Ste vedele, da je kolagen beljakovina, ki je ključnega pomena za lepo kožo, zdrave in močne lase, pa tudi za mišično maso in dobro delujeoče sklepe? Ta namreč predstavlja kar 30% vseh beljakovin v telesu. Po 20. letu začne količina kolagena hitro upadati, še hitreje po 30. in 40. letu. "Kolagen je beljakovina, ki se s staranjem zmanjšuje in nagel upad zaznamo že po dopolnjenem 25. letu. Kolagen sestavlja niz aminokislin, kot so glicin, prolin, hidroksiprolin, hidroksilizin in drugi," pravi Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka.
Sredi dvajsetih let začne naše telo izgubljati sposobnost obnove kolagena za približno 1,5 odstotka letno, kar pomeni, da lahko do 45. leta raven kolagena v našem telesu pade tudi za do 30 odstotkov. Na vse slabšo kakovost kolagenskih vlaken v telesu opozarjajo številni znaki na našem telesu: lasje začnejo izgubljati svoj lesk, koža postane manj prožna in elastična, pojavijo se tudi gube, ki postajajo z leti vse bolj izrazite, prizanešeno pa ni niti našim nohtom, ki postanejo vse bolj krhki in lomljivi. Zato je priporočljivo telesu zagotoviti dodaten vir kolagena, ki bo spodbudil naravni proces tvorjenja kolagena.
Najbolj zastopani kolagen v našem telesu je kolagen tipa 1. Največ (kar 70 – 80 odstotkov) ga vsebuje naša koža, veliko ga je tudi v laseh in nohtih. Njegove molekule se povezujejo v kolagenska vlakna, ki so odporna proti natezni sili in so glavni razlog za čvrsto kožo, močne nohte ter sijoče lase.
Alja Dimic razkriva 8 vrst hrane, ki spodbujajo tvorbo kolagena
Lizin je na primer esencialna aminokislina, ki se nahaja v jetrih, svinjini, jajcih, mleku rižu, krompirju, …Prolin najdemo v medu in sirotki ter česnu. Za to, da se iz aminokislin v telesu tvori kolagen, pa potrebujemo tudi druga hranila, kot so vitamin C, selen, cink in B vitamine. Cink se nahaja v sezamu, selen v brazilskih oreščkih, C vitamin v papriki in špinači. "Tukaj vidimo, kako zelo je pomembna prehrana, ki skrbi za dobro tvorbo kolagena. Ker pa je le ta pogosto osiromašena in ne jemo tako, kot bi bilo treba, sama že eno leto prisegam na hidrolizirani morski kolagen, ki je v takšni molekulski obliki, da se zlahka absorbira tja, kjer ga potrebujemo. Je resnično takšna oblika, ki se enostavno absorbira in spodbudi rast las in nohtov, obnovo kože, sklepov, kosti, roženice in poskrbi za pravilno tvorbo hormonov," pojasnjuje Alja Dimic.
Zakaj je hidrokolagen tako poseben in zagotavlja popolno absorpcijo?
Hidrokolagen ima zelo majhne molekule, kar je nujno, da se res absorbira tja, kjer ga naše telo potrebuje. "Vrsto let sem jemala različne kolagene, pri katerih pa nisem videla učinkov. Zdaj že skoraj eno leto jemljem hidrokolagen in sem resnično navdušena. Najprej so postali bolj trdni moji nohti, kasneje sem imela na glavi karnaenkrat več las, da o dolžini sploh ne govorim. Prej so mi lasje zrasli do določene dolžine, več pa ne. Moja koža ni več tako zelo suha, kot je bila in zdi se mi, da mi pomaga tudi pri moji bolečini v kolku. No, vsaj nič več mi ne poka in me ne boli, ko hodim navzdol."
Katera je tista hrana, ki spodbuja tvorbo kolagena?
Beljakovine: leča, grah, bob, čičerika, fižol, proso, ajda, kvinoja, riž, mandlji, lešniki, makadamija, orehi, soja, laneno in konopljino seme
Vitamin C: zelena listnata zelenjava, paprika, jagodičevje, kivi, brokoli
B vitamini: kvas, kvasni kosmiči, stročnice, oreščki, semena
Cink: ostrige, semena, oreščki, čokolada, kakav, ajda, čičerika, leča, ječmen
Vitamin E: mandlji, koruza, olje pšeničnih kalčkov, repa, proso, ajda
Vitamin A: korenje, jajca, ohrovt, špinača, pomaranče, marelice, sladki krompir
Krom: kakav, ajda, gobe, arašidi, semenke
Omega 3: laneno in konopljino olje, ribje olje, mandlji, lešniki, orehi, špinača, zelenolistnata zelenjava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV