Kaj je eritritol?
Eritritol je sladkorni alkohol, ogljikov hidrat, ki ga naravno najdemo v veliko sadja in zelenjave. Ima približno 70 % sladkosti sladkorja in po mnenju strokovnjakov velja za nič kalorično. Eritritol proizvajajo v velikih količinah, naj ne bi imel dolgotrajnega priokusa, obenem pa ne zviša krvnega sladkorja in ima v primerjavi z drugimi sladkornimi alkoholi manj odvajalnega učinka. Je vrsta ogljikovih hidratov, imenovana sladkorni alkohol ali poliol. Je edinstven od drugih sladkornih alkoholov, saj ne vsebuje kalorij. Je naravno prisoten v različnih živilih (npr. grozdje, gobe, hruške in lubenice) ter v nekaterih fermentiranih živilih in pijačah, kot so pivo, sir, sake, sojina omaka in vino. Eritritol se komercialno proizvaja tudi s fermentacijo.
Na videz je zelo podoben sladkorju, ima tudi podoben okus in je primern za uporabo pri sladicah. V zadnjih letih je postal zelo priljubljen med tistimi, ki prisegajo na keto dieto oziroma se držijo prehranjevanja z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Kot poročajo na spletni strani Edition.cnn.com, je eritritol tudi največja sestavina po masi v številnih "naravnih" izdelkih iz stevije in ekstrakta menihovega sadeža. Ker sta stevia in 'monk fruit' sladilo približno 200 do 400-krat slajša od sladkorja, je v vsakem izdelku potrebna le majhna količina. Večji del izdelka je eritritol, ki doda sladkorju podoben kristalni videz in teksturo, ki jo potrošniki pričakujejo.
Koliko kalorij ima eritritol?
Namizni sladkor: 4 kalorije na gram
Ksilitol: 2,4 kalorije na gram
Eritritol: 0,24 kalorij na gram
Eritritol poveča tveganje za srčni napad in možgansko kap
Kot je pokazala nova raziskava, je eritritol povezan s strjevanjem krvi, možgansko kapjo, srčnim napadom in smrtjo. "Stopnja tveganja ni bila skromna," je o študiji povedal vodilni avtor dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularno diagnostiko in preventivo na Cleveland Clinic Lerner Research Institute.
Raziskava, ki so jo objavili v reviji Nature Medicine, je prišla do zaključka, da je pri ljudeh z obstoječimi dejavniki tveganja za bolezni srca, kot je sladkorna bolezen, dvakrat večja verjetnost, da bodo doživeli srčni napad ali možgansko kap, če so imeli najvišjo raven eritritola v krvi.
Hazen pojasnjuje, da če je raven eritritola v krvi v zgornjih 25 % v primerjavi z spodnjimi 25 %, je tveganje za srčni napad in možgansko kap približno dvakrat večje.
Vir: Edition.cnn.com, webmd.com, healthline.com, foodinsight.org
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV