Zadovoljna.si
Virus HIV

Novice

V ZDA v prodaji prvi domači test za virus HIV

STA
04. 07. 2012 12.00
0

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v torek odobrila prodajo prvega hitrega domačega testa za odkrivanje okuženosti z virusom HIV, ki povzroča aids. Test, imenovan "OraQuick", lahko odkrije virus HIV v slini, rezultati pa so znani v 20 do 40 minutah. Na voljo bo brez recepta.

Virus HIV
Virus HIV FOTO: iStockphoto

V ZDA je z virusom HIV okuženih 1,2 milijona ljudi, vendar pa se jih petina po ocenah vlade tega sploh ne zaveda, ker se nikoli ne testira. Vsako leto se sicer v ZDA na novo z virusom HIV okuži 50.000 ljudi, z večjo pogostnostjo testiranja pa bi se lahko število zmanjšalo. Domači testi za odkrivanje virusa HIV so sicer že v prodaji, vendar pa je postopek tak, da si mora oseba vzeti kri in jo poslati v laboratorij, kar je zamudno. "OraQuick" pa čas skrajša. Zdravniki ta test sicer uporabljajo že od leta 2002. Zanimivo je, da zdravniki s tem testom pravilno odkrijejo 99 odstotkov okužb ali negativnih rezultatov. FDA pa opozarja, da je domači test glede odkrivanja okužb točen le v 92 odstotkih. Pojasnil za razliko niso podali.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561