Nobena skrivnost ni, da ima izbira živil ključno vlogo pri ohranjanju zdravja ljudi, nove študije, vključno z raziskavo, ki je bila predstavljena na Nutrition.org, pa so razkrile, da lahko uživanje nekaterih živil celo podaljša življenje, hkrati pa zmanjša tveganje za kronične bolezni.
Poudarek naj bi bil predvsem na rastlinski in organsko pridelani hrani, v nadaljevanju pa predstavljamo pet ključnih živil, ki najbolj izstopajo. Raziskava kaže, da so ta živila povezana z nizkim tveganjem za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, možganska kap in kolorektalni rak, hkrati pa naj bi imela manjši vpliv na okolje.Polnozrnate žitarice Sadje Zelenjava brez škroba (brokoli, cvetača, gobe, paradižnik) Orehi Nenasičene maščobe (olivno, sončnično, repično in koruzno olje)
Raziskave kažejo, da uživanje bolj planetu prijazne hrane, kot so rastlinske beljakovine namesto rdečega mesa, zmanjša posameznikovo možnost smrti zaradi bolezni, kot so rak ter bolezni srca, dihal in nevrodegenerativne bolezni.
Strokovnjaki za prehrano verjamejo, da lahko nove raziskave ljudi spodbudijo in motivirajo k pozitivnim spremembam prehranjevalnih navad, saj z uživanjem hrane, ki je planetu prijazna, ne zmanjšamo zgolj tveganja za kronične bolezni, temveč tudi spodbujamo dolgoživost in zmanjšujemo negativen vpliv proizvodnje hrane na okolje.
Kako izboljšati svoje zdravje, medtem ko pazimo na okolje?
Če trenutno uživate veliko jajc ali mesnih izdelkov, se prehod na rastlinsko prehrano ne more zgoditi čez noč. Začnite postopoma spreminjati svoje prehranjevalne navade ter v svoje obroke počasi in postopoma uvajajte vedno več živil rastlinskega izvora.
Pazite na zavrženo hrano
Strokovnjaki ugotavljajo, da ni pomembno le, kaj vnesemo v svoje telo, ampak tudi, kaj konča v smeteh. Pridelava hrane zahteva veliko energije, odpadna hrana pa med gnitjem proizvaja metan, toplogredni plin.
Strokovnjaki svetujejo, da lahko pomagate zmanjšati zavrženo hrano tako, da vnaprej načrtujete obroke in kupite samo tisto, kar potrebujete, namesto da bi kupovali več, kot je potrebno.
Izberite ekološke izdelke
Obremenjevanje okolja lahko zmanjšamo tudi z nakupom ekoloških izdelkov, po možnosti lokalnih pridelovalcev.
Povečajte vnos rastlinskih beljakovin
Malo kreativnosti v kuhinji bo naredilo celoten proces prehoda na rastlinsko prehrano bolj zabaven in zanimiv. Začnite v svojo prehrano uvajati zanimiva živila, kot so fižol, tofu, tempeh in leča. Ta živila so izjemno hranljiva in so odličen vir rastlinskih beljakovin, pripravimo pa jih lahko na nešteto načinov.
Recepte najdete na spletni strani Okusno.je.
Jejte 'pisano'
Nutricionisti pogosto svetujejo uživanje hrane v barvah mavrice, s tem pa mislijo na pestrost sadja in zelenjave, ki bi morala biti vsak dan na našem krožniku. Različne barve označujejo različne hranilne snovi in koristi za zdravje, več o mavrični dieti pa si lahko preberete v članku Dieta, s pomočjo katere boste izboljšale svoje počutje.
Zadovoljna fit
Vir: zena.net.hr, healthline.com, nutrition.org
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV