Zadovoljna.si
Jožef nas vedno znova preseneti. S hrano, seveda.

Šport in zdravje

Zvezdniška kuhinja: Piknik

Alenka Oldroyd
18. 08. 2009 18.40
1

Kuharski mojster Jožef Oseli nas je tokrat povabil na piknik. "Poletje je čas, ki ga najraje preživljamo na prostem, v krogu družine in prijateljev. Če dodamo okusno hrano, ki jo pripravljamo z ljubeznijo, je življenje takoj lepše."

Jožef nas vedno znova preseneti. S hrano, seveda.
Jožef nas vedno znova preseneti. S hrano, seveda.FOTO: Miro Majcen
"Pri receptih ni skrivnosti in ne moreš jih patentirati. Le zakaj bi sploh imeli skrivnosti? Jaz rad posredujem svoje znanje in ob drugi priložnosti mi nekdo drug zaupa svoje izkušnje." Lepo je imeti ob sebi mojstra, kot je Jožef, in res smo izvedeli veliko novega.

Simple is the best

"Enostavno je najboljše," pravi Jožef in vzame iz zamrzovalnika lep kos svinjine. Z ostrim nožem, brez katerega si obdelave mesa sploh ne predstavlja, nareže koščke za nabodalo. "To je najboljši način, da narežeš meso na tanko. Poleg dobrega noža, seveda," se zasmeji. Ena, dva, tri in meso je pripravljeno.

Za piščančja nabodala pripravimo osvežilno jogurtovo marinado z limono, ingverjem, čebulo in pekočim čilijem. "Pri kuhanju moraš biti zbran in ne pozabi, da sestavin ne moreš odvzemati. Če je jed preslana, ni okusna, niti ne zdrava. Če je ne soliš dovolj, si lahko vsak sam hrano dosoli," nas pouči Jožef in veselo doda: "Je pa nedelja odličen dan za piknik, saj lahko večino hrane pripravimo že v soboto ali celo kak dan prej, če imamo čas." Čas si je enostavno treba vzeti. No, včasih pa si moramo kak trenutek tudi ukrasti, da potem delo lažje steče.

Dobrote na žaru. Mljask ... In poletje je za piknik pravi čas.
Dobrote na žaru. Mljask ... In poletje je za piknik pravi čas.FOTO: Miro Majcen

Mi časa nismo izgubljali, nasprotno. Jožef je že rezal goveje zrezke. Le kako jih bo pripravil? Oho, še ena marinada in še ena izkušnja: sojina omaka, Worcestershire omaka, javorjev sirup. "Meso je lahko več dni v takšni marinadi, saj deluje sol kot konzervans in zrezki se dobro prepojijo," pove Jožef. Sledijo navodila za pravilno spečeno meso, na kaj moramo biti pozorni in kaj je pomembno. Zanimivo, zanimivo.

Osvežilna poletna solata

Da pa ne bomo jedli le mesa, se Jožef odloči za hladno osvežilno solato iz kislega mleka, smetane in kislih kumaric. Dodamo ščepec soli in narezano svežo meto. "Seveda obstaja razlika med rezanjem in sekljanjem. Če smo natančni in narežemo na drobno, ohranimo sok začimb in dišavnic. Pa še aroma je boljša," pove mojster Oseli. In še en nasvet iz zvezdniške kuhinje: "Čebulo lahko zmiksamo v večjih količinah in jo shranimo za kasnejšo uporabo. Pomembno je le, da jo hranimo v primerni posodici v hladilniku in jo prelijemo z oljem."

Več glav več ve, a za žarom je tudi danes Jožef številka ena. Kljub temu da vedno rad poudari, kdo je šef v kuhinji: "Ženske ste res enkratne. Če bi imele toliko časa kot moški, bi bile najboljše svetovne kuharice prav ve." Ne le kuharski mojster, tudi pravi šarmer je tale naš Jožef. Kaj pravite, dekleta?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561