Zadovoljna.si
image (28)

Novice

Japonci se z vročino borijo v klimatiziranih oblačilih

STA
24. 07. 2011 17.09
0

Na Japonskem, kjer je vlada zaradi jedrske nesreče v Fukušimi omejila porabo električne energije, so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP domislili zanimivega načina, kako se spopadati s poletno vročino: s klimatiziranimi oblačili.

Jakne z dvema ventilatorjema, ki lahko črpata zrak pri različnih hitrostih, je patentiralo japonsko podjetje Kuchofuku, katerega ime v japonščini pomeni "klimatizirano oblačilo". Ventilatorja sta priključena na litijevo baterijo, ki brez polnjenja zadostuje za enajst ur uporabe in v primerjavi z običajnimi klimatskimi napravami porabi zgolj majhen odstotek elektrike. Notranjost jakne v eni sekundi obkroži dvajset litrov zraka, ki posuši znoj in ohladi telo ter jakno zapusti skozi ovratnik in rokave.

Jakna, ki hladi

"Delam v zelo vročih prostorih, oblečen pa moram biti v oblačila z dolgimi rokavi, zato sem kupil jakno, ki me bo hladila in preprečila vročinski udar," je povedal eden od kupcev. Jakno podjetja Kuchofuku na Japonskem uporablja skoraj 1000 podjetij, vključno z avtomobilskimi giganti, gradbenimi podjetji in prehrambeno industrijo. Standardna jakna sicer stane 11.000 japonskih jenov (približno 100 evrov).

 Po nesreči povpraševanje naraslo

Podjetje je klimatizirane jakne patentiralo že leta 2004, vendar je povpraševanje skokovito naraslo šele po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima marca letos, zaradi katere je vlada omejila porabo električne energije za petnajst odstotkov, da bi tako preprečila izpade elektrike. Letos bo podjetje predvidoma prodalo 40.000 jaken in drugih klimatiziranih proizvodov, kar je dvakrat več kot leto prej, vendar bi lahko po besedah vodje podjetja prodali tudi 80.000 izdelkov, če bi jih hitreje proizvajali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604