Zadovoljna.si
Francoski rogljički

Njam...

Francoski rogljički

Ž.B.
03. 02. 2010 18.53
1

Naj vaša kuhinja zadiši po francoskih dobrotah.

Francoski rogljički
Francoski rogljičkiFOTO: iStockphoto

Potrebujemo:

2,5 skodelice mehke moke
2 žlici masla ali margarine
žlička soli
1,5 žličke sladkorja
1 dl toplega mleka
3 dag kvasa
12 dag masla
1 jajčni rumenjak, zmešan z malo mleka


Moko presejemo, dodamo toplo mleko in maščobo, ki naj se stopi v mleku. Kvas stopimo v mešanici tople vode, sladkorja in malo moke. Ko se dvigne, ga dodamo moki, dodamo pa tudi mleko in sol ter zgnetemo v voljno mehko testo. Pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati, da se testo podvoji. Pregnetemo testo in ga damo v hladilnik, da se ohladi. Med prsti zmehčamo maslo. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani deski na centimeter debeline, potresemo ga s koščki zmehčanega masla, prepognemo z vseh strani in ga zvaljamo na centimeter debel kvadrat. Postavimo ga v hladilnik za 30 minut. Ohlajenega prevaljamo, trikrat prepognemo in ga še enkrat damo v hladilnik za 30 minut.

Postopek ponovimo še dvakrat. Pri zadnjem valjanju mora biti v hladilniku 3 ali 4 ure ali kar čez noč. Samo tako nam bo uspelo narediti okusne in rahle rogljičke. Testo razvaljamo, narežemo na kvadrate, vsak kvadrat na dva trikotnika, pri široki strani ga začnemo zvijati.

Zavijemo v rogljiče. Položimo jih na pomokano desko in pokrijemo s prtičem. Na toplem jih pustimo vzhajati 20 do 30 minut. Preden jih pečemo, jih premažemo z rumenjakom, zmešanim z malo mleka. Pečemo jih 5 minut pri 210 stopinjah, nato pa 15 minut pri 190 stopinjah oziroma dokler niso lepe zlato rjave barve.

Dober tek vam želi ekipa Zadovoljna.si.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646