Zakaj je redkvica zdrava?
100 gramov svežih redkvic vsebuje 0.05 kJ ali 12 kalorij, 0,35 gramov proteinov, 2 grama ogljikovih hidratov, 1 gram vlaknin, 1, 34 miligramov kalija. Vsebuje veliko vitamina C. Bogata je z rudninami, železom, silicijem, selenom in antioksidanti, največ teh sestavin pa najdemo v listih, iz katerih lahko stisnemo sok.
Odlična je surova, predvsem v solatah ali kar naravnost z njive v usta, kot specialiteto pa lahko iz nje naredimo tudi vino. Čeprav so njeni listi pretrdi za žvečenje, se prav v njih skriva največ karotenoidov, flavonoidov, klorofila in kalcija. Vsebuje tudi veliko kalija, ki ugodno vpliva na delovanje ledvic in pomaga izločati vodo. Zdravi težave z dihali, prebavili, jetri in žolčem.
POTREBUJETE:
- 15 redkvic
- origano
- sol
- olivno olje
PRIPRAVA:
Redkvice narži tena tanke rezinice in jih stresite v posodico. Dodajte olivno olje, sol in origano ter jih kar z rokami dobro premešajte, da se oljna mešanica dobro oprime vseh redkvic. Redkvice v enem sloju zložite na pekač obložen s papirjem za peko, potem pa jih 15 minut pecite na 175°c . Redkvice obrnite in jih pecite še 20 minut na 110°c.
Naturopatinja dr. Kellyann Petrucci, ki je gostovala v oddaji Dr. Oz, priporoča tudi čips iz pese, ki velja za enega izmed najbolj zdravih najmanj kaloričnih prigrizkov. Oddajo lahko spremljate vsak dan od ponedeljka do petka ob 10.10 na POP TV, ali ves teden ob 21.40 na OTO, ko je na sporedu dvojna epizoda.
Naložite si brezplačno PRATIKO 2018!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV