živilo

5 odličnih idej za zdrav obrok v službi
V službi preživimo vsaj tretjino svojega dneva in prav je, da svoje telo v tem času ustrezno nahranimo. Nekateri imajo kvalitetne ponudnike hrane v okolici delovnega mesta ali celo v menzi na delovnem mestu. A za večino je zakonsko določena pavza za malico prekratka, da bi lahko v tem času pojedli kvaliteten obrok. Kaj torej jesti v delovnem času, da nam produktivnost ne pade ravno takrat, ko jo najbolj potrebujemo? Ena izmed rešitev je lahko malica, ki jo prinesemo od doma.

Trije razlogi, zakaj uživati ingver pozimi
Je bogat z vitamini in minerali, zelo zdrav, kot živilo ima številne prednosti in koristi, a ker ga zaužijemo v zelo majhnih količinah, ne zadošča za priporočeni dnevni vnos potrebnih vitaminov in mineralov. Med drugim naj bi pomagal lajšati simptome slabosti, bil pa naj bi tudi dobra pomoč v boju proti odvečnim kilogramom.

Živila, za katera verjameš, da so zdrava, a v resnici niso
Kaj je zdrava hrana in katera živila so tista, ki ne smejo manjkati v tvoji prehrani? To je večno vprašanje, ki bega marsikaterega posameznika, saj nas raznorazne diete in prehranski guruji prepričujejo, da določenih živil ni dobro uživati oz. obratno, da nekaterih nikakor ne smemo izpustiti iz svoje prehrane.

Lahko s pomočjo oreščkov res shujšamo?
Razkrivamo, zakaj vse so oreščki koristni, ena izmed študij pa je pokazala celo, da lahko oreščki spodbujajo hujšanje.

Top 5 idej za zdrave prigrizke za na plažo
V vročih dneh se še kako prileže ohladitev ob vodi. Ko dan preživimo na plaži, je zelo pomembno, da svoje telo tudi ustrezno (na)hranimo in hidriramo. Zdravi prigrizki za na plažo so lahki in sveži. Telo ustrezno hidrirajo in ne dodatno izsušijo ter služijo predvsem kot premostitev med glavnimi obroki, ki jih v vročih dneh praviloma pojemo v hladnejših delih dneva, zjutraj ali zvečer. Čez dan si v času kosila privoščimo še osvežilno solato s pustim beljakovinskim virom, npr. popečenim piščancem ali svežim sirom (npr. mocarelo), vmes pa, kot rečeno, raje posegamo po manjših prigrizkih.

Idealen za hujšanje: okusen avokadov smuti, ki podaljša občutek sitosti
Avokado je živilo, ki je enostavno nepogrešljivo na zdravih jedilnikih. Je nasiten in hranljiv, pomaga nam uravnavati raven holesterola, hkrati pa izboljšuje naše zdravje srca. Avokado sicer običajno namažemo kar na toast, zdaj pa smo našli še recept za okusen avokadov smoothie, ki nam bo pomagal pri uravnavanju občutka sitosti.

Ali res obstaja hrana z negativnimi kalorijami?
Ali resnično obstajajo živila, ki imajo manj kalorij, kot jih porabimo za njihovo presnovo po zaužitju, oziroma hrana, zaradi katere hujšamo, ko jo jemo? "Takšna živila žal ne obstajajo, pa tudi če bi, se na tak način ne bi dalo hujšati," je poudaril klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, ki je osvetlil dejstva in zablode pri omenjanju "živil z negativnimi kalorijami".

5 razlogov, zakaj novoletne diete nikoli niso uspešne
S prihodom novega leta se večina med nami odloči, da bomo bolj zdravo jedli in veliko več telovadili. Tako se s 1. januarjem podamo na dieto, ki na našem krožniku dovoljuje le piščanca in brokoli, kar je seveda recept za neuspeh. Tako stroga dieta nikoli ne more biti uspešna, to pa ni edina napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo, da bomo spremenili svoj življenjski stil, in zaradi katere nam bo spodletelo.

Ali smo lahko alergični na vadbo?
Anafilaksija je življenjsko nevarna reakcija, ki se lahko pojavi zelo hitro po izpostavitvi alergenu. Spremljajo jo težave z dihanjem, kožne reakcije, otekanje, slabost, bruhanje, prebavne težave. Redka oblika je povezana z vadbo in se lahko sproži med ali po telesni aktivnosti. Pri komu in zakaj se pojavi ter kako si pomagati, je razložil prof. dr. Mitja Košnik, dr. med., spec. z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik ter predstojnik Katedre za interno medicino na Medicinski fakulteti Ljubljana.

Ali veste, da se lahko z navadnim jogurtom znebite suhe kože?
V teh vetrovnih dneh, se mnoge spopadamo s suho kožo, ki peče, zateguje, srbi, se lušči, pa tudi rdečica ni redka. Zdi se, da tudi kreme ne morejo več negovati in gladiti naše kože, zato je tukaj nekaj idej za dodatno nego. Za suho kožo lahko na prvo pomoč namreč priskoči tudi domača kuhinja. Poleg jogurta obstajajo tudi druga živila, ki koži povrnejo vlago.

Slovenski nutricionist razkriva resnico o prehranskih vlakninah
Prehranske vlaknine so brez dvoma ključen del naše prehrane, saj igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega prebavnega sistema. O njih smo poklepetali z Jernejem Ogrinom, priljubljenim slovenskim nutricionistom, ki nam je zaupal, na kakšen način prehranske vlaknine pravzaprav preprečujejo zaprtje, kakšen je priporočljiv dnevni vnos in še mnogo več.

Zdrava sezonska živila, ki bi jih morali jesti jeseni
Pred nami so hladnejši in krajši dnevi, ko naš imunski sistem lahko oslabi. Zato je zelo pomembno, da v prihajajočih mesecih poskušamo uživati čim več sezonskih živil, sveže zelenjave in sadja, v svoj vsakdan vnesti vsaj pol ure telesne aktivnosti, si redno umivati roke in skrbeti za higieno ter seveda poskrbeti za zadostno količino spanca. V nadaljevanju se bomo osredotočili na enega izmed teh dejavnikov, in sicer zdravo in uravnoteženo prehrano.

Zakaj so pomembne in kako pomagajo pri hujšanju?
Stročnice so eno tistih živil, ki v telesu nekaj časa pustijo občutek sitosti. Z njimi boste v telo vnesli veliko potrebnih hranil. Fižol, grah, arašidi, čičerika in ostale stročnice so lahko super izbira za hiter in enostaven prehod k izboljšanju vaše prehrane in telesne teže.

Ali je sladki krompir bolj zdrav od navadnega?
Sladki krompir je živilo, ki se zelo pogosto znajde na krožniku tistih, ki se prehranjujejo uravnoteženo. Ne samo, da je poln hranil in vitaminov, ampak je tudi neverjetno vsestranski, okusen in enostaven za kuhanje. Najbolj je poznan po visoki vsebnosti vitamina A, vendar je tudi dober vir vitamina C in vitamina B6. Pravzaprav vam samo en srednje velik pečen sladki krompir zagotovi več kot 100 % dnevne vrednosti vitamina A, 25 % dnevne vrednosti vitamina C in 19 % dnevne vrednosti vitamina B6.

Živila, ki bi jih morale jesti ženske po 40. letu
Zdrava, uravnotežena in raznolika prehrana je ključ do dobrega počutja in veliko energije ter vzdrževanja primerne telesne teže. A vendar ni nujno, da bodo živila, ki so bila za vas najboljša v vaših 20. letih, optimalna tudi po vašem dopolnjenem 40. ali 50. letu starosti. Z leti se namreč spreminjamo, nihajo nam hormoni, znižuje se kostna gostota, upada mišična masa, upočasnjuje se presnova in dogajajo se tudi druge telesne spremembe.

Preverite, kakšna živila bi morali uživati na dieti po krvnih skupinah
Z dieto po krvnih skupinah boste lažje shujšali, ohranjali zdravje in dlje živeli, pravi njen avtor dr. Peter J. D'Adamo. Preverite, kakšna živila bi morali uživati, če se želite prehranjevati glede na vašo krvno skupino!

Vadba, ki je najboljša za kurjenje maščob
Lahko pojemo za enako kalorij zelenjave in beljakovin ter enako kalorij slaščic za iste učinke? Ali je razlika, če nekaj pojemo zjutraj ali pozno zvečer? Pomaga, če se odrečemo večerji? Kakšna vadba je za ženske najboljša za kurjenje maščob in za hujšanje? Kolikokrat tedensko bi morale telovaditi in koliko minut za najboljši učinek? Odgovarja strokovnjak Mario Sambolec.

Zato je beta karoten tako koristen za naše zdravje
Beta karoten je rdeče-oranžen pigment, ki je lahko zaradi svojih antioksidativnih lastnosti in sposobnosti, da se v telesu pretvori v vitamin A, zelo koristen za naše zdravje. Raziskave kažejo, da upočasnjuje upad kognitivnih funkcij, telo ščiti pred prostimi radikal, pozitivno pa vpliva tudi na videz naše kože in dober vid.

Je glukomanan čudežna sestavina za hujšanje?
Glukomanan pridobivajo iz korenine azijske rastline konjaka in je kot prehransko dopolnilo na voljo v različnih oblikah, v prahu, v moki, v kapsulah. Kakšni so njegovi učinki, je pojasnila diplomirana dietetičarka Zala Mlinšek.

Ali je kurkuma res tako zdrava?
Kurkuma, ki ji mnogi pravijo tudi čudo narave, je že od nekdaj poznana po številnih pozitivnih učinkih, ki jih ima na človeško telo: pomaga lajšati bolečine, ki jih povzroča artritis, saj deluje protivnetno, pomaga razstrupljati jetra, pospeši krvni obtok in blagodejno vpliva na kri.

Kolagen je obnorel svet, pa je res tako pomemben?
Kolagen je najbolj zastopan protein v človeškem organizmu in predstavlja kar 30 % vseh beljakovin, prisotnih v telesu. Je pomemben gradnik kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv ter črevesne stene. Že po 20. letu se proces nastajanja kolagena upočasni, po 35. letu pa njegova količina drastično upade. To najprej opazimo na koži, ki postaja suha, manj napeta in prožna ter izgublja sijaj, pojavijo se drobne linije in gube. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadejo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Pa lahko preprečimo upad količine kolagena in omilimo posledice njegovega pomanjkanja?

Artičoke, zelenjava, o kateri ta hip govori vsa Slovenija
Po zaslugi tekmovalke Barbare, ki je v eni od epizod MasterChefa tekmovalcem povzročila kar nekaj sivih las, ko je kot sestavino za kuhanje izbrala artičoko, je ta vrsta zelenjave postala najbolj vroča tema na spletu. Zakaj bi se moralo to živilo večkrat znajti na vašem krožniku, kakšne so njegove koristi in kaj vsebuje, preverite v nadaljevanju.

Veste, kaj je moringa, super hrana, ki navdušuje?
Moringa je vedno bolj priljubljena super hrana, ki lahko pomaga znižati holesterol in izboljša raven sladkorja v krvi. To pa nista edina razloga, zakaj jo je priporočljivo uživati.

Mango ima številne blagodejne učinke na telo
Mango je zasluženo dobil naziv kralj sadežev: ne le, da je zelo okusen, temveč ima tudi številne blagodejne učinke na naše telo. Preverite, kakšne!

Živila, s katerimi se lahko razstrupite
Pomlad je popolna za nove začetke in za uživanje spomladanskih živil, ki pripomorejo k izločanju strupenih snovih iz telesa. Preverite, katera so ta živila, in nasvet naturopatinje Erike Brajnik, kako se lotiti razstrupljanja!

Spirulina: superhrana, ki ima številne koristne učinke
Spirulina je vrsta cianobakterije, modro-zelena alga, ki jo mnogi imenujejo tudi superhrana. Je bogat vir beljakovin, magnezija, železa in klorofila ter naj bi imela številne koristne učinke. Med drugim naj bi krepila imunski sistem, pomagala pri izgubi odvečnih kilogramov, zniževanju holesterola, imela pa naj bi tudi 'anti age' učinek.

Koliko jajc je v resnici zdravo pojesti?
Jajca so eno tistih živil, ki jih lahko najdemo v shrambi vsakega gospodinjstva, marsikdo pa si še vedno zastavlja vprašanje, ali jajca lahko predstavljajo del pestre in uravnotežene prehrane, ter koliko se različna jajca po sestavi med seboj razlikujejo.

Meso ali ribe? Kaj je bolje?
Odgovor na vprašanje, kaj je bolj zdravo uživati, je enostaven in kratek, pravi klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN. "V prehrano je najbolje uvrstiti oboje – meso in ribe. Oboje na svoj način namreč prispeva k uravnoteženi prehrani, katere namen je telesu zagotoviti energijo in vsa potrebna hranila," je poudaril. Se pa razlikujejo prehranska priporočila o količinah, pogostosti uživanja in načinu priprave.

Ovsena kaša pomaga pri izgubi kilogramov in izboljša prebavo
Oves spada med najbolj zdrava žita na svetu. Sodi med polnozrnate žitarice brez glutena in je odličen vir pomembnih vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. Študije so pokazale, da imata oves in ovsena kaša številne zdravstvene koristi, med drugim olajšata hujšanje, pripomoreta k nižji ravni sladkorja v krvi in pomagata zmanjšati tveganje za bolezni srca. Kako pogosto si vi privoščite ovseno kašo ali kosmiče?

Superživilo, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in izgubi teže
Pozabite na spirulino, tukaj je klorela, vrsta alge, ki je v zadnjih letih postala zelo priljubljena. Alga, ki je bogat vir številnih vitaminov in mineralov, naj bi pomagala pri razstrupljanu telesa in zniževanju ravni holesterola, poleg tega pa naj bi okrepila imunski sistem.