Zadovoljna.si
Računalnik

Novice

Najstniki trpijo za tehnološko abstinenčno krizo

Z. T.
10. 04. 2011 12.01
0

Ameriški raziskovalci so ugotovili, da je kar 79 odstotkov mladih, ki so jim za en dan onemogočili dostop do interneta in kakršnih koli medijev, kazalo različne simptome – od stiske do zmedenosti in osamitve.

Mladi, ki so sodelovali v raziskavi, so opisovali neizmerno željo, drugi neke vrste 'srbečico', skratka občutke, ki spominjajo na abstinenčno krizo tistih, ki se odvajajo od drog. Študija se je osredotočila na mlade od 17. do 23. leta starosti v desetih državah. Sodelujočim so preprečili uporabo mobilnih telefonov, družbenih omrežij, interneta in televizije za 24 ur. Lahko pa so uporabljali stacionarne telefone in brali knjige, poleg tega so jih prosili, naj pišejo dnevnik.

Vsak peti je opisoval občutke umika kot pri odvisnosti, 11 odstotkov jih je dejalo, da so bili zmedeni in se počutili kot zgube. 19 odstotkov jih je občutilo stisko, 11 odstotkov se jih je počutilo osamljenih. Nekateri so celo opisovali, da so se želeli le dotakniti svojega mobilnega telefona. 21 odstotkov mladih je dejalo, da se jim je takšna 'izolacija' zdela pozitivna.

Susan Moeller, glavna raziskovalka z Univerze v Marylandu, je dejala, da tehnologija danes mladim omogoča dostop do družbenih omrežij. ''Že vse svoje življenje so 'priklopljeni'.'' Prepričana je, da je tehnologija naredila globoke spremembe v vzpostavljanju odnosov in v odnosih samih.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561