
Šparglji so lahko prebavljivi, predstavljajo dober vir vitaminov in mineralov, zlasti vitamina K, folne kisline in železa. Vsebujejo še prehransko vlaknino, ki predstavlja podporo našemu črevesju in prebavi ter prispeva k občutku sitosti po obroku, zaradi česar so odlična izbira pri hujšanju. Zaradi hranil v njih, imajo močne antioksidativne lastnosti, so naravni diuretik in pomagajo pri izločanju odvečne tekočine iz telesa ter pomagajo uravnavati krvni tlak. Ogromno lastnosti torej, ki naj prevesijo tehtnico v smer izbire špargljev, čeprav morda zaradi njih za nami v WCju ostane malce neprijeten vonj.
Šparglji pa poleg vseh hranilnih lastnosti ponujajo tudi ogromno kulinaričnih načinov priprave, ki bodo razvajale tudi naše brbončice. Predstavljamo 3 recepte špargljev na hitro, ki jih lahko pojemo pri različnih dnevnih obrokih tekom tedna.

Za zajtrk: Šparglji z jajcem
Šparglje operemo in odrežemo olesenele dele stebla ter narežemo na kolobarčke. Nasekljamo čebulo. Na ponev prilijemo malce olivnega olja in na njem prepražimo čebulo. Ko zadiši, dodamo šparglje in jih na nizki temperaturi nekaj minut pražimo, da se zmehčajo. Jajce lahko vmešamo v skodelici ali pa kar direktno v ponvi in se tako izognemo dodatni posodici. Vmešamo in počakamo, da jajce zakrkne. Našemu obroku lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo npr. gobice, papriko, por ... ali tudi kuhan pršut, pusta piščančja prsa, malce slanine ali sirčka. Odvisno od tega, kako bogat obrok želimo pripraviti in katere prehranske cilje zasledujemo. Začinimo po okusu, kar je odvisno tudi od izbranih dodatkov. Postrežemo ob paradižniku ter koščku ali dveh kruha. Namesto v ponvi, lahko vse skupaj pripravimo tudi v pečici, kot jajčno fritato, sploh, če zajtrk pripravljamo za več članov družine in želimo prihraniti čas.



Za kosilo: Špargljeva omaka za testenine
Šparglje operemo in odrežemo olesenele dele. Narežemo na palčke. Vrhove shranimo. Na ponvi segrejemo olivno olje in malce masla. Dodamo šparglje, malce posolimo in popopramo ter zalijemo z vodo. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 minut. Vmes na tanke trakce narežemo špeh oz. izbrano mesnino ali brez mesni nadomestek (npr. tofu). Špeh damo na hladno ponev in vse skupaj postavimo na nizko temperaturo, da se bo počasi stopil. Ko se dobro pregreje, ga umaknemo na krožnik in na isti ponvi na hitro prepražimo še vrhove špargljev, ki smo jih shranili. Skuhamo testenine.
Po 20 minutah kuhanja špargljev, jih pretresemo v mešalnik. Dodamo še burratto in po okusu malce parmezana in olivnega olja. Parmezan bo malenkost zgostil omako, a prinesel v naš obrok tudi ogromno soli ter energije. Z dodajanjem bodimo torej varčni. Zmiksamo, prelijemo čez testenine in na koncu dodamo še špeh ter špargljeve vrhove. Postrežemo z nekaj malega parmezana ter grobo mletega popra.

Za večerjo: Šparglji s pršutom, pinjolami in sirom
Pečico prižgemo na 200 C. Šparglje operemo in odrežemo olesenele dele stebla. Pladenj zaščitimo s peki papirjem. Vsak špargelj ovijemo v pršut oz. če imamo tanke šparglje, jih lahko ovijemo nekaj skupaj. Položimo na pladenj ter prelijemo z malce olivnega olja. Začinimo po okusu, dodamo lahko npr. česen, poper ... Soliti ni potrebno, saj je slan že pršut. Potresemo s pinjolami in damo v pečico za približno 10 minut, kar je odvisno tudi od tega, kako debeli so šparglji – debelejši bodo morda potrebovali kakšno minuto več. Pladenj vzamemo iz pečice in potresemo z izbranim sirom. Prileže se burrata ali mozzarella, ki bosta prinesli svežino in ne dodatne soli, kot npr. če izberemo parmezan. Postrežemo s koščkom (česnovega) kruha in češnjevimi paradižniki (ki jih prav tako lahko dodamo tudi že v pečico). Če delamo obrok le zase, lahko postopek pohitrimo tako, da si vse skupaj pripravimo na ponvi.

PREBERI ŠE:




KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV