Zadovoljna.si
V Franciji se zakriva 2.000 žensk.

Novice

V Franciji od danes prepovedano nošenje burk

STA
11. 04. 2011 12.00
4

V Franciji je danes začel veljati zakon, ki prepoveduje nošenje burk ali nikabov na vseh javnih krajih. Zakon o prepovedi zakrivanja obraza je francoski parlament sprejel 11. oktobra lani.

V Franciji se zakriva 2.000 žensk.
V Franciji se zakriva 2.000 žensk.FOTO: Reuters

V Franciji živi med štiri in šest milijonov muslimanov, vendar si obraz popolnoma zakriva le okoli 2000 žensk. Te poslej v javnosti ne bodo smele biti zakrite, sicer jim grozi denarna kazen do 150 evrov.

Še precej večja kazen je zagrožena za moške, ki bi ženske silili v nošenje burke, in sicer eno leto zapora in do 30.000 evrov kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če je oseba, ki jo silijo nositi burko, mladoletna, se kazen celo podvoji.

Številni kritiki zakona opozarjajo, da bo zakon prizadel eno najbolj ranljivih skupin. Menijo namreč, da bodo mnoge ženske, ki so bile doslej v javnosti zakrite, poslej ostajale doma in bodo tako še bolj izolirane.

Zakon se ne nanaša samo na burke in nikabe, temveč na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki, in je že povzročila tudi prve aretacije.

Pariški policisti so namreč danes po poročanju AFP aretirali dve ženski v burkah ter več drugih ljudi, ki so pred slovito katedralo Notre Dame protestirali proti prepovedi. V soboto je policija aretirala 59 ljudi, med njimi 19 zakritih žensk, ki so se udeležili prepovedanih demonstracij proti novemu zakonu.

Zakon, ki je bil sprejet po burnih polemikah, začenja veljati prav v času, ko je vprašanje islama in laične države stopilo v središče političnih razprav v Franciji.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561