Zadovoljna.si
Šimpanz

Novice

Charli uspešno presadili obraz

Z.B.
12. 06. 2011 12.34
4

Ameriški zdravniki so Charli Nash uspešno presadili obraz, ki ji ga je leta 2009 povsem izmaličil 91-kilogramski šimpanz. 30-članska medicinska ekipa, v kateri so bili zdravniki, anestezisti, medicinske sestre in različni specialisti iz bostonske bolnišnice, podružnice harvardske medicinske fakultete, je Američanki uspešno rekonstruirala nos, ustnice, kožo, mišice in obrazne živce.

Šimpanz
ŠimpanzFOTO: Reuters

Charlo Nash so v bolnišnici Boston's Brigham and Women's operirali prejšnji mesec, zdaj pa so sporočili, da je operacija, ki je trajala kar 20 ur, uspela. Spomnimo, da je 56-letno žensko februarja 2009 izmaličil 91-kilogramski šimpanz, ki ga je policija po napadu morala ubiti. Do tragičnega dogodka je prišlo, ko je Charlo prijateljica in šefica Sandra Harold prosila, da ji pomaga priklicati šimpanza nazaj v kletko. Žival je nenadoma podivjala in napadla Charlo. Razmesarila ji je obraz,  nesrečna Američanka pa je izgubila tudi obe dlani. Kirurgi so ji morali odstraniti tudi oči in ji na mesto, kjer je prej imela nos, prišiti del stegna. Namesto ust so ji naredili majho odprtino, skozi katero se je vse do danes prehranjevala zgolj s pomočjo slamice.

Presajene dlani so morali odstraniti

Charli so presadili obraz in obe dlani konec prejšnjega meseca, vendar presaditev rok ni bila uspešna. Američanka je dobila pljučnico, kot je pojasnil dr. Bohdan Pohamac, ki je vodil 30-člansko ekipo, ki je Charlo operirala, so se odločili, da ji na novo presajene dlani odstranijo. Sicer pa njeno okrevanje poteka odlično, pljučnica se uspešno zdravi, kmalu pa bodo Charlo odklopili z dihalnih naprav. Američanka se zdaj že veseli, da bo po več kot dveh letih uživanja tekoče hrane, končno spet lahko žvečila.

Želi si hamburger in pico

Sčasoma bo lahko jedla celo hamburger, saj ga zelo pogreša, zadnji dve leti je namreč jedla le tekočo hrano,” je še pojasnil dr. Pohamac in dodal, da bo Charla že v nekaj mesecih pridobila večji nadzor nad obraznimi mišicami, čutila bo dotik, naučila se bo spet dihati skozi nos, spet bo lahko tudi vohala. Vida ji ne bodo mogli povrniti in bo ostala slepa. Neuspela presaditev rok je sicer vse skupaj nekoliko razočarala, a kot je še pojasnil za ameriške medije, bodo poiskali novega darovalca rok. Poskusili bodo novo presaditev, vendar šele čez šest mesecev, ko bo Američanka nekoliko okrevala. “Bolnikom, ki ne vidijo, prav roke omogočajo stik z zunanjim svetom in pot do neodvisnosti, “ je še povedal kirurg.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561