Kisle kumarice vsebujejo malo kalorij in maščob, a če jih zaužijete preveč, vam lahko postane slabo, še posebej, če ste nagnjeni k prebavnim motnjam. Če rade jeste veliko kislih kumaric, bodite pozorne na njihove ne preveč prijetne stranske učinke ...
Kisle kumarice – stranski učinki
'Plini'
Na žalost so kumarice le še eno v vrsti živil, ki lahko povzročijo pline. Kisle kumarice namreč vsebujejo kukurbitacin, naravno spojino, ki lahko v velikih količinah povzroči prebavne motnje, kot je napenjanje.
Čeprav je večina kumaric, ki jih najdemo v trgovinah, varna za uživanje, lahko včasih še vedno vsebujejo sledi kukurbitacina. Visoka vsebnost te spojine lahko povzroči grenak okus, v nekaterih primerih pa tudi prebavne težave ali nelagodje pri ljudeh.
Poleg tega lahko kukurbitacin povzroči več riganja. Plini, ki jih povzroča kukurbitacin, se lahko pojavijo, če jeste katero koli vrsto kislih kumaric. Če uživate fermentirane kisle kumarice (v nasprotju s tistimi, vloženimi v kisu), pa je težava lahko še toliko bolj izrazita.
Napihnjenost
Napihnjenost je pogosto posledica ujetih plinov, ki se še niso sprostili iz prebavnega trakta, zato morda ni presenetljivo, da se zaradi kislih kumaric počutite napihnjene.
A to ni edino, kar se dogaja. Kisle kumarice imajo običajno veliko natrija, kar lahko napenjanje še poslabša. Natrij namreč pomaga telesu zadrževati vodo, zato lahko uživanje preveč soli povzroči dodatno zastajanje tekočine. Rezultat je otekanje, običajno na obrazu, rokah, nogah in gležnjih.
Žeja
Živila z visoko vsebnostjo natrija, od kislih kumaric do čipsa in pice, lahko povzročijo žejo. Ko visoke ravni natrija preplavijo vaš krvni obtok, poskuša telo to nadomestiti s povečano žejo, saj lahko pitje vode pomaga obnoviti raven elektrolitov.
Zgaga
Zgago pogosto povzroča kisla hrana, vključno s kislimi kumaricami, vloženimi v kisu, v kolikor uživate fermentirane kisle kumarice, do teh težav ne bi smelo priti.
Če imate refluks kisline ali gastroezofagealno refluksno bolezen (GERD), boste morda želeli omejiti uživanje kislih kumaric, še bolje pa je, če jih v celoti črtate iz svoje prehrane.
Slabost, bruhanje, driska
Če ste občutljivi na kukurbitacin ali se odločite, da boste pojedli cel kozarec kislih kumaric, lahko doživite močno gastrointestinalno nelagodje. Čeprav so primeri redki, lahko pride do slabosti, bruhanja ali driske.
Koliko kislih kumaric je preveč?
Težko je reči, koliko kislih kumaric bi morali pojesti, da bi izkusili prej omenjene stranske učinke. Vse je odvisno od vaše prehrane na splošno in od tega, ali jeste fermentirane kisle kumarice ali tiste, ki so vložene v kisu.
Kaj pa sok kislih kumaric?
Sok kislih kumaric nikakor ni dober za ledvice in jetra, toda pitje soka kislih kumaric lahko pomaga pri slabosti, če je ta posledica dehidracije (zato se sok kislih kumaric pogosto priporoča kot zdravilo proti mačku), pomaga pri okrevanju po vadbi, lahko pa celo pospeši izgubo teže zaradi njegovih učinkov na stabilizacijo krvnega sladkorja.
Toda tako, kot je možno pojesti preveč kislih kumaric, lahko pretiravate tudi s sokom kislih kumaric in na koncu ponovno pridete do simptomov, kot so napenjanje, plini ali zgaga. Težko je reči, koliko soka kislih kumaric je preveč, zato predlagamo, da začnete z majhno količino in jo postopoma povečujete, da vidite, kako vpliva na vas.
Kako zmanjšati stranske učinke?
Če vam kumarice povzročajo prebavne motnje, poskusite z manjšimi količinami, če pa so se težave že pojavile, pa se držite mehke, lahko prebavljive hrane, kot so krekerji in banane, ter pijte veliko vode. Ingverjev ali metin čaj tudi lahko pomagata pri lajšanju neželenih stranskih učinkov.
Zadovoljna fit
Vir: miss7zdrava.24sata.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV