi z dvema običajnima obrokoma. Meso lahko nadomestijo tudi ribe, ki jih popečemo v ponvi ali na žaru, z nekaj kapljicami olivnega olja. Ogljikovim hidratom se skušamo izogniti. Lakoto lahko potešimo z majhno skodelico rjavega riža ali polnozrnatih testenin ob upoštevanju, da jih zaužijemo v dopoldanskih ali popoldanskih urah, nikoli pa ne zvečer. Prav tako se izogibamo še dodatnemu uživanju sadja. Pijemo vodo ali nesladkan zeliščni čaj, odpovemo se tudi nikotinu in kofeinu.
KOMENTARJI (5)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV