Artičoke so čudovite zelene rastline, polne hranilnih snovi. Toda tako kot brstični ohrovt, so pogosto po krivici spregledane. Artičoke so namreč odličen vir vlaknin, ki spodbujajo prebavo in pomagajo ohranjati težo ter so polne vitaminov in antioksidantov, ki podpirajo srčno-žilni in imunski sistem.
Kaj so artičoke?
Artičoke so zelenjava v obliki češarja. No, tehnično so cvetni popki osata, ki jih mnogi uvrščajo med zelenjavo. Čebulica artičoke je sestavljena iz trdih in vlaknatih zelenkastovijoličnih cvetnih listov, ki ščitijo neužitno dlakavo dušico in užitno sredico. Ko popek odcveti, postane artičoka kot celota neužitna.
Srednje velika artičoka vsebuje približno:
60 kalorij
13 g ogljikovih hidratov
7 g vlaknin
0 g maščobe
4 g beljakovin
1 g sladkorja
56 mg kalcija
474 mg kalija
15 mg vitamina C
87 ug folata
77 mg magnezija
115 mg fosforja
120 mg natrija
Artičoke so zelenjava, ki se lahko pohvali s številnimi koristmi za naše zdravje. V nadaljevanju razkrivamo sedem prednosti rednega uživanja tega priljubljenega živila.
Ohranjajo občutek sitosti
Ena srednje velika artičoka vsebuje približno sedem gramov vlaknin, kar je skoraj ena tretjina dnevnega priporočenega vnosa vlaknin. Uživanje priporočene dnevne vrednosti vlaknin pomaga pri uravnavanju telesne teže in spodbuja redno odvajanje blata. To pa ni vse, raziskave namreč kažejo, da vlaknine nudijo številne koristi za zdravje, vključno s povečanjem sitosti po obroku, stabilizacijo ravni glukoze v krvi, zniževanjem holesterola in zmanjšanjem tveganja za bolezni srca, možgansko kap in več vrst raka.
Krepijo kosti
Z vsako artičoko, ki jo zaužijete, boste dobili do ene petine priporočenega dnevnega vnosa vitamina K. Ta vitamin ima pomembno vlogo pri zdravju kosti, strjevanju krvi in celjenju ran. Če želite ohraniti močne kosti v starosti, si artičoke privoščite pogosteje. Na splošno naj bi imele ženske, ki ne zaužijejo dovolj živil, ki vsebujejo vitamin K, večje tveganje za zlome.
Artičoke ščitijo možgane
Cele artičoke vsebujejo tudi folat, vitamin B, ki je povezan z zdravjem možganov. Glede na raziskavo, objavljeno v Frontiers in Neuroscience, je bilo pri tistih, ki so v svoji prehrani zaužili dovolj folata, manj verjetno, da bodo zboleli za Alzheimerjevo boleznijo, čeprav obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na takšno stanje. Pomanjkanje folatov lahko povzroči veliko tveganje za depresijo in težave s spominom.
Služijo kot odličen vir magnezija
Ena srednja artičoka nudi četrtino vaših dnevnih potreb po magneziju, bistvenem hranilu za uravnavanje krvnega tlaka, razvoj kosti, sintezo beljakovin ter delovanje živcev in mišic, ugotavlja Nacionalni inštitut za zdravje. Magnezij se bori proti depresiji, pospešuje učenje in spomin ter izboljšuje spanec, visok vnos magnezija pa izboljša tudi moč in absorpcijo kisika, proizvaja energijo in uravnava elektrolite.
Artičoke podpirajo zdrav krvni tlak
Artičoke so tudi dober vir kalija, saj ena artičoka zagotavlja podobno količino kalija kot srednja banana. Tako kot magnezij je tudi kalij nujen za delovanje živcev in mišic. Prav tako pomaga podpirati zdrave kosti in ledvice ter vzdržuje ravnovesje tekočine v telesu. Pridobivanje ustreznih količin minerala pomaga telesu pri uriniranju odvečnega natrija, kar izboljša vašo sposobnost nadzora krvnega tlaka.
Artičoke odličen vir antioksidanta vitamina C
Artičoke so vir dveh antioksidantov, in sicer cinarina in silimarina. Cinarin naj bi med drugim pomagal pri zniževanju holesterola, podpiral naj bi zdravje jeter in zmanjševal tveganje za aterosklerozo. Silimarin pa je bil raziskan glede njegovo vlogo pri zdravju jeter. Vitamin C, ki deluje kot antioksidant proti staranju, je bistvenega pomena za krepitev imunosti in proizvodnjo kolagena.
Zagotavljajo nekaj fosforja
Cela artičoka zagotavlja približno devet odstotkov dnevne vrednosti fosforja, še enega vitalnega hranila za podporo telesnim funkcijam pri uporabi in shranjevanju energije, oblikovanju kosti in zob ter filtriranju odpadkov v ledvicah.
Vsebujejo koristne antioksidante
Artičoke so znane po svojih antioksidativnih lastnostih. Antioksidanti so spojine v zelenjavi in sadju, ki se lahko borijo proti prostim radikalom, molekulam, ki bi lahko poškodovale celice.
Vir: eatingwell.com, health.com
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV