Britanski medij Daily Mail se je pogovarjal z britansko nutricionistko Rhiannon Lambert, ki je napisala knjigo 'Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well', v kateri je med drugim ugotavljala, ali je ena vrsta banan boljša od drugih. Lambertova pravi, da čeprav so banane vedno odličen vir kalija in drugih hranilnih snovi, njihovo uživanje v različnih fazah zrelosti prinaša različne koristi, odvisne od vašega zdravja.
Nezrele banane imajo manj sladkorja
Če imate sladkorno bolezen, bi morali razmisliti o uživanju banan, ki so prej premalo zrele kot prezrele. To je zato, ker se škrob, ko zori banana, začne spreminjati v sladkor. "Raziskave kažejo, da v nezrelih bananah škrob predstavlja 80 do 90 odstotkov vsebnosti ogljikovih hidratov, ki se, ko banana dozori, spremeni v proste sladkorje. Zato ljudem, ki trpijo za sladkorno boleznijo, svetujemo, da jedo banane, ki niso preveč zrele, da ne bi preveč dvignili krvnega sladkorja."
Prezrele banane so lažje prebavljive
Rahlo prezrele banane pa so verjetno boljša izbira za vse, ki imajo težave s prebavo. The Verge je poročal, da ima bolj zelena banana bolj "odporen škrob", ki ga ljudje ne morejo prebaviti, vendar je lahko koristen, saj je "dobrim črevesnim bakterijam" všeč. Nicholas Gillitt, podpredsednik za raziskave prehrane in direktor Inštituta Dole Nutrition, je za revijo povedal, da "je to vrsta škrobnega materiala, s katerim se bakterije želijo hraniti".
Rhiannon pa je za Daily Mail povedala: "Ko se odporni škrob spremeni v preprost sladkor, banana dozori, študije pa kažejo, da so bolj zrele banane lažje prebavljive za povprečnega človeka."
Rjava banana je polna antioksidantov
Članek na univerzi Spoon pravi, da ko je banana skoraj ali v celoti rjava, se v bistvu ves škrob razgradi v sladkor in klorofil je dobil novo obliko. "Ta razpad klorofila je razlog, zakaj se ravni antioksidantov povečujejo s staranjem banan," piše v članku. "Torej je popolnoma rjava banana močan antioksidant."
Hranilna vsebnost se torej ne spreminja glede na to, kako zrela je banana. Edina stvar, ki se resnično spremeni, je njen okus in način, kako vaše telo predela sladkor. Torej, za kako zrelo banano se boste odločili, je povsem odvisno od vašega okusa.
Vir: sciencealert.com
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV