Zadovoljna.si
Zdrava prehrana

Dieta

10 živil, ki naravno zmanjšujejo apetit

N. Č.
30. 07. 2023 05.00
2

Razkrivamo 10 živil, ki vam bodo pomagala, da se boste dalj časa počutile site. Gre za živila, ki so bogata z zdravimi hranili, kot so vlaknine in beljakovine, jeste pa jih lahko kot prigrizek ali pa tik pred obrokom. Tako boste brez dvoma zmanjšale vnos kalorij.

Mandlji 

Samo peščica mandljev na dan ima številne koristi za zdravje. Mandlji so bogat vir antioksidantov, vitamina E in magnezija. Poleg tega, da pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi, tudi zmanjšujejo tveganje za razne bolezni srca, hkrati pa pripomorejo k zdravju črevesja. So naravni zaviralci apetita, to pa dokazujejo tudi številne raziskave, ki pravijo, da uživanje mandljev zmanjšuje občutek lakote in željo po hrani z visoko vsebnostjo maščob.

Avokado

Avokado je poln vlaknin in za srce zdravih nenasičenih maščobnih kislin, prav tako pa je odličen vir hranil. Ta tropski sadež znižuje raven holesterola v krvi, pomaga uravnavati krvni sladkor, pozitivno pa učinkuje tudi na prebavo. Avokado pripomore tudi h krepitvi kosti, ob zmernem uživanju pa lahko zavira apetit. 

Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jeste avokado?
Preberi še
Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jeste avokado?
Avokado pomaga pri zmanjšanju apetita.
Avokado pomaga pri zmanjšanju apetita.FOTO: Adobe Stock

Jabolka 

Jabolka vseh sort in vrst delujejo kot zaviralci apetita, saj so polna pektina in topnih vlaknin, ki pomagajo pri občutku sitosti. Eno veliko jabolko z lupino na primer vsebuje več kot pet gramov vlaknin. Jabolka telesu pomagajo tudi pri uravnavanju ravni glukoze v krvi, hkrati pa povečujejo raven energije.

Sladki krompir 

Sladki krompir je zelenjava, obogatena z vitamini (predvsem vitamin A in vitamin C), vsebuje pa tudi vodo in vlaknine. Vsak 130-gramski sladki krompir vsebuje skoraj štiri grame vlaknin. Poleg vlaknin v sladkem krompirju najdemo tudi posebno vrsto škroba, ki se upira prebavnim encimom, zato v želodcu ostane dlje, posledično pa nas ohranja site. 

5 zdravih živil, ki bi jih morale jesti spomladi
Preberi še
5 zdravih živil, ki bi jih morale jesti spomladi
Sladki krompir
Sladki krompirFOTO: Adobe Stock

Zelenjavna juha 

Pred obrokom vas lahko nasiti tudi skodelica zelenjavne juhe, ki lakoto poteši z minimalnim vnosom kalorij. Paziti moramo le, da si ne privoščimo preveč goste juhe, ki vsebuje veliko smetane ali maščobe. 

Jajca 

Jajca so bogata z lahko prebavljivimi beljakovinami, eno veliko jajce na primer vsebuje kar 12 gramov beljakovin. Velika količina beljakovin v zajtrku je zaradi zmanjšanja apetita koristna tudi za splošno zmanjšanje vnosa kalorij skozi celoten dan.

Živila, ki jih morate jesti za zajtrk, če hujšate
Preberi še
Živila, ki jih morate jesti za zajtrk, če hujšate

Tofu 

Tofu je bogat vir rastlinskih beljakovin in ni samo za vegetarijance. Bogat je z izoflavonom, imenovanim genistein, ki dokazano zavira apetit in zmanjšuje željo po vnosu hrane med obroki. Mehki tofu lahko dodate tudi smutiju ali ga spremenite v slasten namaz.

Tofu je bogat vir rastlinskih beljakovin.
Tofu je bogat vir rastlinskih beljakovin.FOTO: Adobe Stock

Voda 

Tudi žeja se pogosto kaže precej podobno kot občutek lakote, zato priporočamo, da ko vas zagrabi želja po prigrizku, najprej spijete kozarec vode, nato pa vidite, ali ste še vedno lačni.

Kava

Čeprav lahko pitje več kot dveh skodelic kave na dan povzroči občutek nervoze, so lahko zmerne količine kave koristne za vaše zdravje. Kofein in antioksidanti iz kave naj bi pozitivno vplivali na naš prebavni sistem, paziti moramo le, da pozitivnih učinkov tega napitka ne izničimo s preveč sladkorja ali prevelikim številom skodelic kave na dan. Če omenjeno pijačo zaužijemo od 30 minut do 4 ure pred obrokom, nam bo kofein pomagal tudi pri zmanjševanju apetita. 

Napitek, brez katerega ne morejo niti Slovenci
Preberi še
Napitek, brez katerega ne morejo niti Slovenci

Temna čokolada 

Med obroki si privoščite dva koščka temne čokolade z vsaj 70 odstotki kakava, to vam bo brez dvoma pomagalo zmanjšati apetit. K temu pripomore tako grenak okus temne čokolade kot sama stearinska kislina, ki jo vsebuje. Ta upočasnjuje prebavo, posledično pa se počutimo site dalj časa.

Temna čokolada
Temna čokoladaFOTO: Adobe Stock
Pozitivne lastnosti čokolade
Preberi še
Pozitivne lastnosti čokolade
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646