
Ta rešitev bo sicer vsaj od začetka od nas zahtevala nekaj malega organizacije in navajanja na to, da potrebujemo nekaj časa za pripravo, a vsaj finančno je s seboj prinesena malica gotovo dobra izbira. Z nekaj malega pravega kombiniranja živil, ki jih bomo pripravili, pa je tudi hranilno in energijsko dobro prilagojena našemu delovnemu mestu in potrebam ter tudi časovno ne tako zelo zahtevna.
Kaj točno bomo (po)jedli med delovnim časom je odvisno od več faktorjev. Prvi je gotovo ta, kdaj imamo službo. Je ta dopoldanska, popoldanska ali morda celo nočna? Nočne izmene zahtevajo beljakovinsko močnejše obroke, ogljikovih hidratov pa dodamo manj, saj te lahko uspavajo. Popoldanska izmena nam omogoča, da kvalitetno kosilo pojemo že doma in v delovnem času pripravimo le dve dobri malici. Dopoldansko delo pa je navadno tisto, ki zahteva največ razmisleka, saj je malica navadno kar kosilo in nemalokrat se zgodi, da kosilo potem pojemo še doma z družino.

Najbolje je tako gotovo doma pojesti kvaliteten zajtrk, med delovnim časom dve malici – eno lažjo in eno malenkost bolj energijsko bogato ter kosilo skuhati doma. Dobra ideja za lažjo malico je pest neslanih oreškov (mandlji, lešniki, orehi, arašidi, indijski oreški ...) in sezonsko sadje. Taka malica nam dodala nekaj energije in svežine ter v naš vsakdan prinesla zdrave maščobne kisline, prehransko vlaknino, nekaj enostavnih sladkorjev, ki se bodo porabili za delo in vitaminov ter mineralov. Tako malico lahko pojemo nekje 2 do 3 ure po zajtrku, torej po dobrih dveh urah dela.

Nato pa v glavnem odmoru med delom pojemo še večjo malico, ki naj bo sestavljena iz vseh skupin makrohranil. Beljakovinski vir bo povečal nasitno vrednost malice – po njej torej ne bomo hitro lačni. Kot vir ogljikovohidratnega živila izberimo polnozrnato žito. Taka izbira bo počasi sproščala energijo v naš krvni obrok in ne bo povzročila hitrega dviga krvnega sladkorja ter posledično tudi hitrega padca. Dodajmo pa še vir zdravih maščobnih kislin. Osnova shema malice naj bo sveža zelenjava, beljakovinskega in OH živila. 5 super idej, ki ustrezajo tem kriterijem, vas čaka v nadaljevanju.

POLENTA S SKUTO IN ZELENJAVO
Večer prej skuhaj polento, ki ji vmešaš skuto. Polento imaš lahko že za večerjo. Preliješ v posodico za sabo in po vrhu narežeš svežo (npr. češnjev paradižnik, papriko, rukolo) ali popečeno zelenjavo (npr. bučko, gobice, korenček) oz. kombinacijo obeh. Čez naribaj mocarelo in če kuhinjica na delovnem mestu to dopušča pred zaužitjem pogrej v mikrovalovki ali pečici.

SOLATA S KUSKUSOM IN RIBO IZ PLOČEVINKE
Večer prej pripravi grško solato. Nareži kumaro, papriko, paradižnik in olive, če delovno mesto to dopušča in ti je dobro, lahko dodaš tudi čebulo ali česen. Začini po okusu in dodaj feta sir ter bučna ali sončnična semena. Solato lahko pripraviš že za večerjo, dan prej. V službo vezmi še kuskus, ki ga pripraviš tako, da ga preliješ z vrelo vodo iz vrelnika ali avtomata za kavo (voda za čaj). Po nekaj minutah je kuskus pripravljen, vmešaj ga v solato in po želji dodaj še ribo iz pločevinke. Ta seveda ni nujno prva izbira, raje izbirajmo sveže ribe, a za vsake toliko je tudi ta lahko dobra izbira.

SENDVIČ ALI TORTILJA
Sendvič se sliši zelo preprosto, kajne? Štručka, majoneza, poli salama in sir. A ne ne. Naš sendvič za v pisarno bo malenkost bolj hranilno dodelan. Izberi štručko s semeni ali polnozrnato tortiljo, namaži s humusom ali namazom iz leče. Stročnica bo namreč stabilizirala tvoj obrok. Operi list solate in na kolobarje nareži paradižnik ter olive. Dodaj še mocarelo in po želji rezino ali dve kuhanega ali navadnega pršuta. Sendviču dodaj še kefir ali kislo mleko. Če imate na delovnem mestu toaster, sendvič popeči in pojej toplega.

PARADIŽNIKOVA JUHA Z ZELENJAVO IN SKUTNI KAPELETI
Doma skuhaj juhico, ki ji dodaš kar imaš na izbiro zelenjave. Juhe lahko skuhaš za večkrat in jo zmrzneš. Nato pa v službo vzameš posodico in pest kapeletov, ki jih pokuhaš skupaj z juho. Izberi kapelete z ricotto in špinačo, da beljakovinsko obogatiš svoj obrok. Taka malica zahteva čajno kuhinjo s štedilnikom oz. indukcijsko ploščo, kar pa danes že zaradi tega, da si lahko skuhate kavo običajno najdemo na vsakem delovnem mestu.

AJDOVA KAŠA Z ZELENJAVO IN TRDO KUHANIM JAJCEM
Večer prej skuhaj ajdovo kašo in na ponvi prepraži zelenjavo. Zmešaj skupaj in začini po svojem okusu. Trdo skuhaj dve jajci. Vse skupaj odnesi v službi in pred zaužitjem jajce olupi ter nareži v kašo.

Zgornje malice predstavljajo zaključeno idejo za čez teden. V tvoj jedilnik namreč vnesejo raznolikost, saj beljakovinski vir vsak dan predstavlja drugo živilo (skuta, jajca, stročnica, feta sir, mocarela), prav tako pokriješ širši nabor žitaric (koruza, ajda, pšenica) in sezonske zelenjave. Z nekaj malega spretnosti lahko prav vsako izmed malic pripraviš večer prej in jo malenkost dodelano poješ za večerjo. Pa dober tek!

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV