Zadovoljna.si
Vesna obožuje živali.

Novice

Vesna okreva, javnost je njena zgodba prevzela

Ni.J.
16. 12. 2011 16.27
331

Vesna Krajnc - Franc, ki je po tem, ko je izpadla iz šova Kmetija išče lastnika, javnosti prirasla k srcu, je bila ob pogledu na skupino na Facebooku, kjer jo podpira že več kot 10.000 ljudi, prijetno presenečena. To je bil zanjo eden najsvetlejših trenutkov, odkar se je vrnila s kmetije. Izvedeli smo, kaj je bila tista kaplja čez rob, zaradi katere se je zlomila, na voljo pa je tudi transakcijski račun, na katerega ji je mogoče nakazati sredstva.

Vesna obožuje živali.
Vesna obožuje živali.FOTO: Facebook

Da se je Vesna Krajnc - Franc po prihodu s kmetije domov znašla v stiski, ni skrivnost. A zlomila se ni zaradi samega dogajanja na kmetiji, je zaupal njen mož Matej Franc. "Vesna težko zaupa. Prvih 5 tednov na kmetiji se je učila, kako bi začela zaupati, kako bi se sprostila. Zaupala je svojo zgodbo, in to samo zato, da bi ji verjeli, da je iskrena. A naletela je na negativen odziv." Kot je pojasnil Matej, Vesna takoj po prihodu domov najprej ni imela velikih težav. "Po prihodu s kmetije je bila 4 tedne doma. Deloma jo je res potrl način izločitve, ker se ni mogla boriti za obstanek. A je bil to komaj začetek njenega razmišljanja o vsem. Gledala je posnetke in ves čas poslušala, da je gotovo nekaj narobe z njo. Nato se je začela spraševati, ali je res tako čudaška, začela je razmišljati o tem ... Po štirih tednih podoživljanja in poslušanja, kaj je z njo narobe, se je zlomila, in peljal sem jo v bolnišnico," je povedal. "Vesna ni na nikogar jezna, nima težav z nikomer. Tam je zdaj izolirana, ima le po nekaj minut dostopa do interneta na dan. Ko je videla, kakšno podporo javnosti ima, je bilo zanjo pravo razodetje." Vesna sicer počasi že okreva in se počuti bolje, iz bolnišnice pa naj bi prišla predvidoma konec leta.

Vesna in Matej si želita večje kmetije.
Vesna in Matej si želita večje kmetije.FOTO: Facebook

Oba si želita večje kmetije in pomagati drugim

Želja po večji kmetiji, kjer bi lahko skrbela za konje in druge živali, je sicer Vesnina, a bi se večje kmetije veselil tudi Matej. Kot je zaupal, je bila želja po veliki kmetiji edini razlog, zakaj se je Vesna prijavila v resničnostni šov. "Za Vesno ni pomemben denar, šlo ji je za kmetijo. Rada bi še naprej pomagala konjem, delala z otroki," je dejal. Vesna in Matej sicer nimata večjih finančnih težav, a bi jima veliko pomenilo, če bi prejela večjo kmetijo v dar ali če bi lahko zanjo odštela manj denarja, saj bi vanjo morala še precej investirati, če bi želela še naprej pomagati živalim in otrokom. Vesna sicer upa, da bo s svojo zgodbo vsak komu pomagala. "Če bo s tem, da je povedala svoje izkušnje iz preteklosti, pomagala samo enemu otroku, potem je svoje naredila," je še povedal Matej in dodal, "nihče ji ne more očitati, da je igrala ... in to ji je najbolj pomembno. Ponosen sem nanjo."

Vesnini podatki:

Račun: SI56 0311 8100 0726 781 odprt pri SKB banki d.d.
Naslov: Vesna Krajnc Franc, Pečovje 5, 3220 Štore

Refernca za položnico: 00 99
Referenca za UPN: SI00 99

Za Vesno že zbirajo dobrodelne prispevke

Za pomoč Vesni je že na voljo transakcijski račun, na katerega je mogoče nakazati sredstva za pomoč Vesni in Mateju, sta povedala pobudnika akcije Iggy in Marko Hren, ki se na Facebooku sicer pojavlja pod imenom Tibetan Terrier Kennel Doegar. Na Facebook strani skupine Skupaj za Vesno je Iggy objavil: "Dragi pridruženi člani skupine Skupaj za Vesno! V nadeljevanju vam posredujemo podatke za donacijo denarnih sredstev za Vesno, da ji pomagamo uresničiti njene sanje in cilje. Vendar nujno prej preberite spodnji člen, o maksimumih! Hkrati pa vas pozivam, da darujete le po svojih zmožnostih, tudi sama dobra želja je dovolj!" Poudaril je, da naj vsak daruje v enkratnem znesku po največ 42 evrov oziroma skupno v več nakazilih do maksimalno 84 evrov, kot namen nakazila pa napiše 'darilo', da se v skladu z zakonodajo vsako posamezno finančno 'darilo' ne bi štelo v davčno osnovo. "V primeru, če bi želele biti darovalke pravne osebe (pojem pravne osebe je mišljen v širšem smislu), pa vas naprošamo, da ob darovanju upoštevajo ustrezno zakonodajo in predpise, ki veljajo v Republiki Sloveniji," še dodaja Iggy.

Zakaj tako množičen odziv na Vesnino zgodbo?

Javnost se je na Vesnino zgodbo množično odzvala. V njej vidijo nekoga, ki mu je bila storjena krivica. Na Facebook strani Skupaj za Vesno ljudje pišejo, da so ji pripravljeni pomagati, namenjajo ji spodbudne besede in ji dajejo vedeti, da ni sama. Čemu tak odziv? "Ljudje se identificirajo s pomoči potrebnim delom sebe. Preko nje poskušajo potolažiti sebe," pravi psihologinja Andreja Pšeničny. "Gre za to, da posamezniki skozi njeno zgodbo podoživljajo krivice, ki so se jim zgodile v življenju. Podobno se zgodi ob gledanju filma, ki preko zgodbe zbudi čustva, s katerimi se lahko poistovetimo," še pojasnjuje. "Vsi smo bili v preteklosti kdaj ranjeni. Vsi imamo slabe izkušnje, razočaranja, izgube, nedosežene cilje ... Vsem se je že zgodilo, da so nas kje spregledali, zavrnili. Vsak se lahko v kakšnem delu identificira z njeno zgodbo in gre za to, da bi popravili krivico, ki se je nekomu zgodila, iz želje, da bi nekdo tudi njih opazil in jim pomagal. S tem, ko bi pomagali popraviti krivice, ki so se zgodile drugemu, bi za nazaj dobili zadoščenje za lastne krivice." Pšeničnyjeva pojav primerja z odnosom med starši in otroki. "Velikokrat starši rečejo, naj bo otrokom bolje, kot je bilo nam. Poskušamo popraviti, kar je bilo v nas ranjenega, preko drugega. Starši otrokom včasih dajo tudi tisto, česar otroci ne želijo, samo da bi dali nekaj, česar sami nimajo ali niso imeli." In v tem delu je situacija podobna tudi odnosu med Vesnino zgodbo in množico. Zato so Vesni, čeprav ona ni nikoli dejala, da krvavo rabi denar, pripravljeni darovati, čeprav se tudi sami komaj prebijajo skozi mesec. In tak odziv je dejansko dober. Kaže na to, da imamo v sebi še vedno občutek za soljudi in smo kljub slabi življenjski situaciji še vedno sposobni pomagati drugim.

Vesna in Matej - 3
Vesna in Matej - 3FOTO: Facebook


 

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561