Potrebujemo:
200 g sladkorja v prahu
1 žlica medu
125 ml vode
4 beljaki
1 žlička vanilijeve arome
200 g borovnic
90 g drobno mlete moke
30 g drobno mlete koruzne moke
300 g sladkorja v prahu
12 beljakov
1,5 žličke vinskega kamna
1 žlička vanilijeve arome
Priprava:
Pečico segrejemo na 175 °C. Okrogel model za torte dobro namastimo. Moko in koruzno moko presejemo v skledo. Dodamo tretjino sladkorja in še enkrat presejemo. Borovnice preberemo, operemo in osušimo. Do uporabe jih shranimo v hladilniku. Beljake z ročnim mešalnikom penasto stepemo. Dodamo vinski kamen in sol ter stepamo do trdega. Ostali sladkor dodajamo po žlicah in nato stepamo še od 30 do 60 sekund, da dobimo trdno, raztezljivo in bleščečo zmes. Umešamo še vanilijevo aromo. V beljakov sneg z metlico previdno umešamo moko v treh odmerkih. Maso nadevamo v model, po vrhu pogladimo in pečemo na srednji višini od 40 do 45 minut. Pečen kolač vzamemo iz pečice in ohladimo pod obrnjenim modelom, da se ne sesede. To storimo tako, da čez kolač poveznemo večji model, ki ga na eni strani podložimo s kozarcem za marmelado, da zrak doseže tudi zgornjo površino kolača. Sladkor, med in vodo segrevamo v kozici na šibkem ognju. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Sirup zavremo in ga brez mešanja kuhamo, da postane kompakten, vendar ne sme biti trd. Medtem stepemo iz beljakov trd sneg. Vanj v tankem curku počasi dodajamo vroč sirup in medtem stalno mešamo. Sirup zlivamo na sredino snega, sicer se prime na obod posode in hitro strdi. Stepamo še približno 5 minut, da se masa ohladi. Na koncu primešamo še vanilijevo aromo. Kolač preložimo na servirni krožnik, ga premažemo z beljakovo glazuro in okrasimo z borovnicami. Razrežemo na kose in postrežemo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV