1. Dieta, ne hvala.
Učinkovita presnova poteka takrat, ko preko dneva zaužijemo dovolj kalorij, ki jih telo porabi za energijo. Če se odločimo za nizkoenergetski vnos, naše telo začne skladiščiti zaužite kalorije v obliki maščobnih oblog. Poskrbite za redne obroke preko celega dne in ne odrekajte se vsemu. Na dovolite jo-jo učinka.
2. Ne jejte preveč
Če bi radi izgubili kak kilogram teže morate zaužiti manj kalorij, kot jih boste porabili. Lahka hrana, ki jo je v tem času v izobilju, predvsem sveža zelenjava in sadje, je za naše telo in počutje blagodejna. Zamenjajte kos sira in suhe salame za svežo kumarico, korenček in papriko, ter žličko jogurta.
3. Ključne so beljakovine
Naše telo mora imeti stalno na zalogi beljakovine. Te so ključne za izgradnjo mišic, te pa zelo pomembne pri izgubi maščob. Telo beljakovin ne shranjuje, zato jih je potrebno vnašati v telo sproti.
4. Urnik je pomemben
Ne samo kaj, tudi kdaj jeste je pomembno. Ogljikove hidrate jejte do kosila, beljakovine in maščobe pa cel dan. Pri tem seveda pazite na priporočeni dnevni vnos kalorij.
5. Izberite prave maščobe
Maščobe so pomembne za proizvodnjo vseh vrst hormonov, ki so pomembni za presnovne funkcije, dobro počutje, imunski sistem in lepo kožo. Ni pa vseeno katero maščobo zaužijete. Maščobni kislini 3DHA in EPA, omega 3 in 6 so tiste, ki so priporočljive in esencialne. Najdete jih v oreščkih in ribah, sicer z olji na solatah ne pretiravajte.
6. Voda je eliksir lepote
Pijte, pijte in pijte, pa ne karkoli, pač pa vodo. Najbolje navadno, pri sobni temperaturi iz pipe. Če niste prepričani ali pijete dovolj je pravilo, da bodite pozorni na svoj urin. Če nima pretiranega vonja in je svetle barve, ste dovolj hidrirani, sicer količino vode povečajte. Če ste zabuhli in imate občutek, da ste polni vode je vzrok morda v pomanjkanju kalija, ki ga lahko nadomestite s kalijevim askorbatom.
7. Dobra volja, gibanje in pozitivna naravnanost.
Z vsakodnevnim gibanjem krepite svojega duha, pa tudi telo, zraven pa porabljate vnesene kalorije. Energijo nam dajejo ogljikovi hitrati, ki jih ne smete izločiti iz prehrane, prilagodite pa izbor na integrirana žita in priporočljivo je, da jih uživate dopoldan.
Za konec prispevka vam prilagamo še recept za lahko in izjemno osvežilno poletno sladico.
JOGURTOVA TORTA S SVEŽIM SADJEM - lahka in osvežilna poletna torta iz biskvita, jogurtove kreme in svežega sadja. Če uporabite sadni jogurt dobite lepo pisano kremo, kjer lahko izbirate barve glede na okus in barvo jogurta.
SESTAVINE:
400 g svežega sadja
2,5 žlice sladkorja
3 žlice limoninega soka
Biskvit
80 g moke
1 žlica škroba
3 srednje velika jajca
1 ščepec soli
80 g sladkorja
Jogurtova krema
500 g sadnega jogurta
50 g sladkorja v prahu
3 žlice limoninega soka
8 listov želatine
250 ml sladke smetane
V dve skledi ločimo rumenjake in beljake. Beljake skupaj s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem postopoma (po žlicah) dodamo 40 g sladkorja. Rumenjake in preostali sladkor (40 g) penasto umešamo. Na rumenjakovo zmes presejemo mešanico moke in škroba. Dodamo še beljakov sneg in vse skupaj nežno in počasi zmešamo v gladko testo brez grudic.
Testo pretresemo v pripravljen pekač, ga enakomerno razporedimo in spečemo v ogreti pečici. Testo pečemo od 15 do 20 minut.
Pečen biskvit iz pekača zvrnemo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladi. Jagode na hitro oplaknemo pod tekočo vodo in očistimo. Dve tretjini jagod narežemo na rezine, ki jih v skledi zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom.
Pripravimo jogurtovo kremo. Liste želatine namočimo v hladno vodo. Jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu in limoninim sokom. Ko želatina nabrekne, jo počasi raztopimo v kozici. Pazimo, da želatina med segrevanjem ne zavre! V raztopljeno želatino vmešamo približno 3 žlice jogurtove mase. Nato želatino vmešamo v preostalo jogurtovo zmes. V drugi skledi z električnim mešalnikom čvrsto stepemo sladko smetano. Stepeno smetano počasi vmešamo v jogurtovo kremo.
Ohlajen biskvit položimo nazaj v pekač. Prekrijemo ga z rezinami svežega sadja in prelijemo s sokom, ki se je nabral v skledi. Nato sadje enakomerno prekrijemo z jogurtovo kremo. Pekač rahlo potresemo, da se krema enakomerno razporedi po pekaču. Pekač za približno 3 ure shranimo v hladilnik, da se krema ohladi in povsem strdi.
Prihranjene jagode in drugo sadje razrežemo na četrtine in z njimi okrasimo torto. Torto previdno odstranimo iz pekača in preložimo na velik servirni krožnik. Razrežemo jo na poljubno velike kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo.