Uporaba v kulinariki in zdravilstvu
Ingver je začimbna rastlina, ki raste v tropskih in subtropskih pasovih, izvira pa iz jugovzhodne Azije. Gre za večletno rastlino, ki doseže višino 50 centimetrov in oblikuje do 20 centimetrov dolge korenike, ki jih uporabljamo predvsem v kulinariki in zdravilstvu. Sveža korenina koristi kot obloga za poživitev krvnega obtoka, medtem ko je ingverjev poparek koristen za čiščenje telesnega sistema in lajšanje prehlada. Koreninasta rastlina med drugim izboljšuje spomin in pripomore k boljši koncentraciji.
Izboljšuje prekrvavitev
Rjavorumena korenina preprečuje simptome slabosti, je antiseptik, lajša prebavo, ugodno deluje na jetra in znižuje holesterol, pogosto pa se uporablja tudi kot naravno lepotilno sredstvo. Vsebuje olja, ki pospešujejo medcelično presnovo, krepijo podkožno tkivo in prekrvavitev, zato je ingver primeren za nego predelov, ki jih je prizadel celulit.
Z ingverjem nad celulit
Ingverjevo olje zmešamo z manjšo količino riževih otrobov, zraven pa dodamo še ingver v prahu, ki ga najdemo v bolje založenih trgovinah z zdravo prehrano ali kozmetiko. Sestavine zmešamo poljubno, da dobimo gladko, a ne pretirano tekočo zmes. Telo zmočimo z vodo, nato pa na prizadete dele (zadnjico, stegna, trebuh) nanesemo opisano zmes. Nežno zmasiramo in pustimo učinkovati pet minut, nato speremo z vodo. Postopek ponavljamo dvakrat tedensko, v pomladnem in poletnem obdobju pa se tovrstne nege lotimo od tri- do štirikrat tedensko.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV