Ko se je pred približno dvema letoma na veliko začelo govoriti o drožeh, smo bili prepričani, da gre za še eno novotarijo v zdravi prehrani, namenjeno zgolj najbolj zagrizenim 'zdravojedcem'. A kmalu je postalo jasno, da temu še zdaleč ni tako. Droži so namreč najstarejše vzhajalno sredstvo, ki se je uporabljalo že pred davnimi leti, ko kvasa, kot ga poznamo danes, še ni bilo. Za pripravo sta potrebna le moka in voda, ki ju je potrebno zamesiti v pravem razmerju in zmes pustiti na toploti, da fermentira. Na ta način dobimo domači ali divji kvas oziroma droži, ki lahko v celoti nadomestijo pekovski oziroma pivski kvas.
Zakaj izbrati izdelke, narejene z drožmi?
S fermentacijo ohranjamo in zboljšujemo marsikatera živila, zato je ta način obdelave hrane pomemben že od nekdaj. Tudi kruh in pekovski izdelki pri tem niso nikakršna izjema. Pri vsaki peki kruha so prisotne kvasovke, tudi pri tistem kruhu, kjer so dodane le droži. Droži so pravzaprav mešanica kvasovk in mlečnokislinskih ter ocetnokislinskih bakterij. So aktivno kislo testo, ki nastane po daljšem naravnem postopku fermentacije z mlečno kislinskimi bakterijami in kvasovkami (kvasovke in mlečno kislinske bakterije so organizmi, prisotni iz zraka in mlečnih izdelkov).
Droži poskrbijo za boljšo strukturo in okus polnozrnatih vrst moke, izdelki, pripravljeni na ta način pa so tudi bolj obstojni, saj vsebujejo mlečno ter ocetno kislino, ki preprečujeta plesen. Ker se zaradi daljše priprave razgradi več glutena imajo kruh in pecivo z drožmi nižji glikemični indeks ter lažje dostopna hranila in minerale, prav tako pa so lažje prebavljivi, ne obležijo v želodcu in ne napenjajo. Ob tem zadovoljijo tudi najbolj zahtevne gurmane, zato so odlična izbira bodisi za krepčilen zajtrk bodisi za okusno malico ali lahko večerjo.
5 idej za okusen in zdrav obrok iz kruha ter pekovskih izdelkov z drožmi
Ker je v hektičnem vsakdanu pogosto težko najti čas za pripravo zdravih obrokov, so kruh, toast ter pekovski izdelki velikokrat tisti, ki nam v kombinaciji z nekaj dodatki pomagajo potešiti lakoto. Ker ne želimo, da bi nam hrana obtežila želodec in nas naredila zaspane, je lahko odlična izbira Žito Drožnik, kruh z drožmi, ki je bil v letu 2021, med 120 okuševalci, v anketni raziskavi prepoznan kot najboljši med najbolj prodajanimi kruhi z drožmi pri največjih slovenskih trgovcih. Zaradi njegovega uspeha ter vedno večje priljubljenosti kruhov Drožnik in Drožnik s semeni, so v podjetju Žito razširili družino izdelkov Drožnik tudi v kategorije peciva, toasta in svežega kruha.
Tako je sedaj potrošnikom na voljo pestra paleta pekovskih izdelkov družine Drožnik, s pomočjo katerih je mogoče pripraviti izjemno okusne prigrizke za vsak del dneva in v katerih lahko vselej uživate brez slabe vesti. Pekovski izdelki družine Drožnik imajo namreč zaradi samega načina izdelave podaljšano svežino, so bolj obstojni in polnega okusa ter se ne drobijo. Ker so lažje prebavljivi, olajšajo delo prebavi ter ohranijo zadovoljstvo po obroku, brez neprijetnega občutka tiščanja po zaužitju. Če ne veste, kako jih vključiti v svoje zdrave obroke, vam v nadaljevanju ponujamo 5 slastnih idej!
Toast z avokadom
Popečen kruh z avokadom je eden izmed najbolj preprostih prigrizkov, ki ga pripravite v le nekaj minutah, nad njim pa bodo navdušeni tudi otroci. Avokado vsebuje veliko zdravih maščob in vlaknin, toast z drožmi pa ima nizek glikemični indeks, je lažje prebavljiv in ne napenja, zato sta skupaj idealen par. Še praktičen nasvet: olupljen avokado hitro potemni, zato ga pokapajte z limoninim sokom.
Zdrav sendvič
Tudi sendvič je lahko zdrav obrok, če veste, kako ga pravilno pripraviti in če ga sestavite iz zdravju bolj prijaznih sestavin. Namesto belega kruha ali žemlje izberite pekovski izdelek z drožmi iz družine Drožnik, ga po dolgem prerežite na pol in napolnite z veliko zelenjave (paprika, kumare, paradižnik, zelena listnata solata, pa tudi pečene bučke in jajčevci), salamo iz piščančjih prsi, pršutom, lososom, tuno ali kosom pečenke oziroma piščanca ter rezino sira in že imate pripravljen okusen zajtrk, ki ga lahko pojeste tudi med potjo v službo, okrepčilno malico ali slastno, ravno prav obilno večerjo.
Kruh z arašidovim maslom
Če ste doma, je lahko odličen prigrizek kruh ali toast z namazom. Seveda je pametno uporabiti bolj zdravo različico iz družine Drožnik, namesto arašidovega masla pa lahko po vrhu namažete tudi skutni ali tunin namaz.
Toast sendvič z arašidovim maslom in banano
Arašidovo maslo lahko sicer uporabite tudi za pripravo sendviča, tako da ga razporedite med dve rezini toasta. Na vrh položite narezano banano in čez posujete žličko semen čija. Za piko na i lahko dodate tudi malo medu.
Francoski toast
Za pripravo francoskega toasta najprej v globok krožnik ubijete eno jajce, mu primešate malo mleka, sol ter poper, dobro premešate in nato na ogenj pristavite ponev z malo masla. Ko se to raztopi, rezino toasta Drožnik potopite v jajčno mešanico, nekajkrat obrnete in nato popečete do zlatorumene barve. Dobili boste odličen obrok, pri katerem lahko tudi malo grešite: pripravljen toast lahko po vrhu namreč namažete s čokoladnim namazom in posujete s kokosovo moko ali prelijete z medom.
Sponzorirana objava