Zadovoljna.si
Diamantni prstan

Novice

Manj porok zaradi strahu pred ločitvijo

Z.N.
27. 12. 2011 14.41
1

Pari se dandanes vse manj odločajo za sklenitev zakonske zveze oziroma se za ta korak odločajo, ko so starejši. Nova raziskava je pokazala, da je razlog pogosto ta, da se pari ne bojijo zakonskega življenja, temveč ločitve in njenih posledic.

Veliko parov se za poroko ne odloča, ker se bojijo ločitve, je potrdila raziskava, ki jo je na vzorcu 122 oseb različnih družbenih slojev opravilo raziskovalno središče Pew v ZDA. Socialni pritiski in strah zaradi obveze predstavljajo večjo težavo ženskam višjih slojev, medtem ko se ženske nižjih slojev bolj obremenjujejo zaradi večjih obveznosti, ki naj bi jih sklenitev zakonske zveze prinesla, poleg tega pa jim poroka predstavlja prevelik finančni zalogaj. Najbolj so nad poroko navdušeni pari z boljšim socialnim statusom, ki jim skupno življenje pomeni edini naslednji logični korak. Kar 67 odstotkov teh se s socialnimi, pravnimi, čustvenimi in ekonomskimi posledicami morebitne ločitve ne obremenjuje – skrbi jih le, kaj bi na njihovo ločitev dejali ljudje, ki jih poznajo. Najbolj jih skrbi, ali je oseba, s katero sklepajo zakonsko zvezo, dejansko njihova sorodna duša.

Ženske nižjih slojev se poroke bojijo, saj menijo, da bi zaradi slabšega ekonomskega položaja težko zapustile moža, če bi se izkazalo, da poroka ni bila pravi korak. V razpadajočem zakonu bi zato, da bi živele z dvema plačama in ne z eno, vztrajale veliko dlje kot ženske, ki so finančno neodvisne od moža. Zaradi pravih, čustvenih in finančnih posledic, ki jih razveza lahko pusti na otrocih, je večina anketiranih priznala, da se jim ne zdi vredno poročiti. Nekatere ženske so celo prepričane, da bi jim poroka prinesla prevelika pričakovanja, mnogi pari nižjih slojev, ki že živijo v skupnem gospodinjstvu, pa poroko dojemajo le kot na papirju zapisano obljubo in svojega statusa ne želijo spreminjati.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604