Zadovoljna.si
Neprestani pritisk je krivec za nabiranje maščobnih oblog.

Novice

Sedenje povzroča večjo zadnjico

Z.S.
06. 12. 2011 16.04
2

Raziskovalci so potrdili prepričanje, da dolžina sedenja vpliva na samo velikost zadnjice. Ta naj bi kljub zdravi prehrani in rednemu gibanju naraščala sorazmerno z dolžino sedenja, razlog za opisan pojav pa naj bi bil predvsem pritisk, ki ga med sedečim položajem ne moremo omiliti.

Neprestani pritisk je krivec za nabiranje maščobnih oblog.
Neprestani pritisk je krivec za nabiranje maščobnih oblog.FOTO: iStockphoto

Sedenje množi maščobne celice

Izraelski profesor Amit Gefen je prepričan, da dolgotrajno sedenje ali ležanje zaradi obremenitve celičnega tkiva povzroča povečanje maščob in s tem rast zadnjice. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da opisanega dejstva ne moremo odpraviti kljub redni vadbi in zdravi prehrani, saj gre za neugodno pozicijo telesa, ki med sedenjem omogoča množenje maščobnih celic.

Ne pozabite na odmore!

Podatke so raziskovalci razbrali iz profila bolnikov, ki so zaradi poškodbe ohromeli in postali odvisni od invalidskega vozička. Maščoba na zadnjici se je tako od časa poškodbe podvojila. Enaki rezultati so se pokazali tudi pri aktivnih ljudeh, ki za svoje telo skrbijo z redno vadbo in zdravo prehrano. „Debelost je veliko več kot neravnovesje vnosa kalorij,“ je poudaril profesor Gefen in dodal, da sedeči ali ležeči položaj povzročata skoraj neodpravljivo škodo, zato je priporočljivo, da med večurnim sedenjem ali delom v pisarni večkrat vstanemo, se sprehodimo in zaužijemo veliko nesladkane tekočine ali vode.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561