Kaj je cvetača in na kakšen način jo lahko uživamo?
Cvetača je izredno priljubljena zelenjava, ki jo lahko pripravimo na zelo veliko načinov. Jemo jo lahko surovo, lahko jo skuhamo, prepražimo, popečemo na žaru ali pa v skorjici za pico, lahko pa iz nje naredimo pire. Več načinov priprave cvetače najdete TUKAJ!
Je članica družine križnic, kjer najdemo tudi brstični ohrovt, zelje, brokoli, kolerabo, repo in še mnoge druge. Vse omenjene zelenjave vsebujejo spojino, ki proizvaja močan, izrazit vonj, ki se nekaterim zdi neprivlačen, toda ta družina zelenjave v resnici ponuja številne koristi za zdravje, nekatere raziskave dokazujejo, da zmanjšujejo tveganje za različne vrste raka.
Izbira cvetače in njeno hranjenje
Vsi dobro poznamo tako imenovano 'belo cvetačo', ki ima kremasto belo glavo, obdana pa je z zelenimi listi. Pri nakupu se moramo izogibati tistim cvetačam, ki imajo rjavkaste pike ali pa ohlapne in slabo pritrjene liste. Poleg bele cvetače poznamo tudi oranžno, vijoličasto in zeleno cvetačo, ki je križanec med navadno cvetačo in brokolijem. Kako se vijoličasta cvetača razlikuje od bele, si lahko preberete TUKAJ!
Navadno kupimo celo glavo cvetače, ki jo nato razdelimo na dele oz. cvetove. V trgovini sicer lahko dobimo tudi že vnaprej narezane in oprane cvetove, ki so navadno zaviti v celofansko vrečko. Da preprečimo hitrejše kvarjenje, moramo cvetačo prestaviti v bolj ohlapno vrečko, še prej pa jo ovijemo v papirnato brisačo, ki ji bo pomagala absorbirati vlago.
Celo glavo cvetače lahko v hladilniku hranimo od štiri do sedem dni.
Pozitivni učinki
Cvetača je postala priljubljena predvsem zaradi svoji številnih zdravilnih učinkov in nizke vsebnosti kalorij. Vsebuje veliko vitamina C, K in B, bogata pa je tudi s kalijem, niacinom in magnezijem, kar je dobro za zdravje kosti in krvi. Je tudi dober vir folata, ki podpira rast celic in je bistvenega pomena predvsem med nosečnostjo.
Cvetača vsebuje veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo vpliv prostih radikalov oz. škodljivih molekul, ki so navadno povezane z rakom. Nekatere študije so pokazale, da cvetača lahko zmanjša tveganje za raka debelega črevesa, ust, grla, pljuč, želodca in dojk. Protivnetno, antioksidativno in razstrupljevalno delujeta tudi brokoli in ohrovt, ki prav tako prihajata iz družine križnic.
Po drugi strani cvetača ne vsebuje maščob in holesterola, prav tako vsebuje le malo natrija. Ena porcija cvetače (priporočen dnevni vnos je 100 g) vsebuje samo 25 kalorij, 5 gramov ogljikovih hidratov in 2 grama prehranskih vlaknin. Hranilna vrednost 100 gramov sveže cvetače: - Maščobe: 0 % - Ogljikovi hidrati: 2 % - Sladkor: 3 % - Beljakovine: 4 % - Prehranske vlaknine: 8 % - Vitamin B5: 17 % - Folna kislina: 44 % - Vitamin C: 71 % - Kalij: 20 % - Vitamin K: 76 %
Negativni učinki
Kljub naštetim prednostim omenjenega živila pa pretirano uživanje cvetače lahko povzroči nekaj neprijetnosti. Družina križnic vsebuje ogljikove hidrate, imenovane rafinoza, ki jih telo ne more popolnoma prebaviti. Zaradi tega imajo nekateri težave z napihnjenostjo in vetrovi.
Tudi vlaknine v cvetači, čeprav so dobre za telo, lahko povzročijo pline in napenjanje. To je še posebej izrazito, če niste bili na dieti, bogati z vlakninami, in nato nenadoma začnete jesti veliko cvetače. Dajte svojemu telesu čas, da se prilagodi, tako da postopoma povečujete količino zaužitih vlaknin, hkrati pa pijete veliko vode.
Omenili smo tudi vitamin K, ki pomaga pri strjevanju krvi. V kolikor jemljete sredstva za redčenje krvi, kot je varfarin, vam pretirano uživanje živil, bogatih z vitaminom K, odsvetujemo (npr. špinača in ostala zelena zelenjava). V primeru, da uživate veliko zelenjave, hkrati pa jemljete sredstva za redčenje krvi, se posvetujte s svojim zdravnikom.
Zadovoljna fit
Vir: mayoclinichealthsystem.org, tportal.hr, prehrana.si
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV