pečenje

Zdrave alternative prazničnim jedem
Zagotovo ste že slišali, da je božični čas čas obilja, v katerem se miza šibi pod težo okusnih, a pogosto kalorično bogatih jedi. Za tiste, ki se trudijo ohranjati zdrave prehranjevalne navade, se lahko praznična pojedina včasih zdi kot preizkušnja, a brez skrbi, obstaja način, kako uživati v prazničnih okusih brez občutka krivde.

Je belo meso res bolje uživati kot rdeče?
Zakaj je belo meso bolj priporočljivo uživati kot rdeče, kaj je bolje – piščančje ali puranje meso, koliko ga dnevno zaužiti in kako nadomestiti vnos beljakovin, če ne jeste živil živalskega izvora? Odgovarja klinični dietetik in športni nutricionistLuka Roter, mag. dietet., CISSN.

3 top praznične sladice, ki jih lahko uživate brez slabe vesti
Pa smo le dočakali praznični čas, poln ljubezni, veselja in sladkih radosti v krogu najbližjih. Na praznično obloženih mizah seveda ne smejo manjkati sladke dobrote, a čeprav načeloma ni nič hudega, če se ob takšnih priložnostih pregrešimo, pa lahko tokrat za spremembo vaše goste presenetite z bolj zdravimi in lahkimi, a ravno tako božanskimi sladicami. V nadaljevanju vam ponujamo tri recepte, ki bodo zagotovo poželi le hvalospeve, pa ne le med prazniki, ampak ob kateri koli priložnosti.

Prenesite si brezplačno e-knjižico in osvojite nagrado!
Pred nami je najlepši mesec v letu, čas druženja s prijatelji, zbliževanja z družino, pripravljanja in uživanja dobrot ter obdarovanj. Kljub temu pa se veseli december lahko hitro spremeni v stresni december. Namesto da bi v številnih aktivnostih uživale, so te, zlasti za nas ženske, pogosto številne vrstice v rokovniku, ki jih moramo čim prej prečrtati. Kupovanje daril ter strah, da bomo kupile kaj napačnega, pripravljanje pojedin in spet pomislek, da bo pri kuhi šlo kaj narobe ... poleg vsega tega pa se še vrstijo zabave, za katere se moramo polepšati in primerno obleči, seveda pa so tu še dnevne družinske in službene obveznosti! Prazniki so lahko prav naporna reč, kajne? Zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih 'zvoziti' nekoliko lažje in uživati v tem predprazničnem času.

6 mesecev sta jedla hrano iz smeti - zgodilo se je to!
Ljudje po svetu zavržejo približno 50 odstotkov hrane, zato sta se Jen Rustmayer in Grant Baldwin odločila, da bosta kar šest mesecev jedla hrano, ki je drugi nočejo. Namen njunega projekta je bil ugotoviti, koliko hrane ljudje vsak dan zavržejo. Ne le, da sta prejela odgovor na zastavljeno vprašanje, ampak sta doživela tudi vse vzpone in padce življenja, ki je odvisno od zavržene hrane.

Bine priznal: ta vloga pripada njegovi ženi Katarini!
Po kuhinji se je začel vrteti, ko je bil star komaj devet let, danes pa Bine Volčič velja za najbolj prepoznavnega in priljubljenega 'rockabilly' chefa pri nas. Navdih za recepte išče povsod, tudi v trgovini med policami, ko kakšen vonj v njem prebudi novo idejo. »Mislim, da sem strast do kuhanja prinesel s seboj na svet,« pove v smehu in prizna, da je njegov najbolj iskren kritik žena Katarina, ne skriva pa niti navdušenja nad dejstvom, da je kuhanje v zadnjem času postalo velik trend. Po njegovem mnenju sta namreč potrebna le ščepec veselja in časa, da nekdo postane dober kuhar. Razkril pa je tudi, kako je hrana lahko še bolj okusna!

Navdušila je tudi Bineta!
Eden izmed najbolj vročih trendov letošnjega leta je zagotovo kuhanje – da, prav ste slišali! Vsak si želi postati kuharski chef ali vsaj boljši kuhar. Zanimanje za kuhanje se je v zadnjih letih povečalo tudi zaradi različnih kuharskih šovov in slavnih chefov, kot je Bine Volčič. Družbena omrežja, kot je Facebook, dnevno preplavljajo fotografije okusnih jedi, s katerimi radi delamo skomine prijateljem in se pohvalimo s tem, kako spretni smo s kuhalnico v roki. Dejstvo je, da se vedno raje vrtimo po svoji kuhinji, kuhamo in pečemo, priprava vrhunskih jedi pa še nikoli ni bila tako preprosta!

Kokosovo olje na 101 način
V svetu lepote velja kokosovo olje za čudež narave, saj lahko z njim po mnenju strokovnjakov zamenjate drage lepotne proizvode. Je večnamensko, uporabljate ga lahko med drugim kot masažno olje, losjon za telo, hidratantni piling, sredstvo za čiščenje obraza, njegove učinkovite sestavine pa izjemno dobro delujejo tudi pri hujšanju.

Zelenjavna nabodala
Pisana popestritev na krožniku, ki je dobila navdih iz Francije. Nepogrešljiva na piknikih.

Pečene paprike v olivnem olju
Zdrave, rdeče, kisle in okusne. Rdeče paprike kot idealna zimska solata!

RECEPT: Ajdovi blini s smetanovim hrenom in prekajenim lososom
Ajdovi blini so del tradicionalne ruske kuhinje. Pripravljajo se običajno v času novoletnih praznikov. Primerni so za krepak zajtrk ali za lahko kosilo.

RECEPT: Krompirjeva tortilja
Krompirjeva tortilja, rečejo ji tudi španska omleta, je nedvomno najbolj razširjena jed v Španiji. V barih in restavracijah vam jo bodo postregli kot prigrizek ali predjed, španske družine pa si jo rade privoščijo kot lahko večerjo.

Tamarin dnevnik hujšanja: Seks in kilogrami
Trimesečna akcija Hujšajmo skupaj, ki se je začela 5. januarja, je v polnem teku. S petimi nagrajenkami pridno telovadi in se poti tudi naša novinarka Tamara Pirih. Svoje občutke, misli, vzpone in padce pridno zapisuje v svoj dnevnik, ki ga odpira tudi bralkam in bralcem zadovoljna.si.

Z jajčevci lahko tudi hujšamo
Vmesne poti ni. Ljudem so jajčevci všeč ali pa sploh ne. Če jih ne marajo, navedejo kot razlog grenak okus ali pa to, da so težko prebavljivi.