Ljubezenski odnos med žensko in hrano je lahko zelo raznolik. Nekatere so vegetarijanke, druge samo mesojede. So take, ki v boju z odvečnimi kilogrami živil nikoli ne zabelijo in spet druge, ki si za prehranjevanje nikoli ne vzamejo časa, temveč vse opravijo mimogrede, tako rekoč v teku. Običajne zgodbe, ki kažejo našo prehranjevalno ( ne)organiziranost. Kot da ne bi vedele, da se največ posledic nepravega ravnanja pokaže prav na naši koži. Velik zaveznik ženskega videza in njene kože sicer prihaja iz sveta kozmetike. Največje čudeže pa, verjeli ali ne, lahko naredi prav zdrava hrana.
Začetni aksiom
Naše prehrambne navade se običajno zrcalijo na koži našega obraza. Vsako živilo se med prebavo razgradi v hranilne snovi, ki s krvnim obtokom odpotujejo do različnih organov, med katerimi je tudi naša koža. Epidermalne celice, tako kot vse druge, za opravljanje svoje funkcije potrebujejo energijo. Vsrkajo hranljive snovi, s presnovo pa pridobijo potrebno energijo za reprodukcijo, obnavljanje, uravnavanje vlažnosti in mastnosti. Lipidi, ogljikovi hidrati, beljakovine, vitamini in minerali imajo zelo jasno določeno vlogo pri delovanju celic. Uravnotežena prehrana, ki vsebuje vse potrebne snovi, zagotavlja zdravje za ves organizem in lepo ter sijočo kožo.
Neuravnotežene diete
Pomanjkanje nekaterih hranilnih snovi, ki so posledica neuravnotežene diete, prepreči določene celične funkcije, posledica pa je suha, mastna, preobčutljiva in problematična koža. Glavne hranilne snovi imajo pri zagotavljanju zdrave in lepe kože pomembno vlogo. Če jih je preveč ali premalo, lahko nastopijo precejšnje težave. Zato ne gre zanemariti dejstva, da z zdravo prehrano in uporabo nekaterih kozmetičnih sredstev, lahko dosežemo na svoji koži vrhunske učinke.
Nič mesa? Pazite na gube!
Beljakovine, ki jih vsebujejo meso, ribe, mlečni izdelki in jajca, so poleg vode najbolj pomembni del kože, in sicer predstavljajo kar 25 odstotkov. Kadar jih primanjkuje, je v kožnih celicah premalo kisika, koža je dehidrirana, občutljiva, nagnjena k bolj hitremu staranju in nastajanju gub. Ljubiteljice beljakovinske diete bi morale uporabljati kolagenske kreme, aminokisline različnih vrst in keratin. Te snovi namreč utrdijo celice v naši povrhnjici, delujejo vlažilno in so učinkovito polnilo drobnih gub.
Premalo lipidov – bolj občutljiva koža
Lipidi ustvarijo na površini kože posebno plast, ki uravnava njeno vlažnost, jo ščiti pred zunanjimi vplivi in pred izsušitvijo. Na površini kože se obnavljajo tedensko, to pa je tudi čas, ki ga lojnice potrebujejo, da izločijo potrebno maščobo. Dieta, ki ne vsebuje dovolj lipidov, povzroči dehidrirano kožo in je bolj izpostavljena škodljivim snovem iz okolja. Strokovnjaki za tako kožo priporočajo neagresivne odstranjevalce ličil, ki morajo biti brez alkohola. Po čiščenju kože uporabite kreme z bogato teksturo, ki bodo nadomestile pomanjkanje lipidov.
Tudi koža se “redi”
Mastna koža, ogrci, razširjene pore, vse to so posledice, ki jih prinese jedilnik, poln sladkorja in maščob. V takem primeru si kožo raje očistite z milom in tedensko odstranite odmrle celice. Dnevno uporabljajte osvežilne gele, ki jih koža hitro vsrka, kožo navlažijo, ne da bi preprečili njeno dihanje.
Sadje in zelenjava po želji
Vitamini so za kožo izredno velikega pomena. Vitamin A ohranja celično membrano in pospešuje brazgotinjenje. Najdemo ga v maslu, jajcih, mleku, sadju in zelenjavi. Ko ga primanjkuje, koža postane trda in suha. Vitamin C vsebujejo vsa rastlinska živila, še posebej citrusi in zeleni listi cvetače, špinača in solata. Dnevno potrebujemo 100 miligramov vitamina C, je dober antioksidant, pospeši spajanje kolagena in svetli temne madeže na koži. Posledica diete, v kateri primanjkuje vitamina C, je tanka koža, občutljiva, na njeni površini pa radi nastajajo madeži. Vitanim E, ki mu rečejo tudi vitamin mladosti in ženstvenosti, najdemo v semenih žitaric in v zelenjavi zelene barve. Preprečuje nastanek prostih radikalov, posledično ohranja celice žive in aktivne in preprečuje nastajanje gub. Zaradi pomanjkanja vitamina E je koža zelo občutljiva in se na soncu hitreje stara, zunanji vplivi so veliko bolj škodljivi, veliko bolj pa so vidne izrazne in starostne gube.
… in še mineralne soli
Minerali, največ jih je v sadju in zelenjavi, naredijo kožo gladko, svilnato in sijočo. Na povrhnjici zmanjšajo vez med odmrlimi in živimi celicami in pripomorejo k bolj učinkovitemu “pilingu”. Spodbudijo tudi obnovo celic, koža pa je bolj sijoča in gladka. Minerali tudi uravnavajo prenos vode in hranil skozi celično membrano in na ta način tudi drugih pomembnih hranil, ki jih vnašamo v organizem z zdravo prehrano.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV