Zadovoljna.si
Datlji

Dieta

Zakaj so datlji tako koristni?

J.V., Zadovoljna.si
25. 12. 2023 05.00
0

Datlji vsebujejo veliko vlaknin in antioksidantov, njihove prehranske koristi pa lahko podpirajo tudi zdravje možganov in preprečujejo bolezni. So zelo bogati s piridoksinom (vitaminom B6), vitaminoma A in K ter vsebujejo veliko vlaknin, ki so zelo pomembne za zdravje in splošno počutje, a je zanje dokazano, da jih Slovenci zaužijemo premalo.

Datlji so priljubljen sadež, ki ga lahko najdemo na datljevih palmah na Bližnjem vzhodu, datlje pa gojijo tudi v Aziji, Sredozemlju, ZDA in Mehiki. Ko dozorijo njihova lupina porjavi in se naguba, saj sadež zapušča vedno več vlage. To je tudi čas, ko jih oberejo. Odvisno od sorte so sveži datlji dokaj majhni, njihova barva pa je lahko od živo rdeče do svetlo rumene. Običajno uživane sorte vključujejo datlje Medjool in Deglet Noor.

Datlji so žvečljivi in sladkega okusa, ker vsebujejo veliko pomembnih hranil, pa imajo tudi kar nekaj koristi za zdravje. 

Datlji - zakaj so tako koristni?
Datlji - zakaj so tako koristni?FOTO: Thinkstock

Kakšne so koristi datljev?

So zelo hranilni

Posušeni datlji imajo več kalorij kot sveže sadje. V tem pogledu so zelo podobni ostalemu suhemu sadju, kot so na primer rozine ali suhe fige.

30 g sušenih datljev ima:

81 kcal / 345 KJ

1,0 g beljakovin

0,1 g maščobe

20,4 g ogljikovih hidratov

20,4 g sladkorja

1,6 g vlaknin

210 mg kalija

Večina kalorij v datljih prihaja iz ogljikovih hidratov, manjkša količina pa iz beljakovin. Datlji pa  kljub svoji kalorični vrednosti poleg velike količine vlaknin vsebujejo tudi nekaj pomembnih vitaminov in mineralov, med drugim tudi kalij, baker, mangan, železo, vitamin B6 in magnezij.

Posušeni datlji imajo več kalorij kot sveže sadje.
Posušeni datlji imajo več kalorij kot sveže sadje.FOTO: Dreamstime

Kalij: 15 % DV

Magnezij: 13 % DV

Baker: 40 % DV

Mangan: 13 % DV

Železo: 5 % DV

Vitamin B6: 15 % DV

*DV = dnevna vrednost

Vsebujejo veliko polifenolov

Polifenoli so antioksidativne spojine, ki lahko zaščitijo telo pred vnetji. Datlji vsebujejo več polifenolov kot večina drugega sadja in zelenjave. Polifenoli pa lahko pomagajo tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, kot so ateroskleroza, infarkt in bolezen koronarnih arterij, vsaj sodeč po študiji, ki je bila objavljena v International Journal of Molecular Sciences.

So bogati s hranili.

Imajo različne antioksidante.

So naravno sladki in ne vsebujejo dodanega sladkorja.

Podpirajo zdravje prebavil.

Zaščitijo srce in zdravje ter uravnavajo krvni sladkor.

Pomagajo zaščiti možgane.

Pomagajo olajšati naravni porod.

Datlji imajo veliko antioksidantov

Datlji so poleg vsebnosti vitaminov in mineralov bogati z antioksidanti, ki varujejo zdravje. Študija iz leta 2019 je pokazala, da so datlji dober vir naravnih antioksidantov, ki se lahko uporabljajo za obvladovanje bolezni, povezanih z oksidativnim stresom, ki se pojavi, ko obstaja neravnovesje med proizvodnjo prostih radikalov, ki poškodujejo celice, in sposobnostjo telesa, da se zoperstavi njihovim škodljivim učinkom. Je predhodnik staranja in poškodb celic, ki lahko vodijo do bolezni. Datlji vsebujejo tudi protivnetne in protimikrobne spojine, kar pomeni, da imajo lahko tudi vlogo pri boju proti nalezljivim boleznim.

Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?
Preberi še
Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?
Ustrezen vnos prehranske vlaknine ima dokazano ugoden vpliv na prebavo.
Ustrezen vnos prehranske vlaknine ima dokazano ugoden vpliv na prebavo. FOTO: Shutterstock

Datlji vsebujejo veliko vlaknin

Nedavne raziskave SI.Menu so pokazale, da kar 90 odstotkov odraslih zaužije premalo prehranskih vlaknin, in sicer Slovenci zaužijemo le okrog 20 gramov na dan, namesto priporočenih 30 gramov. Datlji so odličen vir vlaknin in njihovo uživanje je dober način za povečanje njihovega dnevnega vnosa ter s tem izboljšanje prebave. Poleg tega so lahko vlaknine v datljih koristne za uravnavanje krvnega sladkorja. 

Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?
Preberi še
Prehranske vlaknine: koliko na dan in zakaj?

Naravno sladilo

Datlji so vir fruktoze, ki je naravna vrsta sladkorja v sadju. Zaradi tega so datlji zelo sladki in imajo tudi nežen okus po karameli. So odličen zdrav nadomestek za beli sladkor v receptih zaradi hranil, vlaknin in antioksidantov, ki jih zagotavljajo. Pomembno pa je omeniti, da čeprav imajo datlji veliko vlaknin in hranil, so še vedno precej kalorični in jih je najbolje uživati zmerno.

Kako zdravo je v resnici suho sadje?
Preberi še
Kako zdravo je v resnici suho sadje?

So dobri za kožo

Vitamin C in vitamin D, ki sta prisotna v datljih, sta dobra za spodbujanje lastnosti elastičnosti kože in pomagata v boju proti drugim kožnim boleznim, kot so izpuščaji, srbenje in akne. 

Pomagajo preprečiti izpadanje las

Datlji blagodejno vplivajo na prekrvavitev kisika po telesu. Ta proces kroženja kisika vodi do krepitve lasnih mešičkov, kar preprečuje lomljenje in izpadanje naših las. Uživanje 2–3 datljev na dan vam bo pomagalo do močnejših las.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Zakaj so datlji tako koristni?
Zakaj so datlji tako koristni?FOTO: Dreamstime
Tako se boste izognile prenajedanju med prazniki
Preberi še
Tako se boste izognile prenajedanju med prazniki
Prehrana za zdrav srčno-žilni sistem pri ženskah nad 40 let
Preberi še
Prehrana za zdrav srčno-žilni sistem pri ženskah nad 40 let

Vir: healthline.com, health.com

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646