Zadovoljna.si
šparglji, beluši

Dieta

10 razlogov, zakaj spomladi jesti šparglje

J.V.
20. 04. 2023 05.00
0

Šparglji so hranljiv in okusen dodatek k vsaki prehrani. Imajo nizko vsebnost kalorij in so odličen vir hranil, vključno z vlakninami, folati in vitamini A, C in K. Poleg tega ima uživanje špargljev številne potencialne koristi za zdravje, vključno z izgubo teže, izboljšano prebavo in nižjim krvnim tlakom. Njihova priprava je preprosta, privoščite pa si jih lahko tako za zajtrk in kosilo kot tudi večerjo.

Šparglji so spomladanska zelenjava, ki je polna hranil. Ko kupujete bodisi sveže šparglje na kmečki tržnici ali v trgovini, jih je najbolje pojesti takoj. Odlični so tudi v kombinaciji z drugo spomladansko zelenjavo in okusi – recimo z grahom, česnom ali mladim krompirjem.

So bogat vir hranil

Šparglji so zelenjava, polna hranil. So zelo dober vir vlaknin, folata, vitaminov A, C, E in K ter kroma, minerala v sledovih, ki poveča sposobnost insulina za transport glukoze iz krvnega obtoka v celice. To je dobra novica, če spremljate svoj krvni sladkor. Poleg vseh teh vitaminov pa ima ena skodelica kuhanih špargljev 40 kalorij, štiri grame beljakovin, štiri grame vlaknin in 404 miligrame kalija.

Pomagajo zniževati krvni tlak

Kalij je dober za krvni tlak, šparglji pa vsebujejo tudi spojino, imenovano asparaptin, ki pomaga izboljšati pretok krvi in posledično pomaga zniževati krvni tlak.

Tehtnica
TehtnicaFOTO: iStock

Šparglji lahko pomagajo pri izgubi teže

Ne samo, da imajo malo maščob in kalorij, ampak vsebujejo tudi veliko topnih in netopnih vlaknin, zaradi česar so dobra izbira, če želite shujšati. Ker vaše telo prebavlja vlaknine počasi, med obroki dalj časa ostanete siti. Če želite povečati njihov potencial kurjenja kalorij, si jih privoščite s trdo ali mehko kuhanim jajcem: kombinacija belušev, bogatih z vlakninami, in jajčnih beljakovin vam bo dala občutek zadovoljstva.

Šparglji so polni antioksidantov

Šparglji – še posebej vijolični šparglji – so polni antocianinov, ki dajejo sadju in zelenjavi rdeče, modre in vijolične odtenke ter imajo antioksidativne učinke, ki vašemu telesu lahko pomagajo v boju proti škodljivim prostim radikalom. Pri pripravi jih ne prekuhajte ali premalo skuhajte.

Pomagajo pri zdravi nosečnosti

Šparglji so odličen vir folata, znanega tudi kot vitamin B9. Samo pol skodelice špargljev zagotavlja odraslim 34 odstotkov dnevnih potreb po folatih, nosečnicam pa 22 odstotkov dnevnih potreb. Folat je bistveno hranilo, ki pomaga pri tvorbi rdečih krvnih celic in pri proizvodnji DNK za zdravo rast in razvoj. Še posebej pomembno je v zgodnjih fazah nosečnosti, da zagotovimo zdrav razvoj otroka.

Folna kislina: kaj je in zakaj jo potrebujemo?
Preberi še
Folna kislina: kaj je in zakaj jo potrebujemo?
Kako jih pa vi pripravite?
Kako jih pa vi pripravite? FOTO: Profimedia

Spodbujajo delovanje možganov

Še ena prednost te okusne spomladanske zelenjave proti staranju je, da lahko našim možganom pomaga v boju proti kognitivnim upadom. Tako kot listnata zelenjava tudi šparglji zagotavljajo folat, ki deluje z vitaminom B12, ki ga najdemo v ribah, perutnini, mesu in mlečnih izdelkih, kar pomaga preprečevati kognitivne motnje. 

So naravni diuretik

Vsebujejo visoko raven aminokisline asparagin, ki služi kot naravni diuretik, povečano uriniranje pa ne le sprošča tekočino, ampak pomaga osvoboditi telo odvečnih soli. To je še posebej koristno za ljudi, ki trpijo za edemom, nabiranjem tekočine v telesnih tkivih, in tiste, ki imajo visok krvni tlak ali druge bolezni srca.

Zakaj uživanje špargljev povzroča močan vonj urina?

Šparglji vsebujejo edinstveno spojino, ki ob presnovi oddaja značilen vonj v urinu. Mladi šparglji vsebujejo višje koncentracije spojine, zato je vonj po zaužitju teh pomladnih poganjkov močnejši. Vendar ni nobenih škodljivih učinkov niti zaradi žveplovih spojin niti zaradi vonja! 

Vsebujejo vitamin E

Šparglji so tudi vir vitamina E, drugega pomembnega antioksidanta. Ta vitamin pomaga krepiti vaš imunski sistem in ščiti celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Če želite izkoristiti njegove prednosti, šparglje specite z malo olivnega olja. Naše telo namreč bolje absorbira vitamin E, če ga zaužijemo skupaj z maščobo. In ko jih pripravite z olivnim oljem, dobite zdravo maščobo in vitamin E.

So afrodiziak

Šparglji so naravni afrodiziak zahvaljujoč vitaminu B6 in folatu, ki lahko pomagata povečati občutek vzburjenja. Poleg tega vitamin E stimulira spolne hormone, vključno z estrogenom pri ženskah in testosteronom pri moških.

Lajšajo napihnjenost

Ko gre za boj proti napihnjenosti, so šparglji zelo močno orožje. Pomagajo namreč spodbujati splošno zdravje prebave, kar je še ena korist vseh teh topnih in netopnih vlaknin. In zahvaljujoč prebiotikom – ogljikovim hidratom, ki jih ni mogoče prebaviti in pomagajo spodbujati zdravo ravnovesje dobrih bakterij ali probiotikov v prebavnem traktu – se lahko zmanjša tudi plin. Poleg tega šparglji kot naravni diuretik pomagajo odstraniti odvečno tekočino in se borijo proti izboklini trebuha.

Številne recepte, kako pripravit šparglje, najdete na Okusno.je.

Špargljeva kremna juha
Špargljeva kremna juhaFOTO: Profimedia

 

Vir: health.com, eatinfwell.com, healthline.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 629