Zadovoljna.si
"Znanja ti nihče ne more vzeti, " pravi mojster Oseli in doda: "Izkušnje si moramo neprestano izmenjavati, da znanje kroži."

Šport in zdravje

Zvezdniška kuhinja: Brodet

Alenka Oldroyd
04. 09. 2009 18.59
0

Jožef Oseli nas je v naši kuhinji razveselil s pravim dalmatinskim brodetom. Za prilogo je pripravil polento z gorgonzolo, njami.

Pravila so jasna in glasna: "V kuhinji mora vladati red. Posodo je treba pomivati in pospravljati sproti," nas poduči naš kuharski prijatelj. V dolgih letih, ki sta jih v različnih kuhinjah sveta preživela z ženo Metko, si je pridobil toliko izkušenj, da ga je veselje poslušati.

"Znanja ti nihče ne more vzeti, " pravi mojster Oseli in doda: "Izkušnje si moramo neprestano izmenjavati, da znanje kroži."
"Znanja ti nihče ne more vzeti, " pravi mojster Oseli in doda: "Izkušnje si moramo neprestano izmenjavati, da znanje kroži."FOTO: Miro Majcen

Spet bi bil kuhar

"Rad sem kuhar in rad ustrežem tudi drugim. Vesel sem, ko vidim, da ljudje uživajo v hrani. To me notranje bogati in vem, da nikoli ne bi imel toliko možnosti spoznati daljnih dežel, svetovne kulinarike in izvrstnih mojstrov kuhanja." V zadnjih štirinajstih letih je prepotoval ves svet, postal cenjen kuhar, okuševalec in ocenjevalec na številnih tekmovanjih. "Pravkar sem se vrnil s tekmovanja za najboljšega mladega kuharja za leto 2009 v Dubaju, že ta teden odhajam v Bangkok, kjer se odvija First Asia's Culinary Cup 09." Seveda Jožef ob vsaki priložnosti predstavi tudi Slovenijo, s poudarkom na kulinariki. "Oktobra odhajam v Dubaj, Oman in Savdsko Arabijo, saj sem pred enim mesecem postal član Saudi Arabien Chef Associationa, novembra me čaka tekmovanje v Opatiji za Zlatega kuharje Hrvaške, pa še kuharski kongres v Čilu, mogoče spet zimska olimpijada v Kanadi, pa seveda največji sejem kulinarike v Dubaju, Goldfood." Ni kaj, Jožef Oseli je razprodan in v čast si štejemo, da si je vzel čas za nas in nam zaupal svoje recepte in delil z nami izkušnje.

Rumeno kuhinjsko zlato je odlična priloga. Čista desetka.
Rumeno kuhinjsko zlato je odlična priloga. Čista desetka.FOTO: Miro Majcen

V čem je skrivnost?

"Če se z veseljem in dobro voljo lotiš kuhanja, pridejo ideje kar same na plano," nam zaupa naš prijatelj. "Bodo pa vsekakor kuhinje 21. stoletja sila zanimive. Opremljene bodo z računalniki in v bazi podatkov boste lahko shranili vse recepte, navodila, opise različnih jedi, kombinacije živil, pa seveda tudi takšne oddaje, ki jih midva ustvarjava, bodo sestavni del kuhanja." Tehnologija res ne pozna meja in predstavljajte si, kako se v kuhinji približate velikemu zaslonu in le z besedo omenite, da bi radi skuhali brodet s polento. Računalnik preveri stanje v hladilniku, vam poišče recept, izpiše seznam sestavin, ki jih morate kupiti in vas opozori na vse pasti in morebitne zaplete. Ko ste pripravljeni, vas interaktivno vodi skozi proces kuhanja. In ko gledam Jožefa, s kakšno ljubeznijo pripoveduje o svojem poklicu, že preseneti z zanimivo izjavo. "Ja, moram dodati, da se bodo v moderni kuhinji moški še raje zadrževali, saj bo televizija nepogrešljiva. In kjer je televizija, je tudi nogomet."

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646