Kaj je kolagen?
Kolagen je beljakovina, ki je v zadnjih letih močno pridobila na priljubljenosti in postala eno izmed najbolj iskanih prehranskih dopolnil. To najbolj zastopano beljakovino v telesu najdemo v kosteh, tkivih, mišicah, krvnih žilah in prebavnem sistemu, obenem pa je kolagen tudi del vezivnega tkiva, ki je vključen v vse telesne strukture. Sestavlja srce, pljuča, ledvice, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane in številne druge organe. Predstavlja kar neverjetnih 30 % vseh telesnih beljakovin in kar 70 % volumna naše kože.
Oblike kolagena
Znanih je 28 vrst kolagena, pri čemer kolagen tipa I predstavlja 90 % kolagena v človeškem telesu. Kupite ga lahki v treh oblikah, in sicer v prahu, kapsulah ali v tekoči obliki. Lahko ga jemljete kot dodatek ali ga dodate napitkom – toplim in hladnim – in hrani, kot so ovseni kosmiči, jogurt in energijske kroglice. Poleg tega kozmetična podjetja uporabljajo kolagen v izdelkih, kot so vlažilne kreme in serumi, predvsem zaradi njegovih vlažilnih in hranilnih lastnosti.
Nekatere vrste kolagena se pojavljajo samo v določenih tkivih in imajo tako specifično biološko funkcijo. Najbolj zastopana dermalna kolagena sta kolagen tipa I in kolagen tipa III.
Kolagen tipa I
To je najpogostejši tip kolagena v večini tkiv, saj predstavlja približno 80–85 % vsega kolagena v človeškem organizmu. Kot prevladujoči protein v koži je odgovoren za njeno mehansko odpornost.
Kolagen tipa III
To je drugi najpogostejši tip kolagena v človeškem telesu in se večinoma pojavlja v mehkih tkivih, kjer izkazuje elastične lastnosti, predvsem v koži, krvnih žilah in različnih notranjih organih. Najdemo ga predvsem v hitro rastočih tkivih, veliko ga je prisotnega v otroški koži, kar ji daje mehkobo.
Pomanjkanje kolagena
Z leti (po 25. letu starosti) začne proizvodnja kolagena hitro upadati, kar vpliva na vse telesne funkcije. Namreč, ko se ljudje starajo, postane njihov kolagen fragmentiran, delovanje fibroblastov oslabljeno in proizvodnja kolagena se upočasni. Te spremembe, skupaj z izgubo druge ključne strukturne beljakovine, imenovane elastin, vodijo do znakov staranja, kot so povešena koža in gube."Vsi že vemo, da pomanjkanje kolagena spodbuja težave s sklepi in kostmi, pospešuje hitro in vidno staranje, gube, povešeno ter upadlo kožo ter krepaste in izpadajoče lase," pojasnjuje Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka.
Kolagen je sestavljen predvsem iz aminokislin glicina, prolina in hidroksiprolina. Te aminokisline tvorijo tri verige, ki sestavljajo strukturo trojne vijačnice, ki je značilna za kolagen. Celice vezivnega tkiva, imenovane fibroblasti, proizvajajo in vzdržujejo kolagen. Ko se ljudje starajo, postane njihov kolagen fragmentiran, delovanje fibroblastov oslabljeno in proizvodnja kolagena se upočasni. Te spremembe, skupaj z izgubo druge ključne strukturne beljakovine, imenovane elastin, vodijo do znakov staranja, kot so povešena koža in gube. Kolagen predstavlja 75 % sestave kože in je glavna sestavina dermisa, medtem ko elastin predstavlja 2 % v sestavi kože. Skupaj imata zmagovalni učinek na kožo, saj ji vračata moč, strukturo in oporo.
Tukaj je nekaj strategij, ki lahko pomagajo preprečiti izgubo kolagena:
Jejte veliko sadja in zelenjave, saj vsebujeta vitamine in antioksidante, ki povečujejo tvorbo kolagena v telesu in preprečujejo njegovo propadanje. Uživajte čičeriko, lečo, grah, fižol, sojo, grenivko, pomaranče, limone, sladki krompir, korenje, špinačo, motovilec in drugo zeleno listnato zelenjavo.
Uživanje aloe vere se je pokazalo kot zelo koristno pri povečanju sinteze in proizvodnje kolagena ter hialurona v telesu.
Izogibajte se kajenju in predelani hrani, ki povečujeta tveganje za oksidativni stres.
Zaščitite kožo pred izpostavljenostjo soncu. UV sevanje, veter, mraz in suh zrak, vse to škoduje naši koži, pospešuje razgradnjo kolagena in preprečujejo njegovo tvorbo.
Vprašajte dermatologa o dodatkih in drugih izdelkih.
Vitamin C pomaga pri ustvarjanju več kolagena v telesu, prav tako preprečuje prehitro razgradnjo kolagena v telesu, ki jo povzroča UV sevanje.
Ingver ima veliko protivnetnih lastnosti, prav tako povečuje količino kolagena v telesu.
Prednosti uporabe kolagena
Kolagen igra veliko vlogo v zdravju črevesja, v pravilni absorpciji hranil iz hrane, vpliva na uravnano delovanje hormonov, je nepogrešljiv pri zmanjševanju maščobnih oblog in je nujen, ko govorimo o preprečevanju prehitrih vidnih in nevidnih znakov staranja."Ko je raven kolagena visoka, je koža mehka, gladka in čvrsta, saj kolagen pomaga kožnim celicam, da se regenerirajo in obnavljajo, prav tako pomaga ohranjati vlažnost kože," pojasnjuje Alja Dimic.
Za obnavljanje poškodovanih kolagenskih molekul v telesu sta obvezna lipoična kislina in taurin, ki ju najdemo v česnu. Za proizvodnjo kolagena in preprečevanje poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali in se kažejo kot propadanje kolagena, so obvezni antioksidanti: rdeča pesa, paprika, jagodičevje, korenje, buče, sladki krompir, temna listnata zelenjava in borovnice.
Kolagen v hrani
Beljakovine: leča, grah, bob, čičerika, fižol, proso, ajda, kvinoja, riž, mandlji, lešniki, makadamija, orehi, soja, laneno in konopljino seme
Vitamin C: zelena listnata zelenjava, paprika, jagodičevje, kivi, brokoli
B-vitamini: kvas, kvasni kosmiči, stročnice, oreščki, semena
Cink: ostrige, semena, oreščki, čokolada, kakav, ajda, čičerika, leča, ječmen
Vitamin E: mandlji, koruza, olje pšeničnih kalčkov, repa, proso, ajda
Vitamin A: korenje, jajca, ohrovt, špinača, pomaranče, marelice, sladki krompir
Krom: kakav, ajda, gobe, arašidi, semenke
Omega-3-maščobne kisline: laneno in konopljino olje, ribje olje, mandlji, lešniki, orehi, špinača, zelena listnata zelenjava
Uživanje kolagena
Nekatera prehranska dopolnila vsebujejo kolagenske peptide, ki imajo možnost neposredne absorpcije, mednje spada tudi hidrokolagen. Kolagenski peptidi v hidrokolagenu imajo optimizirano aminokislinsko sestavo in vse peptide najmanjše možne molekulske mase, med 300 in največ 2000 Daltona, kar omogoča zelo visoko, 98-odstotno absorpcijo.
"Tako izdelani peptidi stimulirajo fibroblaste za tvorbo novega kolagena, elastina in hialuronske kisline in povečujejo volumen kolagenskih vlaken v dermisu. Uživanje hidrokolagena lahko upočasni procese staranja, izboljša strukturo, gladkost in prožnost kože ter preprečuje nastajanje globokih gub. Poveča lesk in čvrstost las ter izboljša njihovo strukturo, pospešuje rast nohtov ter izboljšuje gibljivost sklepov. Primeren je tako za neaktivne ljudi kot tudi za športnike in rekreativce, saj ima blagodejen učinek na celotno regeneracijo mišično-skeletnega sistema. Številne klinične študije potrjujejo pozitivni učinek v primeru osteoartritisa, saj močno zmanjša bolečine in potrebo po analgetikih, izboljša gibljivost in pripomore k elastičnosti sklepov," pojasnjuje Laura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s., ki že deset let deluje na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV